17 tips om van jezelf te houden

Het is lastig om goed te verwoorden hoe belangrijk het is om van jezelf te houden. Van jezelf houden is de basis van een gelukkig en positief leven.

Ik heb dit de afgelopen jaren zelf ondervonden vanaf het moment dat ik van mezelf ben gaan houden. De Marian vóór en na’ dit proces lijken wel twee verschillende personen in twee verschillende werelden.

Omdat ik jou ook een gelukkig en positief leven wens, wil ik mijn weg en bruikbare tips graag met je delen.

En het mooie is, je hoeft er niets speciaals voor te doen, je kunt gewoon direct beginnen. Gewoon NU!

Tips om van jezelf te houden

Dit is nu het juiste moment om van jezelf te gaan houden.

Kijk in de spiegel en zie écht wie daar staat. Kijk goed in je ogen, peil de diepte van je ziel. Jij bent zoveel meer dan alleen je lichamelijke verschijning.

Accepteer de gebreken, het feit dat je niet volmaakt bent en accepteer de liefde die je wel bent. Niemand is perfect in deze wereld en niemand zal dat ooit zijn. Het is oké om niet perfect te zijn. Stop met kritiek te uiten op jezelf over elk klein detail. Het is een verspilling van tijd en energie om jezelf steeds neer te halen. Het levert alleen maar nog meer negativiteit op.

Focus op de goede dingen in je leven, je positieve eigenschappen ende lichamelijke kenmerken waar je wel blij mee bent. Bouw aan een fundering van positiviteit.

Mensen zien altijd datgene aan jou wat jij in jezelf ziet. Dus focus in op de goede en het mooie. Dat is wat je uiteindelijk uitstraalt naar de wereld. Dat is het ‘plaatje’ wat anderen zien.

Van jezelf houden is de basis, pas daarna kun je aan de slag met de ontwikkeling van relaties met anderen. Veel mensen gaan op zoek naar een relatie om de leegte in zichzelf op te vullen. Een ander kan enkel aanvullen, nooit ‘opvullen’. Het opbouwen en onderhouden van een goede relatie met jezelf is moeilijk, maar cruciaal, want: levenslang!

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, een negatief zelfbeeld en/of weinig eigenwaarde ervaart, dan ontbreekt het je zeer waarschijnlijk aan voldoende zelfliefde. Je geest kan zo vertroebeld zijn met saboterende gedachten, dat houden van jezelf niet meer vanzelfsprekend voor je is.

Zoals al vaker geschreven: waar je je op focust dat groeit. Als je niet van jezelf houdt, vertel je eigenlijk tegen het universum dat je het niet waard ben om van te houden. Dat is wat jij uitzendt.

Al jouw negatieve gedachten over jezelf doen erg zijn best om te manifesteren!

En dat is dus meteen het goede nieuws; dat proces kun je ook omkeren met het tegenovergestelde als resultaat! Van jezelf houden betekent meteen meer liefde in je leven!

Pas als je je bewust bent dat het je ontbreekt aan voldoende zelfliefde, pas dan kan je de keuze maken om hier actief aan te gaan werken.

Jij bent net zoveel waard als ieder ander. Niet meer, maar zeker ook niet minder! Dus stop onmiddellijk met jezelf te classificeren als een middenmoter en gun jezelf de plek in de stralende zon die je verdient.

Denk maar aan een bloem, deze moet ook eerst water hebben om te groeien. Leer om jezelf te koesteren in elk opzicht.

Maar hoe doe je dat nou?

Hoe geef je je gevoel van eigenwaarde een boost?

En hoe doe je dat nou eigenlijk, houden van jezelf?

Hieronder een aantal die voor mij zeer bruikbaar bleken te zijn, en waarvan ik denk dat ze ook voor jou ondersteunend zullen zijn:

17 tips om van jezelf te houden:

Kijk in de spiegel en word verliefd op jezelf

Vertel je spiegelbeeld eens hoe geweldig je bent. Zeg eens hardop wat je mooie en goede kwaliteiten zijn. Ja, iedereen heeft er veel van! Accepteer je tekortkomingen. Leer van je fouten, maar laat ze je niet achtervolgen.

Elimineer zelfkritiek

Geef jij jezelf vaak op je kop voor de kleinste dingen? Is er een klein stemmetje in je hoofd, dat vaak verteld dat je niet goed genoeg bent, want je bent dom etc.? Als je vaak kritiek hebt op jezelf, onderneem dan actie om dit te veranderen. Buig het om in positieve zin. Als je een fout hebt gemaakt zeg dan bijvoorbeeld: “Marian, dat was niet slim van je maar het is knap dat je actie hebt ondernomen en hier heb je weer van geleerd”.

Wees vriendelijk en positief

Mijn hele persoonlijke ontwikkeling en het bouwen aan meer zelfvertrouwen is begonnen met het leren positief te denken.

Jouw liefde voor jezelf groeit wanneer je begint met vriendelijk te zijn voor jezelf en positief te denken over jezelf. De waardering voor jezelf zal dan steeds meer groeien.

Maak er een gewoonte van om je zelf regelmatig een schouderklopje te geven.Vriendelijkheid is de smeerolie van een samenleving. Wees vriendelijk, altijd.
Zelfs voor degenen die het het minst lijken te verdienen, dat zijn de mensen die het het hardste nodig hebben.

Om van jezelf te kunnen houden zoals je bent

Erken je inspanning

Het gaat niet om winnen of succes te hebben in alles wat je doet. Wat dacht je van de inspanning die je doet? Erken dat je je best hebt gedaan zelfs als het resultaat niet is wat je ervan had verwacht. Niet alleen het resultaat telt, ook de weg ernaar toe doet er toe.
.
Tip: Heb geen verwachtingen: het is prima om een doel of uitkomst voor ogen te hebben. Maar laat ruimte voor het proces. De uitkomst is vaak anders dan je verwacht, maar daardoor zeker niet altijd ‘minder’, alleen anders. Laat die ‘speelruimte’ vrij en je zult veel minder vaak teleurgesteld zijn.

