19 dingen om voor jezelf te doen.

Onderstaand een positieve “to-do” lijst voor de komende jaar.

19 dingen om voor jezelf te doen.

1. Geloof in in jezelf.

Geloven in jezelf ik wat mij betreft de belangrijkste van deze lijst. Daarom staat hij ook op de eerste plaats. Zonder geloof sluit je een deur zonder dat er een andere deur opengaat. Droom grote doelen en neem kleine stappen. Geloof erin!

2. Jij bent nummer 1.

Maak het een prioriteit om gelukkig te zijn. Zorg eerst voor jezelf en dan kan je weer beter voor andere zorgen. Indien de behoeftes van jezelf zijn vervuld ben je ook meer in staat om anderen te helpen.

3. Wees jezelf. Just Be You.

Proberen om iemand anders te zijn is zonde van de persoon die je nu bent. Wees jezelf. Wees de beste versie van jezelf.

4. Leer de lessen van het “falen”.

Welke stappen zijn niet gelukt? Waar heb je in jouw ogen gefaald? Misstappen maken is goed; dat hoort bij je ontwikkeling. Klop jezelf af en sta weer op. Vraag jezelf af: “wat heb ik ervan geleerd?”.

5. Wees vriendelijk tegen jezelf.

Praat jij tegen jezelf zoals je tegen je beste vriend(in) praat? Zo nee, waarom niet? Mensen om je heen zien jou op de manier waarop je jezelf behandelt.
Leer van jezelf te houden zodat ook anderen van je kunnen houden op een respectvolle en liefdevolle manier.

6. Maak jezelf gelukkig.

Wacht niet totdat: je 20 kilo bent afgevallen, een nieuwe baan hebt, een vriend(in) hebt etc. Maak jezelf nu gelukkig. Focus je op de mogelijkheden die je hebt om gelukkig te zijn en je zal het vinden.

7. Breng tijd door met positieve mensen.

Kost het mij energie of krijg ik energie? Dat is de vraag die je jezelf kan stellen bij het omgaan met andere mensen. Indien je energie krijgt zijn dat de juiste mensen om tijd mee door te brengen.

8. Vergeef anderen en jezelf.

Leer anderen te vergeven. Vergeven doe je voor jezelf en niet voor de ander, dat is iets wat veel mensen nog al eens vergeten. Waarschijnlijk zijn er veel mensen teleurgesteld in de beslissingen en/of situaties van en door andere mensen. Dat doet pijn en dat is normaal, alleen vaak blijft de pijn. Laat de pijn gaan. Dat is vergeven.

Het gaat  er niet om dat je vergeet wat er is voorgevallen of als niet gebeurd beschouwd. Het gaat er wel om om de pijn los te laten. Te leren van het gebeuren en weer verder gaan met je leven.

9. Je kan alleen jezelf veranderen.

Vaak ontvang ik mailtjes voor andere mensen. Hier kan ik niets mee. Je kan alleen jezelf veranderen, een ander kan je niet veranderen. Kan je je ergens niet in vinden? Bespreek dat dan. Vind er geen verandering plaats? Dan heb je altijd een keuze. Of je accepteert het of je onderneemt actie.

10. Luister naar je intuïtie.

Je intuïtie vertelt je zoveel! Voor veel mensen is het moeilijk om er naar te luisteren omdat je verstand erover heen “walst”. Sta eens stil wat je innerlijke je te vertellen heeft. Je kan de mening van de mensen om je heen vragen maar beslis wat jij voelt dat goed is.

11. Het gaat zoals het gaat.

“De wind kan je niet veranderen, maar de zeilen zet je zelf”.

Dit een standaard quote van me. Het is zoals het is. Een situatie kan je niet veranderen maar wel hoe je ermee omgaat. Het universum zal wel iets anders voor je in petto hebben of je iets willen vertellen. Verzet je niet tegen dingen waar je niets aan kan veranderen. Dat kost alleen maar onnodige energie.

12. Start met het kijken naar wat je allemaal hebt.

In mijn kickstart Zelfvertrouwen vraag ik wel eens op te schijven wat er goed is aan jezelf. Veel verder dan 2 a 3 puntjes wordt er niet geschreven maar als ik vraag wat er veranderd moet worden dan wordt er een hele waslijst gemaakt ;-).

Start met het leren positief kijken, dan zie je veel beter!

