23 manieren om van jezelf te houden (en van je lichaam)

Afgelopen week heb ik een aantal gratis half uur coachingsgesprekken gedaan via skype. Als thema kwam vaak het houden van jezelf maar ook het houden van je lichaam naar voren.

Waarom is het van jezelf te houden nu zo moeilijk?

Veel vrouwen hebben problemen met hoe ze eruit zien en laten hun leven er door bepalen. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je bewust bent en accepteert dat je dan ook het een en ander kan veranderen.

Hieronder een 23 manieren om van jezelf te houden:

1. Denk aan je lichaam als een goed geoliede machine.  Als er iets stuk is dan zal het niet meer werken. Eer en respecteer je lichaam.

2. Tel je zegeningen, niet je zwakke plekken. 

Het klinkt zo eenvoudig en eigenlijk is dat ook zo ;-). Als je slecht wordt behandeld of gekwetst heb je twee opties: of je wordt bitter of je wordt er beter van.
Je hebt een keuze: je gebruikt de ervaring om er zelf een beter mens van te worden of je staat toe dat de ervaring je breekt en misschien zelfs verbitterd. Deze keuze wordt niet bepaald door het lot, maar deze keuze heb jij in de hand. Gebruik je pijn als leermeester. Daar zitten jouw zwakheden, daar zit de ruimte voor jou groei.

3. Laat je conditie en/of je gewicht je niet tegenhouden van de dingen die je graag doet. 

Eten is vooral bedoeld om gezond en in leven te blijven. Maar eten heeft ook vele andere functies, o.a. een sociale functie en in sommige gevallen ook een ‘genotsfunctie’, om het zo maar even te noemen. Onplezierige gevoelens kun je soms opheffen door er iets plezierigs tegen over te zetten, lekker eten bijvoorbeeld. Maar daarmee ontken je je eigen gevoelens en je hebt er een probleem bij: emotie-eten. Dat vervolgens ook nogal eens leidt tot overgewicht. Laat gevoelens zijn wat ze zijn en laat eten zijn waar het voor bedoeld is. Als je je daarvan bewust bent, ben je al een heel stuk op de goede weg.

4. Kijk wat je leuk vindt om te doen aan beweging en doe dit regelmatig. Doe het niet omdat je denkt dat je daardoor gaat afvallen maar omdat je het leuk vindt, je er gezonder van wordt en je erdoor gaat stralen.

5. Plak een post-it op elke spiegel met daarop ” ik ben mooi ” zowel van binnen als van buiten.

6. Zeg elke dag: “ik ben goed zoals ik ben”

7. Draag kleding die je leuk vindt, wat je sterke punten accentueert en dat lekker voelt. Verwen jezelf eens met een bijvoorbeeld met een styliste, kleurenanalyse etc.

8. Schrijf een lijstje met 10 positieve dingen over jezelf.

9. Elke keer voordat je gaat slapen, wrijf je lichaam lekker in met een bodylotion en waardeer je lichaam voor wat het vandaag allemaal voor je heeft gedaan.

10. Kies ervoor om het mooie te zien in de wereld maar vooral in jezelf. Schrijf in je dankbaarheid dagboek.

11. Wees bewust van wat je lichaam, elke dag, voor je doet. Het is jouw instrument en geen toonbeeld.

12. Loop goed rechtop. Borst naar voren, hoofd rechtop, vol zelfvertrouwen en vergeet niet te glimlachen. Het maakt je zoveel mooier.

13. Denk eens aan de tijd en energie die je allemaal aan jezelf kunt besteden als je stopt met zorgen maken over jezelf en je lichaam.

14. Bouw aan elke dag aan een stuk zelfvertrouwen, kom de afspraken met jezelf na.

15. Start met zeggen: ” Het leven is te kort om mijn tijd te verspillen met het haten van mijn lichaam “. Denk jij dat je op je sterfbed zult zeggen: ” had ik me maar nog meer zorgen gemaakt om hoe ik eruit zag”

16. Maak je niet druk om wat andere mensen van je denken. Vaak zijn dit de gedachten en denken ze niet aan jou. Lees ook het artikel: Waarom maken we ons druk wat een ander van ons denkt…

17. Wees de grootste vriend van jezelf, niet je vijand.

18. Praat tegen jezelf zoals je tegen een goede vriend(in) zal praten. 

19. Denk terug aan een moment dat je je goed voelde over jezelf en je lichaam. Roep dit gevoel terug en geloof dat je dit gevoel ook op deze leeftijd kunt hebben.