Laat je zorgen los

Wil jij vooruit in het leven? Stop dan met het blijven piekeren over het verleden en/of zorgen maken over de toekomst. Het brengt niets nieuws en zorgt voor onnodige ruis op nieuwe, frisse ideeën.
Het is afschuwelijk om je leven te leiden terwijl je je constant zorgen maakt over wat er zou kunnen gebeuren. Waar je je op focust dat groeit. De negatieve energie die je verspreidt is enorm!

In plaats van je zorgen te maken, kun je beter aandacht besteden aan alles wat goed gaat. Denk in oplossingen i.p.v. in rampscenario’s. Kom je er niet uit, laat het dan aan het universum over. Dingen zullen gaan zoals ze bedoeld zijn en vertrouw erop dat alles uiteindelijk goed komt.

Er is maar één zekerheid in het leven, en dat is dat niets blijft zoals het is. Alles is continu in verandering. Als het goed gaat willen we graag dat het altijd zo blijft, maar dat is niet zo. Dus pak het moment als het daar is. Geniet op het moment dat het er is. Leef in het NU. Daar gebeurt het.

Als het niet goed gaat, weet dan dat ook hier ooit een einde aan komt. Dit is niet de rest van je leven, het is alleen NU.Dus maak je niet teveel zorgen, laat het gebeuren, laat het passeren.

Vertrouw op jezelf

Heb vertrouwen in jezelf. Weet dat het mogelijk is om dingen op eigen kracht te veranderen. Visualiseer wat je wenst in jouw leven. Concentreer je op het gevoel dat je dat oplevert. Dat is het gevoel waarmee je je leven vorm geeft.
.
Als je steeds het gevoel hebt dat je iets moet bewijzen tegenover een ander (dat je wel goed genoeg bent, dat je wel leuk genoeg bent, dat je wel mooi genoeg bent, of wat dan ook), dan ben je eigenlijk jezelf aan het overtuigen.
.
Geloof in je zelf, vertrouw op jezelf en je hoeft je nooit meer te bewijzen tegenover wie dan ook.

Vergeef jezelf

Je hebt misschien in het verleden “fouten” gemaakt. Fouten die je jezelf aanrekent en nog steeds met je meedraagt. Daarmee doe je jezelf tekort. Je kan je er behoorlijk ‘minderwaardig’ door voelen ten op zichtte van anderen. Niet nodig.
.
Vergeef jezelf! Iedereen maakt fouten, dat is volkomen menselijk. Bied je excuses aan als het nodig is, koester de ervaring als een levensles en ga door met je leven.Waardeer de mensen die van je houden. Help degenen die je nodig hebben. Vergeef iedereen die je gekwetst heeft. Vergeet de personen die je verlaten hebben.

Wees eerlijk naar jezelf

Wat is het geheim van een gezonde, lange relatie? Of het nu gaat om een vriendschap, liefdesrelatie, zakelijke relatie, maakt niet uit: wees eerlijk, altijd, overal en over alles. Dat betekent niet dat je altijd alles moet delen met iedereen, het betekent wel dat wat je doet en zegt integer is en waar.

Oprecht van jezelf te houden betekent eerlijk kijken naar je gevoelens.

Ben je tevreden, erken de vreugde. Ben je verdrietig, erken het verdriet.Kijk oprecht naar je gevoelens. Lieg niet tegen jezelf. Ze mogen er allemaal zijn. Vreugde en verdriet, boosheid en liefde, angst en optimisme, hebben allemaal bestaansrecht. Begraaf ook je negatieve gevoelens niet.Als je erkent wat je voelt is dat pure erkenning van jezelf. Je gevoelens vertalen je gedachten, laat ze je gids zijn.

Op je gedachten heb je wel invloed. Als je vastzit in negatieve gevoelens, onderzoek dan je gedachten. Is het waar wat ze je vertellen? Kun je er andere, positievere en liefdevollere gedachten voor in de plaats zetten?

Gebruik elke dag positieve affirmaties

Jij bent helemaal goed zoals je bent op dit moment. Elke dag word je een betere versie van jezelf, gewoon omdat iedere dag nieuwe ervaringen brengt waar je van leert en die je steeds meer een compleet mens maken. Niemand is perfect of zal dat ooit zijn.

Als je dan toch wat wilt veranderen aan jezelf, verander dan de gedachte: ' ik ben niet goed genoeg' in :' ik ben nu goed genoeg zoals ik ben'. Maak er een mooie reminder van en plak hem op je badkamer spiegel, mooie affirmatie om de dag mee te beginnen.Een positieve affirmatie doet wonderen. Probeer het maar.

Leestip: Gebruik affirmaties als superpower 

Dankbaarheid

Vreugde en geluk is niet het resultaat van 'iets'. Het is een keuze om gelukkig en tevreden te zijn. Niets kan je gelukkig maken, je kunt alleen maar gelukkig 'zijn'. Dus, je hoeft niet te wachten om in de toekomst pas gelukkig te zijn, je kunt ook nu je momentjes van geluk pakken en het gewoon even zijn.

Er is altijd iets in je leven om dankbaar voor te zijn. Dankbaarheid=geluk.

Wees dankbaar voor de persoon die je bent. Ik heb geen leuke jeugd gehad maar ik ben nu dankbaar voor wat ik heb meegemaakt, want anders was ik niet de persoon geworden die ik nu ben. Iedere ervaring vormt je.