13. Zie hoe “rijk” je bent.

Gisteren heb ik een stukje van een Engels programma gezien van een “rijk en arm gezin”. Op die momenten besef ik maar weer eens hoe “rijk” ik ben! Sommige mensen hebben amper een dak boven hen hoofd of voelen zich thuis absoluut niet veilig. Er kunnen moeilijke tijden zijn, maar hou het in perspectief. Zo kan je makkelijker verder met je leven.

Heb je een bed om te slapen? Voel je je veilig in je huis? Heb je vanochtend bedacht wat je aan gaat trekken vandaag? Heb je vandaag gegeten? Heb je je angstig gevoeld? Heb je “schoon” water gedronken? Heb je tijd op internet door gebracht? Heb je gebeld met je mobiele telefoon? Heb je wat gelezen? Heb je wat opgeschreven? Je bent rijk! Wees blij met de dingen die je allemaal hebt.

14. Leef in het nu.

Een lastige opgave voor veel mensen, ook voor mij 😉
Gelukkig oefening baart kunst. Stop met je zorgen maken wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. Stop met het kijken wat er in het verleden is gebeurd maar richt je op het NU. Dit is het enige moment wat je nu hebt. Leer te leven met wat er komt.

15. Geef je dromen, doelen en ideeën een kans.

Je weet nooit wat het leven voor je in petto heeft. Je kan beter spijt hebben van de dingen die je gedaan hebt, dan spijt hebben van de dingen die je niet gedaan hebt.

Je hebt geen zekerheid of iets werkt. Niet geschoten is altijd mis. Je moet er gewoon voor gaan. Het gaat zoals je wilt of je leert er iets van.

16. Geef nieuwe mensen in je leven een kans.

Er komen en gaan mensen in je leven. Doordat je groeit als mens, krijg je andere prioriteiten. Relaties kunnen dan meegroeien en ook uit elkaar groeien. Geef nieuwe mensen in je leven een kans.

17. Wees vriendelijk.

Vriendelijkheid doet zoveel. Mensen onthouden dit. Hoe meer je andere mensen helpt, hoe meer mensen jou zouden willen helpen.

18. Leg de lat niet te hoog.

Ben jij een perfectionist? Ga dan eens op de lat zitten in plaats van deze steeds hoger te leggen. Wanneer is het voor je perfect? En is het perfect, stel je dan de lat voor de volgende keer hoger?

Perfect bestaat niet. Dus streef niet naar iets waar je niet aan kan voldoen. Leer te houden van wat er is en waardeer de dingen ook al zijn ze in jouw ogen niet perfect.

19. Doe op z’n tijd rustig aan.

De wereld om ons heen wordt steeds sneller en sneller. Als je je telefoon een keer niet opneemt of niet meteen reageert op een sms dan word je hier op aangesproken. Doe eens wat rustiger aan en haal diep adem. De boog kan niet altijd gespannen zijn en het is goed om rustig aan te doen en daardoor je stressniveau te verlagen.
Loop eens langzamer, eet langzamer, adem langzaam. Doe alles eens  langzaam. Deze korte pauzes zullen je accu weer opladen.

Je mobiele telefoon vergeet je niet op te laden maar waarom jezelf wel?

Waar ga jij het eerst mee beginnen? Heb je nog aanvullingen? Ik hoor het graag van je. Je kan hieronder een reactie geven.Tags

jezelf


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Hou van jezelf. Onvoorwaardelijk! Ga voor de spiegel staan en zeg tegen jezelf ” je bent OK”. Ik kreeg dit als opdracht van mijn coach om twee weken te doen en dat brengt echt verandering in hoe jenaar jezelf kijkt

  • marian schreef:

   Hoi Malou,

   Dank je wel voor je reactie en wat fijn dat het een verandering heeft bewerkstelligt! Heb je nog meer tips wat er voor jou heeft gewerkt?

   Warme groet, Marian

 • Allemaal heel erg waar en het leuke is, je kunt er gelijk mee beginnen:) Je vroeg om een eventuele aanvulling… er kwam gelijk een ding in me op om te laten ( en niet te doen;)

  “Verlies je nooit in de chaos van een ander.”

  Telkens als ik dreig mee te gaan in toestanden waar ik niet op zit te wachten en die niks oplossen, dan neem ik afstand. Voor mij werkt dit heel goed:)

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >