5 dingen om te doen als hooggevoelig persoon


Heb jij dat ook dat het je af en toe allemaal even te druk is? Je al te snel teveel mensen om je heen hebt, het geluid te hard binnenkomt, als je honger hebt je maag dan ook echt rammelt en het nieuws je kan raken. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Lees gerust het artikel: Ben ik een HSP’er

Toen ik voor het eerst de punten van hooggevoeligheid las, viel alles op zijn plaats en ben ik me er in gaan verdiepen. Ik heb zo vaak te horen gekregen dat ik me niet zo druk moet maken, niet aan moet stellen en/of doe niet zo gevoelig.

Veel mensen zien het als een last en richten zich op de nadelen maar waarom niet richten op het positieve? Op de dingen die wel goed gaan en je bewust te worden wat jouw behoeftes zijn.
Ben jij op de hoogte wat te doen als hooggevoelig persoon?

5 dingen om te doen als hooggevoelig persoon

#1 Opladen
Te druk zijn, teveel mensen en dit kan allemaal een aanslag zijn op je zenuwstelsel maar ook op je energieniveau. Je telefoon laad je ook te pas en te onpas op, waarom doe je dit niet met jezelf? Steek de stekker van jezelf in het stopcontact! Voor mij is dat even een half uurtje rusten (in stilte) op de bank en/of wandelen in de natuur. Je hebt meer tijd nodig als iemand anders om bij te komen van indrukken/gebeurtenissen.  Weet jij waarvan je weer oplaad? Pas je dit ook toe?

Denk aan de ROR (Rust, Orde, Regelmaat)

#2 Onderzoeken of de emoties die je voelt wel van jou zijn
Als je je zonder aanwijsbare reden verdrietig, moedeloos of boos bent, probeer dan te achterhalen of de emoties die je voelt ook echt de jouwe zijn. En houd in gedachten dat je nimmer verantwoordelijk bent voor andermans gevoelens of problemen.

Bedenk dan dat jij niet je gevoelens bent, laat ze even stromen en afvloeien. Geef je emoties de ruimte en geef expressie aan je gevoelens. Alles wat je onderdrukt zal uiteindelijk zijn weg naar buiten vinden.

#3 Ruimte voor jezelf

Om teveel aan prikkels te voorkomen zijn veel HSP-ers geneigd om alles binnen de vertrouwde ‘kaders’ oftewel de comfort zone te doen. Dat is vaak ook een verstandige keuze. Alleen bloeien en groeien doe je buiten je comfort zone. De ontwikkeling, de uitdaging, de successen komen voort uit die stappen die je zet buiten je veilige terrein. Wees daarom ook niet bang om deze stappen te nemen.

Maak een afspraak met jezelf dat er na dit ‘spannends’, ruimte is voor ontlading en de rust. Je kunt veel meer dan je denkt, als je maar goed voor jezelf zorgt. Hooggevoeligheid is GEEN beperking!

#4 Bewust wording
De belangrijkste stap is het bewust worden van jouw hooggevoeligheid en daarmee inzicht krijgen in jezelf. Als je bewust bent kan je accepteren en/of veranderen.

Hooggevoelige mensen zijn of worden ook hoogbewust. Door jouw gevoeligheid ervaar je veel meer dan voor de meeste mensen het geval is, je denkt veel ‘dieper’ na dan de meeste mensen. en het zorgt er ook voor dat je hele andere interesses hebt dan de meest mensen enz. En ja, gevoeligheid maakt soms kwetsbaar daar in tegen ook puur en echt.

Een bewustzijn dat eenmaal in gang is gezet, kan niet meer terug.

#5 Duidelijke grenzen stellen
Als hooggevoelige voel je zo goed aan wat een ander nodig heeft. Dit kan ook onbewust zijn. Tel daarbij op een groot verantwoordelijkheid gevoel en er is al reden genoeg om je eigen grenzen te overschrijden. Als HSP’er ben je ook veel gevoeliger voor een burn out. Ik heb dit zelf twee keer ervaren maar was ook een kei in het niet luisteren naar de signalen van mijn lichaam.