Goed en slecht zijn slechts allebei keerzijden van dezelfde medaille. Aan je verleden kun je niets veranderen, door dankbaar te zijn voor wat het je uiteindelijk wel brengt, wordt het verleden niet een loden last maar een zegening, ongeacht wat er gebeurd is.

Leestip: Geef jezelf positieve energie met een dankbaarheid dagboek

“Twintig jaar vanaf nu zul je meer teleurgesteld zijn over de dingen die je niet gedaan hebt dan degene die je deed. Zeil weg uit de veilige haven. Vang de passaatwind in de zeilen. Ga verkennen. Droom. Ga ontdekken.”
- Mark Twain

Boost je zelfvertrouwen.

Ben jij je er van bewust dat jij de standaard zet voor hoe anderen met jou omgaan? Een gezonde relatie met jezelf is het uitgangspunt voor een gezonde relatie met anderen.

Werk aan je zelfvertrouwen, werk aan je eigenliefde en je relaties zullen zienderogen verbeteren. Als jij voldoende van jezelf houdt is het namelijk veel gemakkelijker om keuzes te maken die goed zijn voor jou.Je stapt uit de slachtofferrol, uit de pleaser rol, uit de minderwaardigheidspositie en bent eindelijk in staat om je grenzen aan te geven. Van jezelf houden is altijd de basis.

Leestip: Hoe krijg je meer zelfvertrouwen...

Ontspannen

De beste tijd om te ontspannen is als je er eigenlijk geen tijd voor hebt.

Juist als je het heel druk hebt, er veel op je bordje ligt, de verantwoordelijkheden zwaar op je schouders wegen, juist dan is het belangrijk dat je aandacht besteed aan je ontspanning.
De enige manier om spanningen goed het hoofd te bieden is door op tijd te ontspannen.Gun jezelf de ruimte om pauzes te nemen.

Pauzes maken dat je actieve momenten productiever zijn. Je lichaam en geest hebben herstelmomenten nodig. Besteed aandacht aan je gezondheid. Goed zorgen voor je lichaam is ook van jezelf houden. En als je van jezelf houdt zal het je geen moeite kosten om goed voor je lichaam te zorgen. Vul je tijd eens met rust, stilte, rustgevende muziek of maak een wandeling in de natuur en geniet van de schoonheid ervan.

Als je niet ontspant bouwt de spanning zich onevenredig op, met al gevolgen van dien. Je lijf gaat echt protesteren. Zorg voor een goede balans en je kunt bergen verzetten. Echt. Ontspannen is geen luxe, maar noodzakelijk.

Plezier hebben

Ben jij een pleaser? Maak jij het graag anderen naar de zin en ben jij pas gelukkig als de mensen van wie jij houdt gelukkig zijn? Begin dan in ieder geval met ervoor te zorgen dat je zelf gelukkig bent. Als jij gelukkig bent ben je een voorbeeld voor anderen en plezierig om mee om te gaan.

Maak van je eigen geluk prioriteit en de rest volgt.Injecteer wat plezier in je leven. Het leven is bedoeld om plezier te hebben.

Neem het leven en jezelf niet altijd zo serieus (je overleefd het toch niet!). Als je zo over het leven kunt denken dan zal je automatisch ontspannen en stoppen met je zorgen maken en/of piekeren over dingen die er niet toe doen of waar je niets aan kunt veranderen.  Lachen en plezier zijn basis voorwaarden voor een gelukkig en gezond leven.

Zorg voor je lichaam

Het is belangrijk dat je jezelf versterkt met de juiste voeding, rust en voldoende lichaamsbeweging. Je lichaam is je tempel, je voertuig door het leven, en het is je plicht het te behandelen met respect, liefde en zorg. Jouw lichaam moet je hele leven lang mee en je kunt het niet vervangen. Uit onderzoek is gebleken dat gebrek aan zelfliefde vaak een oorzaak is van aandoeningen zoals eetstoornissen, obesitas, verslavingen, depressies etc.

“Zorg goed voor je lichaam. Het is de enige plek waar je moet leven.”
Jim Rohn

Leer om schoonheid te zien

Wanneer je leert om schoonheid te zien in alles, zie je ook de schoonheid in jezelf. Geniet van de fluitende vogels. Stop gewoon eens als je jonge eendjes ziet, ruik aan een bloem, geniet van de ondergaande zon en de mooie tinten ervan in de lucht. Dwing jezelf om echt te kijken, i.p.v. in gedachten van het één naar het ander te rennen. Neem de tijd om rond te kijken en ervaar met al je zintuigen.

Liefde is niet een gevoel maar een keuze

Maak gewoon de keuze om van jezelf te houden. Je bent het waard. Je hoeft niet eerst aan allerlei voorwaarden te voldoen. Je bent goed genoeg zoals je bent, niemand kan beter ‘jij’ zijn dan jijzelf. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe gemakkelijker het voor je zal zijn om je hart te openen voor andere mensen in je leven. Maak die keuze om van jezelf te houden.

Zoek iets wat je leuk vindt aan jezelf en maak het bekend aan jezelf

Om je zelfvertrouwen te vergoten kun je een vaardigheid of talent dat je goed beheerst uitbouwen en delen met de wereld.
Om je zelfbeeld op te vijzelen kun je een zoeken naar die karakter eigenschappen die je leuk vindt aan jezelf en deze wat actiever op de voorgrond zetten.
Om je eigenwaarde te laten toenemen, stop je onmiddellijk met jezelf te vergelijken met anderen.Voortaan ben jij liefdevol en begripvol naar jezelf, net zoals je dat zou zijn voor je kind of liefste vriendin.

Besef dat zelfliefde uit jezelf komt en van niemand anders. Als je wacht op de liefde van een man of een vriend/in, om jezelf te bewijzen dat je de moeite waard bent, dan krijg je niet de liefde die je nodig hebt. De persoon die je de meeste liefde kan geven dat ben JEZELF! Het is als een doodlopende weg als je wacht totdat iemand anders dat voor je doet. Dus neem NU de stap om jezelf lief te hebben.

Vraag aan jezelf: ‘wat heb ik nu nodig? En voldoe aan deze behoeften, zonder schuldgevoel. Als jij dat nodig hebt is het helemaal oké.

Ter afsluiting zou ik willen zeggen dat als er mensen zijn die je naar beneden halen en die je pijn doen en/of hebben gedaan, dat meer zegt over diegene die dat doet dan over jou als persoon. Laat jouw gevoel van eigenwaarde nooit afhankelijk zijn van de mening van andere mensen. Dat is maar een mening, gebaseerd op een onvolledig beeld van jou.

Het is nooit, maar dan ook nooit, te laat om jezelf lief te hebben.

Wat je verleden ook is, hoe je omstandigheden nu ook zijn. Jouw toekomst is aan jou. Als jij er nu voor kiest om jezelf te accepteren zoals je bent en onvoorwaardelijk te houden van al je talenten, je eigenaardigheden, je unieke uiterlijke kenmerken en alle liefde die je te geven hebt. Dan schrijf jij een hele mooie, liefdevolle toekomst voor jezelf.

Geluk betekent van jezelf houden en je minder druk maken om de waardering van anderen.

TIP: Essentiële Olie 

Zelf ben ik zo enthousiast geworden met een olie voor mijn darmen en ik vertel je er meer over in de Gratis Online Workshop: de Magie van Essentiële Oliën. 

Geranium olie kan helpen bij de vermindering van angst voor verlating, liefde en toewijding. Het vraagt je om jezelf meer te accepteren en dus liefdevoller voor jezelf te zijn. Als je meer van jezelf houd, dan kun jij je volledig inzetten voor het liefhebben van jou en anderen. 

Bergamot essentiële olie
Je hebt geen andere keus dan jezelf accepteren zoals je bent. Bergamot essentiële olie helpt je op deze weg.want deze olie verlost je van gevoelens van vertwijfeling, zelfkritiek en een negatief zelfbeeld. Deze geweldige olie ondersteunt je bij het krijgen van meer zelfliefde, zodat je je meer kunt openstellen voor zelfacceptatie en je meer van jezelf gaat houden. Bergamot nodigt je uit om het even met veel meer optimisme te benaderen en ondersteunt je in dit proces.

Hartchakra essentiële olie
Deze geweldige olie werkt troostend, kalmerend en zorgt dat je energie weer beter kan stromen. Helpt om: het hartcentrum te openen, pijn van het hart te verzachten, diepe wonden en blokkades op te ruimen en te reinigen. Nodigt positieve energie uit en moedigt een vreugdevolle en liefdevolle verbinding aan. Bevordert onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en anderen.

Nog meer tips om Van Jezelf te houden en meer zelfvertrouwen?

Wil je meer van jezelf gaan houden en je zelfvertrouwen de komende weken vergroten? Bekijk hier de 21 stappen...

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

17 tips, eigenwaarde, goede relatie, jezelf, liefde, van jezelf houden, zelfliefde, zelfvetrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Het meeste van wat hier staat wist ik diep van binnen wel, maar soms vergeet ik het. Dank dus voor deze mooie opsomming!

 • Dinand schreef:

  Denk dat veel mensen niet weten wat zoals ik maar als u een keer mij uitlegt zal ik u zeer dankbaar zijn

  • Marian schreef:

   Zie de tips, Dinand ❤️ Zoek ook gerust in de zoekbalk op Van jezelf houden en/of zelfliefde want ik heb er vele blog, podcast en video’s over gemaakt. Het is naast het leren positief denken, het tweede waarmee ik aan de slag ben gegaan. Je kan het! Heb vertrouwen dat het ook voor jou mogelijk is, is al een hele grote eerste stap.

 • Beste Marjan,
  Fijn om te lezen en zo waar.
  Ik herken de tekenen van niet van jezelf houden en de grenzen niet aangeven en je eigenwaarde afhankelijk maken van wat anderen ervan vinden.
  Ik heb recent een vervelende ervaring gehad in de liefde waarbij ik alle grenzen over ben gegaan en mijn ik mijn eigenwaarde verder kwijt ben geraakt. Ik ben zo stom geweest direct na die periode op zoek te gaan naar een ander huis. Daarbij had ik het idee dat ik gelukkiger met mijzelf zou worden door een nieuwe stap te zetten, iets te gaan doen waar ik mee meer mogelijkheden kon creëren. Ik ben mezelf compleet verloren in het keuze proces en heb niet vastgehouden aan mijn gevoel erover en heb mijn eisen laten varen. Ik heb het aan anderen overgelaten om te beslissen wat goed voor mij zou zijn en nu zit ik in de situatie dat ik ergens woon waar ik mij niet thuis voel. Ik heb gefaald om voor mezelf te zorgen en ik weet niet hoe ik verder moet met alles wat er nu op mij afkomt.