20. Omring je met positieve mensen die je helpen te herinneren aan hoe mooi je bent, je innerlijke kracht en je schoonheid.

21. Vergelijk jezelf niet met anderen. Iedereen is volstrekt uniek. Het heeft dus geen enkele zin je met wie dan ook te vergelijken. Laat jezelf inspireren, maar schat je eigen unieke zelf altijd op waarde en leef daar naar. Ben een voorbeeld, een inspiratie voor anderen. Wees jezelf – Just Be You.

22. Zorg goed voor je lichaam zodat het goed voor jou kan zorgen. Weet jij wat jouw lijf nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren? Zorg jij goed voor jouw ‘voertuig’? Herken jij de kleine signalen, die vragen om aandacht, om onderhoud? Of wacht jij tot het gaat schreeuwen en je er niet meer onderuit kunt? Oefen jezelf in het luisteren, het herkennen van de behoeften van je lichaam. Geef het wat het nodig heeft; rust; goede voeding; beweging; voldoende water en zuurstof; geestelijke voeding etc. Je zult het verschil merken. Een blij lijf maakt graag al jouw ambities waar.

23. Focus je op dingen die je energie geven. 

23.  Eet wanneer je honger hebt. Rust wanneer je moe bent. Denk om jezelf.

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf!

/

Wat vind jij het mooiste aan je lichaam? Heb jij moeite met het accepteren van je lichaam? Als dat zo is, wat doe jij eraan om van je lichaam te houden? Fijn als je hieronder een reactie wilt achterlaten!

.


Tags

afvallen, houden van je lichaam, houden van jezelf, jezelf, manieren van jezelf te houden


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Angela schreef:

  Hoi Anja, geef niks hoor! Nee, ik ben niet in Duitsland opgegroeid, wij wonen hier omdat de huizen stukken goedkoper zijn en er veel grond bij zit! En ik heb het er reuze naar mijn zin! Jammer genoeg kan ik niet meer werken, doordat ik Fibromyalgie heb. Maar al mijn energie steek ik nu in het verzorgen en vertroetelen van mijn beessies.
  Kijk maar eens op: http://www.facebook.com/AngelasZooDuitsland
  Iedereen kan daar kijken al heb je geen Facebook account.
  Heb er veel foto’s en filmpjes van mijn beessies op staan!
  En als je wilt kan je een privé bericht achter laten met je mailadres!
  Groetjes, Angela

 • Hallo Angela,
  allereerst sorry dat ik je verkeerd begreep.
  Wat je zegt…je beestjes die nemen je zoals je ben,.ben ik het helemaal mee eens.
  Wij hebben 4 katten,en ik ben helemaal dol op ze,dieren zijn fantastische wezentjes.
  Ik zeg ook altijd,er is niets zo eerlijk als een dier en je hebt er zoveel liefde van.
  Erg leuk te horen dat je ook van dieren houdt,dat doet me altijd goed.
  Ik hoop echt voor jullie dat het weer allemaal op zijn pootjes terecht komt met je man.
  Ik begreep uit je schrijven dat je in Duitsland woont,heb je het daar naar je zin?
  Of ben je er opgegroeid?
  Vandaag is het hier een stralende dag,Echt iets om van te genieten en te zien dat soms het zonnetje een hoop kan doen voor een mens.
  Ik ga me omkleden want moet zo werken(schoonmaak) wat ik heus ook niet altijd even leuk vind.
  Maar ja ,het zijn de centjes he die ik kan gebruiken.
  groetjes Anja en tot wederhorens

 • Bedankt Angela voor je reactie,er zitten goed tips bij.
  Wat vervelend voor jullie beiden dat het met je man minder gaat en dus ook geen zin in een knuffel heeft want dat doet een mens wel goed.
  Tja het gaat niet altijd zoals je wilt,al wil je dat wel,het is en blijft knokken om je beter te voelen.
  Ik weet ook dat je het zelf moet doen maar de hormonen hebben je soms erg in hun macht.
  Ik weet ook…waarom zou je beter of mooier zijn als je slank bent….maar toch,als je soms al die mooie jonge vrouwen ziet op tv,op straat….noem maar op,dan vind ik het toch altijd moeilijk om me dan ook waardig te blijven voelen. dit is echt een strijd voor me. Voel jij dat ook zo? En dan zijn er nog die mannen die daar zonodig iets over moeten zeggen.
  Dat doet mijn vriend gelukkig niet,ik denk dat het echt in onze hoofdjes zit,jammer he?
  Meid ,ik wens je sterkte en hoop je nog te horen.
  Anja

  • Angela schreef:

   Hoi Anja, even iets rechtzetten………….
   mijn man wil wel knuffelen als ik er mee begin hoor…….alleen hij denkt er zelf helemaal niet aan.
   Maar ik ben er ook nog, ik ben niks te verlegen om hem te laten weten wanneer ik een knuffel of meer 😉 nodig heb!
   Ik heb (gelukkig) geen mannen om me heen die me vertellen dat ik te dik ben, want ik heb helemaal weinig contact hier in Duitsland. Alleen mijn man, zijn dochtertje, de overburen en de mensen in de winkels bv, maar verder alleen mijn beessies, en die nemen me gelukkig zoals ik ben! 😉
   Mijn man heeft op dit moment veel lichamelijke klachtjes en dat wijst op verwerking zegt de therapeute, dus dat zit wel goed!!!! Nog even geduld! Groetjes en houd je taai hoor!

 • Angela schreef:

  Anja,
  mijn situatie is bijna dezelfde als van jou.
  Ook mijn man is 15 jaar jonger en ik zit in de overgang en zeker 40 kg te dik.
  Ook ik twijfel of mijn man niet zal kiezen voor een jongere, slankere vrouw…………….
  gek word ik er af en toe van.
  Komt er ook nog bij dat mijn man op het ogenblik tegen een Emotionele BurnOut zit en helemaal geen interesse heeft in knuffelen of meer……….
  Denk dan gelijk dat het aan mij ligt!
  Tegen jou wil ik zeggen, ook vrouwen met een partner die even oud is, hebben die gedachten in de overgang, het is een trubbele tijd voor geest en lijf.
  Praten, blijven praten en vertel hoe je je voelt nu, engeloof hem als hij zegt dat ie geen ander wil.
  Anders stoot je hem juist van je af.
  Schrijf op hoe hij laat zien dat ie van je houdt, elke dag………..
  En als je dan eens weer twijfelt, lees dat dan, maar ga je twijfels niet aan hem vertellen.
  Als je terug leest hoe hij laat zien en voelen dat ie van je houdt, ga je steeds minder twijfelen.
  Maar voel je niet te schuldig dat je die gedachten hebt, het hoort een beetje bij de hormoonschommelingen in de overgang.
  Verwen jezelf wat vaker met een massage, saunabezoekje en / of een dagje weg………..
  Dan voel je je al gauw een stuk prettiger! Ik spreek uit ervaring!!!

 • Reacties van andere mensen zijn natuurlijk ook zeer welkom.
  Ik ben best benieuwd hoe jullie het zien.
  Anja

 • Hoi Marjan,
  momenteel zit ik niet zo lekker in mijn vel.al is de ene de andere dag niet.
  Ik ben 52 en zit in de overgang,er veranderd zoveel aan mijn lichaam(en geest).
  Ik vind het moeilijk te accepteren,al wil ik dat wel.
  Ik heb een vriend die 20 jaar jonger is,dat is toevallig zo gelopen.
  Hij is heel erg lief en zorgzaam. Toch ben ik erg bang dat hij toch zal kiezen voor een jongere vrouw na verloop van tijd,op dit gebied ben ik dan ook erg onzeker.
  Het houdt me eigenlijk dagelijks bezig en dat wil ik niet,ik wil genieten.
  Kinderen wil hij niet dus daar hoef ik me niet druk om te maken.
  Ik hou erg veel van hem en hij van mij maar het zit hem ook wel eens hoog dat ik zo onzeker ben.
  Kun jij me raad geven Marian.
  gr Anja

 • Soelastrie Pawirodihardjo schreef:

  Goed gedaan Marian.