Klik hier om meer blog berichten te lezen over Hooggevoeligheid

Kun je wat hulp gebruiken bij je hooggevoeligheid?  Ontdek hoe je kunt omgaan met je hooggevoeligheid en je balans/rust te vinden, check deze effectieve eCursus…

Groeien doe je buiten je comfort zone

Wanneer je weet dat jij gevoeliger bent voor de wereld om je heen en dat er mensen zijn die de wereld niet zo ervaren als jij, heb je de eerste stap al gezet.

5 dingen om te doen als hooggevoelig persoon5 dingen om te doen als hooggevoelig persoon

Tags

emotie, high sensitive person, hooggevoelig, hooggevoeligheid, hsp, hsp'er, tips


Dit vind je misschien ook leuk:

 Leven in de toekomst

 Leven in de toekomst
 • Armanda schreef:

  Al ben ik nu volledig overmand door emoties na het lezen van de reacties (en zie ik bijna niets door de overvloed van tranen), toch wil ik graag ook even reageren.
  Ik ben nu 28jaar en daarvan zit ik de afgelopen 13jaar in zo’n verschrikkelijke strijd met mezelf… Het is in mijn ogen allemaal op mijn 15e begonnen. Als ik goed nadenk weet/besef ik dat het mijn hele leven al speelt. Maar vanaf mijn 15e jaar is het extreme vormen aan gaan nemen. Op deze leeftijd ben ik misbruikt door een bouwvakker die bij ons in de straat bezig was. Hierdoor ben ik in een depressie geraakt. Een zeer extreme depressie met psychoses.. Ik ging hiervoor in therapie(ën), maar werd voor mijn gevoel hier alleen maar slechter/depressiever van. Toen besloot ik om op eigen houtje mijn depressie te overwinnen en dit lukte. Het ging een poosje goed totdat we 10 geliefden in 1 jaar! tijd weg moesten brengen en ik opnieuw met misbruik kreeg te maken.. En hallo depressie!
  Geloof mij of niet, maar de afgelopen 13jaar gaan dus al zo. Dan ging het weer even goed en dan zat ik weer in een depressie/burn-out. Ik ben in totaal 4x misbruikt door mannen, de relaties die ik aan durfde te gaan met een partner deden mij steeds van een koude kermis thuis komen omdat ze tegen me logen en/of bedrogen, ik ben in een verschrikkelijk negatieve omgeving opgevoed (niets tegen mijn vader want die weet zelf niet beter) en al meer geliefden kwijt geraakt dan de meeste mensen in hun gehele leven kwijt zullen raken.. Dit alles maakt dat ik al die jaren heb gedacht dat het aan mijzelf lag dat ik zó ontzettend schommelde in mijn emoties. Dat het dan weer even goed met mij ging en dan weer slecht.. En natuurlijk is het opzich niet onlogisch na alle traumatische gebeurtenissen (al is dit niet eens alles wat ik heb mee gemaakt/doorstaan) maar ik had ook zéér geregeld last van emoties die mij overvielen zonder een verklaarbare reden voor mezelf. Ineens heel boos, ineens intens verdrietig, plotseling een zenuwachtig/gejaagd gevoel dat door mijn lijf raast enz. Nooit kon ik het een plaatsje geven en dacht ik dat het bij mezelf vandaan kwam. Dat het oude, misschien wel opgekropte, emoties uit m’n verleden waren…
  In de afgelopen jaren is er een paar keer tegen mij gezegd: Zou jij misschien ook hoogsensitief kunnen zijn?
  Hoe dom kun je zijn!? Want NOOIT heb ik dat echt in mij opgeslagen dat er mensen zijn geweest die dit tegen mij zeiden. NOOIT heb ik eraan gedacht om dit eens op te zoeken/uit te zoeken.
  Tot nu net…
  En zoals ik in het begin al aan gaf, werd ik hierdoor overmand door emoties..
  Alles valt op zijn plaats! Het is zo’n verademing voor mij!
  Nu weet ik (hopelijk) éindelijk wat mij “mankeert” en kan ik er gericht mee aan de slag gaan om eindelijk die rust en stabiliteit in mijn leven te gaan creëren..
  Iedereen ontzettend bedankt voor het delen van jullie verhaal. Jullie hebben mij hierdoor zo goed geholpen!
  mocht er iemand nog tips of tricks voor mij hebben mbt bijv. het leren omgaan met hsp. Graag!
  Het is een verademing, maar vind het tegelijkertijd ook spannend/eng…

  Liefs, Armanda

  • Marian schreef:

   Lieve Armanda, het begint met bewustwording zodat je kan accepteren en/of dingen veranderen. Je kan het! Geef jezelf de tijd en de ruimte.
   With love, Marian

 • Pocahontas schreef:

  Sinds een paar dagen tot de onvermijdelijke conclusie gekomen dat ik (43 jaar) hooggevoelig ben. Maar hoe accepteer je dat als je altijd berenuchter bent opgevoed? “Niet zeuren, gewoon doorgaan.” “Iedereen werkt 40 uur; waarom jij niet?” “Je stelt je aan.” “Je bent raar.” Het is moeilijk om met hsp info om te gaan als je het niet (goed) kan accepteren. Maar ik ga de uitdaging aan.

  • marian schreef:

   Ook ik ben opgevoed met ‘niet lullen maar poetsen’ ;-). Als je het niet accepteert blijf je 24/7 vechten tegen jezelf ;-). Dat kost pas energie. Top dat je de uitdaging aangaat! <3

   • Pocahontas schreef:

    Niet gek dan, dat ik altijd halverwege de dag doodmoe was. En me dan maar schamen, omdat anderen het wel de hele dag moeiteloos volhouden. Na het 1e besef van hsp, begint nu mijn schuldgevoel over steeds meer dingen weg te vallen. Heerlijk gevoel, al moet ik nog wel leren om te gaan met onbegrip op de werkvloer. Wil ook niet aan de grote klok hangen dat ik hsp ben. Ik wil begrip, geen label. Gelukkig ben ik een optimist, dus ik kom er wel. Dank, Marian, voor je treffende woorden.

 • Hannie schreef:

  Herken je dat gevoel dat je de ene dag je terug wilt trekken op een zolderkamer om helemaal alleen te zijn? De volgende als het zonnetje schijnt je weg zou willen vliegen?
  Die wisseling in gevoelens is zo lastig soms! Ik vind mn werk niet leuk, saai, het gevoel gevangen te zitten, maar bang om te stoppen ermee, omdat ik ook weer er tegenop zie om thuis te zitten!!
  Ik ben 57 jaar, kan ook stoppen! Maar heb dan een zetje nodig, pff!!
  Soms lastig om het positieve te vinden in HSP, omdat je door je valkuilen jezelf in de problemen brengt door geen “nee” te zeggen!!

  • Pocahontas schreef:

   Ik herken het, Hannie! Ik heb pas ontdekt dat ik hsp ben. De signalen waren er al jaren overduidelijk, maar ik heb ze steeds aan de kant geschoven.
   Iedereen zegt: Je moet werken! Maar ik zou niets liever willen dan thuis zijn. Heb hier zoveel dingen om me nuttig mee te maken. Al is het maar dat ik de tijd heb om mensen in mijn omgeving te bezoeken die alleen zijn. Het “zen” houden van mijn huis is ook een halve dagtaak. Zonder zen geen rust. En de rest van de dag heb ik nodig om te leren en vooral ook na te denken over hsp en om mezelf te leren zien zoals ik ben en niet zoals anderen zeggen dat ik moet zijn.
   Je kan gaan knutselen als je dat leuk vindt, of projectjes in huis beginnen. Help een vriend zijn/haar huis zen te krijgen, pas op andermans dieren, werk in de tuin. Zoveel dingen te doen die goed voor je zijn en je opladen. En wat de valkuilen betreft: Ik ga ze voorlopig uit de weg. Als ik goed met mezelf wil omgaan, moet ik nee-situaties zoveel mogelijk vermijden. Ben begonnen om naasten te informeren dat ik misschien later dan ze gewend zijn reageer op verzoeken en dat ik soms niet bereikbaar ben. Luister naar jezelf en vertel dat aan mensen. Dat zijn jouw grenzen. Makkelijk gezegd, want ik heb zelf nog dagelijks moeite met het kiezen voor mezelf. Maar het besef dat ik mag zijn wie ik ben geeft al een heel goed gevoel. Ik ga het niet meer opgeven! Succes!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

  optimisme en geloof in jezelf

  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.