  • Dinand schreef:

   Beste Erik ik kreeg een tip probeer van jezelf te houden jij bent nu even net als ik zullen we dat proberen succes Erik

  • Marian schreef:

   Je hebt niet gefaald. Dat is je zelf naar beneden halen. Je hebt gehandeld zoals je toen dacht dat het het beste was. Weer een leerproces en dat zal ergens goed voor zijn al zal je dat niet meteen kunnen zien. Zorg goed voor jezelf, wees dankbaar voor wat er nu is (hele krachtige energie), schrijf een positief verhaal van wat je WEL wilt, laat los wat is geweest en heb vertrouwen in wat kan zijn. ❤️

 • daniel schreef:

  dat is allemaal mooi en goed voor toch het meestal wat jonge vrouwen en zo maar eens je ouder bent vraag je u af wat voor zin heeft het? omdat je weet uit ervaring dat het je toch niet helpt want iets wat ooit is gebeurd kan nooit meer ongedaan gemaakt worden en daar moet ik voor de rest van mijn leven voor boeten en ook voor al die stommiteiten.

  • Marian schreef:

   Als je denkt dat het geen zin heeft, heeft het geen ook geen zin Alles wat je aandacht geeft, dat groeit. Ervaringen uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Vertrouwen en geloven in jezelf verhoogt je energiefrequentie. Wat je uitzendt, zal weer reflecteren. Ik geef er snel weer een Gratis Online Workshop over: http://www.justbeyou.nl/agenda.
   Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. ❤️

 • Prachtig geschreven voor mij een grote leerschool gebrek aan alles en nog wat.super bedankt marian

 • esther van hoof schreef:

  Mooi omschreven, hier worstel ik dus mn hele leven mee, ook al ben ik 29. zo vaak zoek ik het bij anderen, maar nooit geslaagd, toch hoop ik altijd op ‘iets’ een wonder….maar die zal niet komen…..

  • ik ken dit gevoel heb het zelfde ben 27 alles verandert altijd rondom je.

 • Wat heb je dit mooi omschreven Marian! Echt inspirerend!

 • Heel goede tips, bedankt voor het plaatsen. Veel mensen vinden het heel belangrijk wat andere van hun vinden maar verliezen daardoor juist hetgeen wat belangrijk is en dat ben je zelf.

 • denise schreef:

  Tof dat dit voor een groot deel is gebaseerd op Bijbelse principes!

 • Zelfs de Bijbel zegt in Spreuken 17:22 “Een hart dat blij is, doet goed als geneesmiddel, maar een geest die terneergeslagen is, droogt de beenderen uit.”

 • Anartist schreef:

  Je eigen negatieve kanten accepteren. Je zegt het allemaal veel te simplistisch. Ik zit met het volgende probleem dat jij niet kan begrijpen; ik ben 40 jaar en heb nog nooit een vaste job en een vrouw kunnen krijgen en heb financieel zwaar problemen. Ik vind mijn negatieve kanten ok, maar GEEN enkele werkgever accepteert mijn negatieve kanten en talenten die ik niet heb en daarom word ik telkens ontslagen terwijl ik mijn uiterste best doe en zo hard werk als ik kan. (Ik heb kenmerken van autisme en blijkbaar slechte genen. Dit zit in mijn familie, mijn grootvader kon ook geen werk krijgen en had financieel problemen.). Ik zou graag liefde en seks en geld willen, maar hoe kan ik ooit vader worden en kinderen opvoeden als je niet eens aan een stabiel leefbaar inkomen kan geraken omdat de maatschappij en de arbeidsmarkt je niet goed genoeg vindt zoals je bent??? Het probleem is dat vrouwen altijd mannen uitkiezen die door de maatschappij graag gezien zijn en gewenst zijn hun eigen geld kunnen verdienen. ook vaak lachen mensen met sarcastisch uit als loser omdat ik als 40-jarige man nog nooit een vrouw heb kunnen versieren en geen werk kan krijgen, geen auto kan permitteren enz… Veel vrouwen denken ook dat ik een ambitieloze lamzak ben zonder doorzettingsvermorgen omdat vrouwen u beoordelen op het resultaat als je op 40ste als man dit en dat niet bereikt hebt, is dit voor vrouwen een signaal dat je niet goed genoeg bent om een relatie en kinderen mee te willen. Hoe kan je zeggen dat het oordeel van anderen niet belangrijk is, als het gevolg is dat ik eeuwig met financieel problemen zit omdat werkgevers me niet goed genoeg vinden en vrouwen daardoor me ook niet goed genoeg vinden omdat vrouwen houden van mannen die iets bereiken in de maatschappij. Hoe los je dat op???

  • Pieter schreef:

   Vrouwen hebben andere gevoelens en begrijpen soms niet dat je zonder vrouw als man doodongelukkig kunt zijn. Ik heb precies hetzelfde en het gaat niet eens om sex maar wel geknuffeld worden en een maatje hebben waar je mee kunt delen. Met een partner heb je ook meer zingeving om te leven en de ander gelukkig maken is vaak een grotere drijfveer dan het voor jezelf te doen. Ook is de maatschappij ingericht op stellen want als je een paar dagen weg wilt betaal je de hoofdprijs in een hotel en wordt je als zielig bestempeld. Vooral voor mensen die niet zo makkelijk contact maken is alleen zijn bedroevend.
   Een ander kan je niet gelukkig maken maar maakt het leven wel aangenamer.
   Pieter.

  • Als ik dit zo lees zou ik het probleem niet bij anderen gaan zoeken, maar eerder bij jezelf. Als je een aangename persoon bent om bij in de buurt te zijn, dan maakt het niks uit hoe je eruit ziet. Maar als ik lees dat je overal ontslagen wordt en je geen vrouw kunt versieren denk ik dat je eens naar je sociale vaardigheden moet gaan kijken (waar wel vaker de problemen liggen bij mensen met autistische kenmerken)

 • Anoniem schreef:

  Ik weet zelf niet hoe ik alleen kan zijn met mezelf.
  Mijn ouders hebben mij altijd vertelt hoe dom ik ben. Dat ik niks kan.
  Dat iedere goede vriend of vriendin mij niet mag en mij gaat verlaten.