  Uiteindelijk gaat het werken op onze happiness. Het begint in ieder geval bij een keuze.
  Choose to be happy. Enne natuurlijk zijn er tal van dingen die dagelijk op ons afkomen waardoor we moedeloos en unhappy van worden. Maar het is toch per slot van rekening onze keuze die gaat bepalen. And if u don’t like the things happening around you?…well maybe u should start change the way you think about it 🙂 🙂 Kind regards.

  • Dank je wel! Je hebt helemaal gelijk. Het gaat op geluk en iedereen wil toch gelukkig worden. Het kan niet altijd maar geluk kan je ook halen uit kleine dingen.

   Dank je wel voor je reactie.

   Warme groet, Marian

 • Angela schreef:

  Ik ben ik niet!
  Mijn lijf is door medicatie en hormonen die niet in balans zijn gegroeid, en is zeker 40 kg te zwaar.
  Als ik in de spiegel kijk zie ik een dikke buik, net alsof ik hoogzwanger ben.
  Heb er ook last van, mijn knieën hebben er problemen mee.
  Ik kan niet van dit lijf houden, want dit ben IK niet!
  Afvallen lukt niet, en voor andere hulp heb ik geen geld.
  Wij zijn al blij dat we rond kunnen komen met de “normale” uitgaven.

  • Hoi Angela,

   Wat is er wel mooi aan jezelf? Waar ben je dankbaar voor?

   Dank je wel voor je reactie.

   Warme groet, Marian

 • Jaaaren geleden was ik in relatie met een vriendin, waar ik tot op vandaag nog héél dankbaar voor ben. Het blijft me opvallen hoe véél dingen wederkerig werken. Ze bracht me véél bij: o.a. Ga voor de spiegel staan en zeg es aan die persoon hoe geweldig zij is..laat jou nooit door een ander afbreken, je bent goed precies zoals je bent…we leerden elkaar tot iedere cel van elkaars lichaam lief te hebben en op een dag vertrouwde ze me toe hoe afschuwelijk ze het vond dat ze dikke billen had…we kenden elkaar toen toch al heel goed en éérlijk..het was me nog nooit opgevallen!! Het laat me steeds in de lach schieten en relativeren als ik bedenk en bewust wordt op het moment dat je iets van goeie raad geeft aan een ander, hoe toepasselijk het soms voor jouw “zelf” is…en dan zie ik soms die Boedha voor me schuddend met zijn buik van het lachen…Laten we ons lichaam maar koesteren:)

 • Wat een prachtige tips ook weer dit keer. Ik probeer ze na te leven en er in ieder geval kracht uit te halen. Dankjewel. Mooi hoor, blijft toch moeilijk in de praktijk, maar elke x lezen dan word ik me er wel steeds meer bewust van. Groetjes

  • marian schreef:

   Hoi Laura,

   Het is helemaal juist wat je schrijft: ” bewust worden”. Als je bewust bent dan kan je gaan veranderen door actie te ondernemen.

   Bedankt voor je reactie en je compliment.

   Warme groet, Marian

 • Tja…je weet het allemaal wel, maar in de praktijk brengen is wat anders.

  Goed om dit nog eens onder de aandacht te brengen.

  Dank je wel

  Groet

  Ellen Pouw

  • marian schreef:

   Hoi Ellen,

   Natuurlijk is en blijft het altijd lastig. Als je er maar bewust van bent dan kan je iets veranderen.

   Geen dank en jij bedankt voor het plaatsen van een reactie.

   Warme groet, Marian

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.