Just Be You
Shares


Heb jij dat ook dat het je af en toe allemaal even te druk is? Je al te snel teveel mensen om je heen hebt, het geluid te hard binnenkomt, als je honger hebt je maag dan ook echt rammelt en het nieuws je kan raken. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Lees gerust het artikel: Ben ik een HSP’er

Toen ik voor het eerst de punten van hooggevoeligheid las, viel alles op zijn plaats en ben ik me er in gaan verdiepen. Ik heb zo vaak te horen gekregen dat ik me niet zo druk moet maken, niet aan moet stellen en/of doe niet zo gevoelig.

Veel mensen zien het als een last en richten zich op de nadelen maar waarom niet richten op het positieve? Op de dingen die wel goed gaan en je bewust te worden wat jouw behoeftes zijn.
Ben jij op de hoogte wat te doen als hooggevoelig persoon?

5 dingen om te doen als hooggevoelig persoon

#1 Opladen
Te druk zijn, teveel mensen en dit kan allemaal een aanslag zijn op je zenuwstelsel maar ook op je energieniveau. Je telefoon laad je ook te pas en te onpas op, waarom doe je dit niet met jezelf? Steek de stekker van jezelf in het stopcontact! Voor mij is dat even een half uurtje rusten (in stilte) op de bank en/of wandelen in de natuur. Je hebt meer tijd nodig als iemand anders om bij te komen van indrukken/gebeurtenissen.  Weet jij waarvan je weer oplaad? Pas je dit ook toe?

Denk aan de ROR (Rust, Orde, Regelmaat)

#2 Onderzoeken of de emoties die je voelt wel van jou zijn
Als je je zonder aanwijsbare reden verdrietig, moedeloos of boos bent, probeer dan te achterhalen of de emoties die je voelt ook echt de jouwe zijn. En houd in gedachten dat je nimmer verantwoordelijk bent voor andermans gevoelens of problemen.

Bedenk dan dat jij niet je gevoelens bent, laat ze even stromen en afvloeien. Geef je emoties de ruimte en geef expressie aan je gevoelens. Alles wat je onderdrukt zal uiteindelijk zijn weg naar buiten vinden.

#3 Ruimte voor jezelf

Om teveel aan prikkels te voorkomen zijn veel HSP-ers geneigd om alles binnen de vertrouwde ‘kaders’ oftewel de comfort zone te doen. Dat is vaak ook een verstandige keuze. Alleen bloeien en groeien doe je buiten je comfort zone. De ontwikkeling, de uitdaging, de successen komen voort uit die stappen die je zet buiten je veilige terrein. Wees daarom ook niet bang om deze stappen te nemen.

Maak een afspraak met jezelf dat er na dit ‘spannends’, ruimte is voor ontlading en de rust. Je kunt veel meer dan je denkt, als je maar goed voor jezelf zorgt. Hooggevoeligheid is GEEN beperking!

#4 Bewust wording
De belangrijkste stap is het bewust worden van jouw hooggevoeligheid en daarmee inzicht krijgen in jezelf. Als je bewust bent kan je accepteren en/of veranderen.

Hooggevoelige mensen zijn of worden ook hoogbewust. Door jouw gevoeligheid ervaar je veel meer dan voor de meeste mensen het geval is, je denkt veel ‘dieper’ na dan de meeste mensen. en het zorgt er ook voor dat je hele andere interesses hebt dan de meest mensen enz. En ja, gevoeligheid maakt soms kwetsbaar daar in tegen ook puur en echt.

Een bewustzijn dat eenmaal in gang is gezet, kan niet meer terug.

#5 Duidelijke grenzen stellen
Als hooggevoelige voel je zo goed aan wat een ander nodig heeft. Dit kan ook onbewust zijn. Tel daarbij op een groot verantwoordelijkheid gevoel en er is al reden genoeg om je eigen grenzen te overschrijden. Als HSP’er ben je ook veel gevoeliger voor een burn out. Ik heb dit zelf twee keer ervaren maar was ook een kei in het niet luisteren naar de signalen van mijn lichaam.

Kun je wat hulp gebruiken bij je hooggevoeligheid?  Ontdek hoe je kunt omgaan met je hooggevoeligheid en je balans/rust te vinden, check deze effectieve eCursus…

Groeien doe je buiten je comfort zone

Wanneer je weet dat jij gevoeliger bent voor de wereld om je heen en dat er mensen zijn die de wereld niet zo ervaren als jij, heb je de eerste stap al gezet.

 

Inspiratiegids 
Voluit Leven met Hooggevoeligheid

Leer vertrouwen op je innerlijke wereld en jezelf!

X

Misschien vind je dit ook leuk:

About the Author marian

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig. Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

follow me on:

Leave a Comment:

Add Your Reply