  Help

 • Dank je wel voor deze inspirerende site en alles wat je plaatst op Facebook. Ik houd helemaal niet van mezelf en vind het zo moeilijk maar jouw tips/motivatie helpen mij elke dag weer een beetje verder. Dank je wel hiervoor.

 • Top en ik ben heel blij dat ik de online cursus gevolgd heb!

  Dank je wel voor al het moois.

 • Hai Marian,
  Mooie site heb je hier 🙂
  Kom er zo bij ’toeval’ op en het spreekt me wel aan.
  Heb je ook ervaring met burn-out/overspannenheid en daaraan gerelateerde emotionele problematiek?
  Ik ben bezig met het herstel van een burn-out en heb veel last van angsten/mij onveilig voelen. Ik vraag me nogal af waar het vandaan komt en wat ik er aan zou kunnen doen.

  Groetjes &succes met je (levens)werk 😉

  Iris

 • patrick schreef:

  Bedankt ga maar eens aan de slag

 • Angela schreef:

  Ik heb mijn verhaal al te vaak verteld, heb ik geen zin meer in. Maar je kunt nog zoveel van jezelf houden en positief in het leven staan, als door externe omstandigheden je kinderen je niet meer willen zien, en je daardoor je pasgeboren kleinkinderen niet mag zien, heb je zo’n diepe wond in je hart, dat kan ikzelf niet repareren. Niks doet er meer toe, ik leef op de automatische piloot. Ik heb al zo vaak proberen contact te zoeken en de laatste keer kreeg ik van mijn schoonzoon te horen dat ik het allemaal aan mezelf te danken heb……….jaja………..gemakkelijk gezegd! Ze stampen je met zo’n antwoord weer terug naar de goot, en bedekken hun eigen tekortkomingen en fouten snel weer af. Contact met mij betekend dat ze met hun billen bloot moeten en ja, dan zullen veel mensen teleurgesteld in hun zijn, dus laten ze het maar zo………

  • Soms is het beter om op te houden met het analyseren van het verleden, te stoppen met continu plannen te maken voor de toekomst. Gewoon stoppen alles te controleren en gewoon te ervaren wat het leven voor ons in petto heeft.
   Misschien is dat allemaal veel mooier dan we zelf kunnen bedenken en bewerkstelligen.

   Zoek altijd het positieve, ook in moeilijke tijden.

   Iedere dag heeft iets positiefs in zich, al zul je soms iets beter je best moeten doen om het te vinden.

   Zoek altijd het positieve. Positief leven wil niet zeggen dat je geen negativiteit in je leven kent of toestaat. Positief leven betekent wel dat je negatieve ervaringen gebruikt om het positieve in je leven te waarderen.

  • Ik zeg: karma is a bitch
   Volgens mij kan niemand zo doorgaan zonder dat ’t (onbewust) aan hem/haar vreet en ’t zich ’n weg naar buiten zoekt. Zij komen zich onherroepelijk tegen, misschien (nog) niet nu, op een later tijdstip wel.
   Ondertussen doe je er volgens mij het beste aan je te richten op andere, zo positief mogelijke zaken, en laat je de natuur ondertussen haar werk doen.
   Jouw uitdagingen hierin? Geduld, doorzettingsvermogen, bij jezelf blijven, vertrouwen, acceptatie en berusting. Eenvoudig? Nee, vast niet…
   Veel sterkte en succes gewenst !

  • Hallo Angela.

   Ik zit in precies dezelfde omstandigheden! Alleen bij een schoondochter ons kleinkind hebben we vluchtig gezien en nooit vastgehouden , ze wil geen familie van beide kanten!
   De reden weet ik niet! We hebben vanalles gedaan, het helpt niet stoppen er nu mee, want we plannen al een half jaar een gesprek en er wordt steeds afgezegd!
   Ja maar ik laat me niet onderspitten heb straks twee kleinkinderen waarbij ik wel betrokken ben, maar het blijft erg,
   Sterkte ermee!
   Helena.

 • Hallo! Ik ben pas 16, ook geen fijne jeugd maar wil genieten van mijn leven dus bedankt voor deze tips!

  • patrick schreef:

   hallo lars, ik ben ook 16 wil je erover praten? GR Patrick

  • hallo, ik ben ook 16 en heb ook problemen gehad in mijn jeugd. Hoe dan ook, het is knap van je om in te zien dat zelf waardering de basis is van geluk, zeker voor deze leeftijd! Als ik een tip zou mogen geven en wat ervaringen mag delen aangezien ik ook aan het leren ben om mezelf graag te zien is dat het slachtoffer spelen van de slechte dingen die zijn gebeurd in je leven, je nooit verder gaan helpen. Soms doen de mensen je geen terechte dingen aan, of doen je ouders niet altijd wat goed voor je is. Het is goed om te erkennen wat er fout is gelopen en te weten waardoor je bepaald verdriet hebt gekregen, maar het is nooit goed om in de slachtoffer rol te blijven schuilen, zo laat je jezelf niet toe om verder te gaan en blijf je jezelf als zielig beschouwen. Het is de verantwoordelijkheid van onze ouders om ons op te voeden en een veilige leefomgeving te creëren voor ons, maar dat lukt niet altijd… Het betekent niet dat je volwassen bent, je alles weet en alles goed kan doen. verantwoordelijkheid van de ouders om ons op te voeden, maar onze verantwoordelijkheid naar onszelf toe om als adoloscenten het te plaatsen, begrijpen en verder te gaan. Natuurlijk weet ik niet hoe het bij jou allemaal zit maar dit is mijn ervaring met het te proberen begrijpen en mezelf te helpen en misschien haal jij (of anderen) hier ook iets uit. Veel succes met alles!

 • Liesbeth schreef:

  Hoi hoi downloaden lukt niet. Groetjes liesbeth

  • Wat kan je niet downloadn, Liesbeth? Ik snap even je bericht niet ;-).

   Warme groet, Marian

 • koud persoon schreef:

  Hallo marianne

  Ik zit midden in een scheiding. Gedurende mijn laatste jaren in mijn relatie werd mij steeds verteld dat ik een koud persoon ben. Ik was altijd maar aan het zorgen voor mijn kinderen en s’avonds doodop.
  Ik zou psychisch niet in orde zijn. Maar ik hield ontzettend veel van mijn expartner en van mijn kinderen waar ik dan ook alles voor deed.
  Mijn ex is de laatste 6 jaar alleen maar bezig geweest met chatten met andere vrouwen op zijn pc.
  Het laatste jaar ging hij steeds vaker weg want hij had een goede vriendin gevonden waar hij goed mee kon “praten”.
  Daar is mijn zelfvertrouwen zo mee geschaad.
  Voel me zo voor de gek gehouden en toch blijf ik twijfelen aan mezelf. Was dit alles dan toch mij schuld? Heb ik niet genoeg gegeven? Ik zit er ontzettend mee. Heb dan ook een laag zelfbeeld dat is me in de jaren wel ingepraat. Terwijl ook weer heel lief en aardig tegen me deed.
  Maar dat chatten en een vriendin erbij hebben waarmee hij alles deed heeft mij van binnen kapot gemaakt en weet dan ook niet hoe ik van mezelf moet houden.
  Help!

  Groetjes

  • Goedenavond (koud persoon, niet meer doen dit is niet positief! 😉 ) omarm jezelf liefdevol, zoals je dat met je kind zou doen. Alles is goed, alles mag er zijn. Hou van jezelf zoals je bent.Je kunt rechts bovenaan op de site zoeken naar allemaal tips over het houden van jezelf. Het zijn vaak de hele kleine dingen die voor grote veranderingen kunnen zorgen.
   Richt je op de dingen die JIJ belangrijk vindt. Succes, je kunt het! Be-youtiful!

   Warme groet, Marian

 • Jacqueline schreef:

  Hallo Marian,

  Ik hoor het overal om me heen, houd van jezelf! Het is natuurlijk heel fijn dat dat voor jou en voor veel anderen werkt, maar ik vind het eerlijk gezegd wel wat overschat.
  Ik heb een fijn gezin met een leuke vent en twee schatten van kinderen. Ik heb een klein eigen bedrijfje wat het best goed doet. Ik woon in een heerlijk huis. Ik ben een gelukkig mens.
  Toch kan ik niet zeggen dat ik van mezelf houd. Ik vind het veel belangrijker dat het goed gaat met mijn gezin en mijn werk. Daar haal ik mijn geluk uit.
  Zo af en toe denk ik over dingen na die jij hier schrijft. Ik word daar over het algemeen nogal verdrietig van juist.
  Als ik de tips zou doorlopen eindig ik sowieso in tranen. Daarom doe ik dat niet. Het voelt als een opdracht, een taak en een pittige ook. Wat is er nou zo leuk aan jezelf? Wat is er niet voor verbetering vatbaar? Het daarover nadenken brengt juist allemaal dingen naar boven waar ik niet goed in ben of waar ik me meer voor zou in moeten zetten. Ik ben een gever, geen nemer.
  Zorg goed voor jezelf…. Nee, of jawel, maar eerst de anderen. Als er dan tijd en geld over is dan ben ik. Hoe erg is dat?
  Weet je, eerst van jezelf houden voor er iemand van jou kan houden, daar geloof ik geen fluit van. Ik weet namelijk zeker dat de mensen waar het om gaat heel veel van me houden. Dat maakt mijn persoonlijk verhaal helemaal niet belangrijk meer. Net nog zegt mijn dochter dat ze prinses is en dat ik de koningin ben. Heerlijk toch? Veel beter dat zij dat zegt dan dat ik mijn kwaliteiten zou moeten gaan zoeken?
  Toch zijn er wel momenten dat ik verdrietig ben. Dat ik denk dat ik anders zou moeten zijn, mezelf leuker zou moeten vinden. Maar zoals gezegd sta ik daar bewust maar af en toe bij stil omdat het me verdrietig maakt.
  Mijn man deelt jouw mening en zegt dat ik me soms teveel wegcijfer. Zo voelt het niet. Ik doe de dingen die ik doe omdat ik van hem en mijn kids houd. En ja, toch nog een positieve eigenschap gevonden 😉 Ik heb bakken vol liefde te geven.
  Laten we daar dan mee eindigen en met het feit dat ik me 90% van de tijd een vreselijk gelukkig mens voel!

 • Vanessa Grootfaam schreef:

  Ik zou toch zo graag meer van jullie willen leren. Voor me zelf en ook voor andere mensen om me heen, want wegens me werk praat ik veel met mensen dus vandaar dat ik meer van jullie wil leren.
  Al vast bedank.

  • Hoi Vanessa,

   Geef maar aan wat je wilt horen hoor! ;-). Dank je wel voor je bericht.

   Warme groet, Marian

 • Hoi Marian,
  Dank je voor deze mooie tips:-)! Zoals al eerder beschreven zijn ze wel herkenbaar, maar niet zo zichtbaar. Op deze manier krijg ik weer een helder beeld. Ik kom net uit een relatie, we waren erg verliefd op elkaar, alleen bleek zijn liefde op een gegeven moment niet voldoende meer te zijn. Hij kon mij geen liefde geven, omdat hij niet genoeg van zichzelf hield. Ik ben hierdoor in een diep dal terecht gekomen en was alleen met hem bezig. Ik dacht dat het nog wel goed zou komen, als ik hem even die afstand zou geven. Dit heeft al met al 2 maanden geduurd. We bleven elkaar geregeld zien en hadden het erg leuk met elkaar, alleen kwam er een leegte toen ik weer alleen was. Ik voelde me zo afhankelijk, terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet ben. Ik wist dat ik meer bij mezelf moest komen en ben daar al een tijdje mee bezig. Het is wel erg zwaar en confronterend. De tips die jij geeft zijn daarentegen heel warm, maar op een vriendelijke manier confronterend. Ik zet je tips bij mijn favorieten zodat ik er geregeld even naar kan kijken en daardoor de dingen niet zo zwaar neem en weer tot mezelf kan komen en weet dat ik de belangrijkste persoon ben in mijn leven en dus heel veel liefde voor mezelf moet hebben, wel zo makkelijk, kan er niet omheen, moet mijn hele leven mijn deze persoon doen ;-)! Hartelijke groeten van een heel lief persoon

  • Hoi heel lief persoon,

   Wat een mooi bericht heb je achter gelaten! Dank je wel voor je mooie reactie. Heel veel succes maar de eerste stap heb je al gemaakt en dat is bewust wording. Heb je vragen? Laat het me gerust weten.

   Dank je wel.

   Warme groet, Marian

 • Jeroen schreef:

  Hoi Marian,

  bedankt voor je reactie. leuk dat je dat boek ook gelezen hebt 🙂 , ik vind wat hij schrijft helemaal fantastisch! Ik heb al 2 keer het boek beluisterd met een luistercd en 1 keer helemaal gelezen

  Als ik het goed begrijp heeft wat ik wel en niet leuk vind te maken met de neuro-associaties die ik eraan verbonden heb (volgens Awaken the giant within van Anthony Robins). Ik heb dus het idee dat als ik alleen nog maar mezelf dingen dwing te doen die goed voor me zijn, dat ik dan die dingen leuk kan gaan vinden door mezelf er constant voor te belonen. Zo creeer ik nieuwe neuro-associaties. Als ik ervoor zorg dat ik op die manier boeken over toegepaste psychologie lezen even leuk vind als gamen (dit vind ik helemaal geweldig), kan ik toch stoppen met gamen. Dit helpt me immers niet bij mijn levensdoel. Daarentegen boeken over toegepaste psychologie lezen wel, omdat ik daardoor het leven beter begrijp. Dus beter weet hoe ik zaken in het leven het beste kan aanpakken. Het zet ook nog eens aan tot meer actie, wat ook weer geweldig is. Of is mijn ‘van leuke dingen doen wordt je niet gelukkig’ theorie helemaal verkeerd?

  warme groeten,

  Jeroen

 • Jeroen schreef:

  Hoi Marian,

  ik ben helemaal geobserdeerd door succes in het leven. Niet met dollartekens geschreven! Mijn inspiratie is ´the law of success´ van Napoleon Hill. Dit boek is de vader van alle ‘self-help’ books. Nu heb ik 2 vragen:

  ten eerste: is 21 een leeftijd waarop het aan te raden is hier al heel serieus mee bezig te zijn?
  twee: hij vertelt: je moet je eigen ‘hardest taskmaster’ zijn en alleen die dingen doen die helpen bij je eigen levensdoel. Je moet met je levensdoel opstaan en ermee naar bed gaan. Nu heb jij het hier over ‘het leven of jezelf niet altijd te serieus te nemen’. Dit komt erg tegenstrijdig op mij over. Kan jij mij deze tegenstrijdigheid uitleggen?

  • marian schreef:

   Hoi Jeroen,

   Wow wat goed dat je op deze leeftijd al bezig bent met persoonlijke ontwikkeling en je doel. Napoleon Hill heeft ook een erg mooi boek.

   Even je vragen beantwoorden ;-).

   De eerste: Ik denk hoe jonger je bezig bent des te meer je er profijt van heb en ik vind het zeker niet te jong alleen je schrijft in het begin van je reactie ‘ik ben helemaal geobsedeerd’ en dan kom ik meteen bij de tweede vraag. Ik weet niet hoe je het hier bedoeld maar ‘obsessie’ klinkt voor mij niet goed in de oren. Je moet het leven ook als plezier zien en jezelf niet altijd te serieus nemen. Gewoon leven volgens je regels maar vooral GENIETEN.

   Ik hoop dat ik hiermee je vragen een beetje hebt beantwoord.

   Warme groet, Marian

 • tineke schreef:

  hallo marian.

  ik zit nu in de knoei,ik zit midden in een relatie die nu echt van me houd en ik ben het niet gewent na alles wat ik heb mee gemaakt en nu bots ik terug,wanr ben niet gewent dat men me mooi vind of sexie vind en nu moest ik van haar eerst aan me zelf denken en van me zelf houden maa wist niet wat het was dus bedank voor die 17e tips dank je wel ,.hopelijk gaat nu alles goed komen
  groetjes tineke

  • marian schreef:

   Hoi Tineke,

   Geen dank, graag gedaan. Van jezelf houden is zo belangrijk. Heb je al een positiviteits dagboek?

   Warme groet, Marian

 • bedankt voor de dingen die je eigenlijk al weet maar heb weggestopt dank je wel hiervoor

 • Perihan schreef:

  Dank je wel Marian een heel duidelijk en mooi verhaal ik ga het zeker weten vanaf nu toepassen in mijn eigen leven bedankt voor het delen groetjes

 • Beste Marian,
  Een erg goed en mooi verhaal! Mijn complimenten en dank. Vele tips en mooie spreuken op een heldere wijze gepresenteerd!
  Vrolijke groet,
  Mark

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >