17 tips om van jezelf te houden
Just Be You
Shares
17   TIPS OM VAN JEZELF TE HOUDEN-2

17 tips om van jezelf te houden

Het is lastig om goed te verwoorden hoe belangrijk het is om van jezelf te houden.

Van jezelf houden is de basis van een gelukkig en positief leven.

Ik heb dit de afgelopen jaren zelf ondervonden vanaf het moment dat ik van mezelf ben gaan houden. De Marian vóór en na’ dit proces lijken wel twee verschillende personen in twee verschillende werelden.

Omdat ik jou ook een gelukkig en positief leven wens, wil ik mijn weg en bruikbare tips graag met je delen.

En het mooie is, je hoeft er niets speciaals voor te doen, je kunt gewoon direct beginnen. Gewoon NU!

Dit is nu het juiste moment om van jezelf te gaan houden.

Kijk in de spiegel en zie écht wie daar staat. Kijk goed in je ogen, peil de diepte van je ziel. Jij bent zoveel meer dan alleen je lichamelijke verschijning.

Accepteer de gebreken, het feit dat je niet volmaakt bent en accepteer de liefde die je wel bent. Niemand is perfect in deze wereld en niemand zal dat ooit zijn. Het is oké om niet perfect te zijn. Stop met kritiek te uiten op jezelf over elk klein detail. Het is een verspilling van tijd en energie om jezelf steeds neer te halen. Het levert alleen maar nog meer negativiteit op.

Focus op de goede dingen in je leven, je positieve eigenschappen ende lichamelijke kenmerken waar je wel blij mee bent. Bouw aan een fundering van positiviteit.

Mensen zien altijd datgene aan jou wat jij in jezelf ziet. Dus focus in op de goede en het mooie. Dat is wat je uiteindelijk uitstraalt naar de wereld. Dat is het ‘plaatje’ wat anderen zien.

Van jezelf houden is de basis, pas daarna kun je aan de slag met de ontwikkeling van relaties met anderen. Veel mensen gaan op zoek naar een relatie om de leegte in zichzelf op te vullen. Een ander kan enkel aanvullen, nooit ‘opvullen’. Het opbouwen en onderhouden van een goede relatie met jezelf is moeilijk, maar cruciaal, want: levenslang!

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, een negatief zelfbeeld en/of weinig eigenwaarde ervaart, dan ontbreekt het je zeer waarschijnlijk aan voldoende zelfliefde. Je geest kan zo vertroebeld zijn met saboterende gedachten, dat houden van jezelf niet meer vanzelfsprekend voor je is.

Zoals al vaker geschreven: waar je je op focust dat groeit. Als je niet van jezelf houdt, vertel je eigenlijk tegen het universum dat je het niet waard ben om van te houden. Dat is wat jij uitzendt.

Al jouw negatieve gedachten over jezelf doen erg zijn best om te manifesteren!

En dat is dus meteen het goede nieuws; dat proces kun je ook omkeren met het tegenovergestelde als resultaat! Van jezelf houden betekent meteen meer liefde in je leven!

Pas als je je bewust bent dat het je ontbreekt aan voldoende zelfliefde, pas dan kan je de keuze maken om hier actief aan te gaan werken.

Jij bent net zoveel waard als ieder ander. Niet meer, maar zeker ook niet minder! Dus stop onmiddellijk met jezelf te classificeren als een middenmoter en gun jezelf de plek in de stralende zon die je verdient.

Denk maar aan een bloem, deze moet ook eerst water hebben om te groeien. Leer om jezelf te koesteren in elk opzicht.

Maar hoe doe je dat nou?

Hoe geef je je gevoel van eigenwaarde een boost?

En hoe doe je dat nou eigenlijk, houden van jezelf?

Hieronder een aantal die voor mij zeer bruikbaar bleken te zijn, en waarvan ik denk dat ze ook voor jou ondersteunend zullen zijn:

17 tips om van jezelf te houden:

.

 • Kijk in de spiegel en word verliefd op jezelf
  ,
  Vertel je spiegelbeeld eens hoe geweldig je bent. Zeg eens hardop wat je mooie en goede kwaliteiten zijn. Ja, iedereen heeft er veel van! Accepteer je tekortkomingen. Leer van je fouten, maar laat ze je niet achtervolgen.
 • Elimineer zelfkritiek
  ,
  Geef jij jezelf vaak op je kop voor de kleinste dingen? Is er een klein stemmetje in je hoofd, dat vaak verteld dat je niet goed genoeg bent, want je bent dom etc.? Als je vaak kritiek hebt op jezelf, onderneem dan actie om dit te veranderen. Buig het om in positieve zin. Als je een fout hebt gemaakt zeg dan bijvoorbeeld: “Marian, dat was niet slim van je maar het is knap dat je actie hebt ondernomen en hier heb je weer van geleerd”.
 • Wees vriendelijk en positief
  .
  Mijn hele persoonlijke ontwikkeling en het bouwen aan meer zelfvertrouwen is begonnen met het leren positief te denken.
  .
  Jouw liefde voor jezelf groeit wanneer je begint met vriendelijk te zijn voor jezelf en positief te denken over jezelf. De waardering voor jezelf zal dan steeds meer groeien.
  .
  Maak er een gewoonte van om je zelf regelmatig een schouderklopje te geven.Vriendelijkheid is de smeerolie van een samenleving. Wees vriendelijk, altijd.
  Zelfs voor degenen die het het minst lijken te verdienen, dat zijn de mensen die het het hardste nodig hebben.
  .

Om van jezelf te kunnen houden zoals je bent

 • Erken je inspanning
  .
  Het gaat niet om winnen of succes te hebben in alles wat je doet. Wat dacht je van de inspanning die je doet? Erken dat je je best hebt gedaan zelfs als het resultaat niet is wat je ervan had verwacht. Niet alleen het resultaat telt, ook de weg ernaar toe doet er toe.
  .
  Tip: Heb geen verwachtingen: het is prima om een doel of uitkomst voor ogen te hebben. Maar laat ruimte voor het proces. De uitkomst is vaak anders dan je verwacht, maar daardoor zeker niet altijd ‘minder’, alleen anders. Laat die ‘speelruimte’ vrij en je zult veel minder vaak teleurgesteld zijn.
 • Laat je zorgen los
  .
  Wil jij vooruit in het leven?
  .
  Stop dan met het blijven piekeren over het verleden en/of zorgen maken over de toekomst. Het brengt niets nieuws en zorgt voor onnodige ruis op nieuwe, frisse ideeën.
  Het is afschuwelijk om je leven te leiden terwijl je je constant zorgen maakt over wat er zou kunnen gebeuren. Waar je je op focust dat groeit. De negatieve energie die je verspreidt is enorm!
  .
  In plaats van je zorgen te maken, kun je beter aandacht besteden aan alles wat goed gaat. Denk in oplossingen i.p.v. in rampscenario’s. Kom je er niet uit, laat het dan aan het universum over. Dingen zullen gaan zoals ze bedoeld zijn en vertrouw erop dat alles uiteindelijk goed komt.
  .
  Er is maar één zekerheid in het leven, en dat is dat niets blijft zoals het is. Alles is continu in verandering. Als het goed gaat willen we graag dat het altijd zo blijft, maar dat is niet zo. Dus pak het moment als het daar is. Geniet op het moment dat het er is. Leef in het NU. Daar gebeurt het.
  .
  Als het niet goed gaat, weet dan dat ook hier ooit een einde aan komt. Dit is niet de rest van je leven, het is alleen NU.Dus maak je niet teveel zorgen, laat het gebeuren, laat het passeren.
 • Vertrouw op jezelf
  /
  Heb vertrouwen in jezelf. Weet dat het mogelijk is om dingen op eigen kracht te veranderen. Visualiseer wat je wenst in jouw leven. Concentreer je op het gevoel dat je dat oplevert. Dat is het gevoel waarmee je je leven vorm geeft.
  .
  Als je steeds het gevoel hebt dat je iets moet bewijzen tegenover een ander (dat je wel goed genoeg bent, dat je wel leuk genoeg bent, dat je wel mooi genoeg bent, of wat dan ook), dan ben je eigenlijk jezelf aan het overtuigen.
  .
  Geloof in je zelf, vertrouw op jezelf en je hoeft je nooit meer te bewijzen tegenover wie dan ook.
 • Vergeef jezelf
  /
  Je hebt misschien in het verleden “fouten” gemaakt. Fouten die je jezelf aanrekent en nog steeds met je meedraagt. Daarmee doe je jezelf tekort. Je kan je er behoorlijk ‘minderwaardig’ door voelen ten op zichtte van anderen. Niet nodig.
  .
  Vergeef jezelf! Iedereen maakt fouten, dat is volkomen menselijk. Bied je excuses aan als het nodig is, koester de ervaring als een levensles en ga door met je leven.Waardeer de mensen die van je houden. Help degenen die je nodig hebben. Vergeef iedereen die je gekwetst heeft. Vergeet de personen die je verlaten hebben.
 • Wees eerlijk naar jezelf
  /
  Wat is het geheim van een gezonde, lange relatie? Of het nu gaat om een vriendschap, liefdesrelatie, zakelijke relatie, maakt niet uit: wees eerlijk, altijd, overal en over alles. Dat betekent niet dat je altijd alles moet delen met iedereen, het betekent wel dat wat je doet en zegt integer is en waar.
  .
  Oprecht van jezelf te houden betekent eerlijk kijken naar je gevoelens.
  .
  Ben je tevreden, erken de vreugde. Ben je verdrietig, erken het verdriet.Kijk oprecht naar je gevoelens. Lieg niet tegen jezelf. Ze mogen er allemaal zijn. Vreugde en verdriet, boosheid en liefde, angst en optimisme, hebben allemaal bestaansrecht. Begraaf ook je negatieve gevoelens niet.Als je erkent wat je voelt is dat pure erkenning van jezelf. Je gevoelens vertalen je gedachten, laat ze je gids zijn.
  .
  Op je gedachten heb je wel invloed. Als je vastzit in negatieve gevoelens, onderzoek dan je gedachten. Is het waar wat ze je vertellen? Kun je er andere, positievere en liefdevollere gedachten voor in de plaats zetten?
 • Gebruik elke dag positieve affirmaties

  Jij bent helemaal goed zoals je bent op dit moment. Elke dag word je een betere versie van jezelf, gewoon omdat iedere dag nieuwe ervaringen brengt waar je van leert en die je steeds meer een compleet mens maken. Niemand is perfect of zal dat ooit zijn.
  .
  Als je dan toch wat wilt veranderen aan jezelf, verander dan de gedachte: ‘ ik ben niet goed genoeg’ in :’ ik ben nu goed genoeg zoals ik ben’. Maak er een mooie reminder van en plak hem op je badkamer spiegel, mooie affirmatie om de dag mee te beginnen.Een positieve affirmatie doet wonderen. Probeer het maar.
  .
  Bekijk eens deze inspirerende video…
 • Dankbaarheid

  Vreugde en geluk is niet het resultaat van ‘iets’. Het is een keuze om gelukkig en tevreden te zijn. Niets kan je gelukkig maken, je kunt alleen maar gelukkig ‘zijn’. Dus, je hoeft niet te wachten om in de toekomst pas gelukkig te zijn, je kunt ook nu je momentjes van geluk pakken en het gewoon even zijn.
  .
  Er is altijd iets in je leven om dankbaar voor te zijn. Dankbaarheid=geluk.
  .
  Wees dankbaar voor de persoon die je bent. Ik heb geen leuke jeugd gehad maar ik ben nu dankbaar voor wat ik heb meegemaakt, want anders was ik niet de persoon geworden die ik nu ben. Iedere ervaring vormt je.
  .
  Goed en slecht zijn slechts allebei keerzijden van dezelfde medaille. Aan je verleden kun je niets veranderen, door dankbaar te zijn voor wat het je uiteindelijk wel brengt, wordt het verleden niet een loden last maar een zegening, ongeacht wat er gebeurd is.
  .
  Leestip: Geef jezelf positieve energie met een dankbaarheid dagboek

  “Twintig jaar vanaf nu zul je meer teleurgesteld zijn over de dingen die je niet gedaan hebt dan degene die je deed. Zeil weg uit de veilige haven. Vang de passaatwind in de zeilen. Ga verkennen. Droom. Ga ontdekken.”
  – Mark Twain

 • Boost je zelfvertrouwen.

  Ben jij je er van bewust dat jij de standaard zet voor hoe anderen met jou omgaan? Een gezonde relatie met jezelf is het uitgangspunt voor een gezonde relatie met anderen.
  .
  Werk aan je zelfvertrouwen, werk aan je eigenliefde en je relaties zullen zienderogen verbeteren. Als jij voldoende van jezelf houdt is het namelijk veel gemakkelijker om keuzes te maken die goed zijn voor jou.Je stapt uit de slachtofferrol, uit de pleaser rol, uit de minderwaardigheidspositie en bent eindelijk in staat om je grenzen aan te geven. Van jezelf houden is altijd de basis.
  .
  Leestip: Hoe krijg je meer zelfvertrouwen…
 • Ontspannen

  De beste tijd om te ontspannen is als je er eigenlijk geen tijd voor hebt.

  Juist als je het heel druk hebt, er veel op je bordje ligt, de verantwoordelijkheden zwaar op je schouders wegen, juist dan is het belangrijk dat je aandacht besteed aan je ontspanning.
  De enige manier om spanningen goed het hoofd te bieden is door op tijd te ontspannen.Gun jezelf de ruimte om pauzes te nemen.
  .
  Pauzes maken dat je actieve momenten productiever zijn. Je lichaam en geest hebben herstelmomenten nodig. Besteed aandacht aan je gezondheid. Goed zorgen voor je lichaam is ook van jezelf houden. En als je van jezelf houdt zal het je geen moeite kosten om goed voor je lichaam te zorgen. Vul je tijd eens met rust, stilte, rustgevende muziek of maak een wandeling in de natuur en geniet van de schoonheid ervan.

  Als je niet ontspant bouwt de spanning zich onevenredig op, met al gevolgen van dien. Je lijf gaat echt protesteren. Zorg voor een goede balans en je kunt bergen verzetten. Echt. Ontspannen is geen luxe, maar noodzakelijk.

 • Plezier hebben
  /
  Ben jij een pleaser?
  .
  Maak jij het graag anderen naar de zin en ben jij pas gelukkig als de mensen van wie jij houdt gelukkig zijn? Begin dan in ieder geval met ervoor te zorgen dat je zelf gelukkig bent. Als jij gelukkig bent ben je een voorbeeld voor anderen en plezierig om mee om te gaan.
  .
  Maak van je eigen geluk prioriteit en de rest volgt.Injecteer wat plezier in je leven. Het leven is bedoeld om plezier te hebben.
  /
  Neem het leven en jezelf niet altijd zo serieus (je overleefd het toch niet!). Als je zo over het leven kunt denken dan zal je automatisch ontspannen en stoppen met je zorgen maken en/of piekeren over dingen die er niet toe doen of waar je niets aan kunt veranderen.  Lachen en plezier zijn basis voorwaarden voor een gelukkig en gezond leven.
 • Zorg voor je lichaam
  /
  Het is belangrijk dat je jezelf versterkt met de juiste voeding, rust en voldoende lichaamsbeweging. Je lichaam is je tempel, je voertuig door het leven, en het is je plicht het te behandelen met respect, liefde en zorg. Jouw lichaam moet je hele leven lang mee en je kunt het niet vervangen. Uit onderzoek is gebleken dat gebrek aan zelfliefde vaak een oorzaak is van aandoeningen zoals eetstoornissen, obesitas, verslavingen, depressies etc.

  “Zorg goed voor je lichaam. Het is de enige plek waar je moet leven.”
  Jim Rohn

 • Leer om schoonheid te zien
  .
  Wanneer je leert om schoonheid te zien in alles, zie je ook de schoonheid in jezelf. Geniet van de fluitende vogels. Stop gewoon eens als je jonge eendjes ziet, ruik aan een bloem, geniet van de ondergaande zon en de mooie tinten ervan in de lucht. Dwing jezelf om echt te kijken, i.p.v. in gedachten van het één naar het ander te rennen. Neem de tijd om rond te kijken en ervaar met al je zintuigen.
 • Liefde is niet een gevoel maar een keuze
  /
  Maak gewoon de keuze om van jezelf te houden. Je bent het waard. Je hoeft niet eerst aan allerlei voorwaarden te voldoen. Je bent goed genoeg zoals je bent, niemand kan beter ‘jij’ zijn dan jijzelf. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe gemakkelijker het voor je zal zijn om je hart te openen voor andere mensen in je leven. Maak die keuze om van jezelf te houden.
 • Zoek iets wat je leuk vindt aan jezelf en maak het bekend aan jezelf
  /
  Om je zelfvertrouwen te vergoten kun je een vaardigheid of talent dat je goed beheerst uitbouwen en delen met de wereld.
  Om je zelfbeeld op te vijzelen kun je een zoeken naar die karakter eigenschappen die je leuk vindt aan jezelf en deze wat actiever op de voorgrond zetten.
  Om je eigenwaarde te laten toenemen, stop je onmiddellijk met jezelf te vergelijken met anderen.Voortaan ben jij liefdevol en begripvol naar jezelf, net zoals je dat zou zijn voor je kind of liefste vriendin.

Besef dat zelfliefde uit jezelf komt en van niemand anders. Als je wacht op de liefde van een man of een vriend/in, om jezelf te bewijzen dat je de moeite waard bent, dan krijg je niet de liefde die je nodig hebt. De persoon die je de meeste liefde kan geven dat ben JEZELF! Het is als een doodlopende weg als je wacht totdat iemand anders dat voor je doet. Dus neem NU de stap om jezelf lief te hebben.

Vraag aan jezelf: ‘wat heb ik nu nodig? En voldoe aan deze behoeften, zonder schuldgevoel. Als jij dat nodig hebt is het helemaal oké.

Ter afsluiting zou ik willen zeggen dat als er mensen zijn die je naar beneden halen en die je pijn doen en/of hebben gedaan, dat meer zegt over diegene die dat doet dan over jou als persoon. Laat jouw gevoel van eigenwaarde nooit afhankelijk zijn van de mening van andere mensen. Dat is maar een mening, gebaseerd op een onvolledig beeld van jou.

Het is nooit, maar dan ook nooit, te laat om jezelf lief te hebben.

Wat je verleden ook is, hoe je omstandigheden nu ook zijn. Jouw toekomst is aan jou. Als jij er nu voor kiest om jezelf te accepteren zoals je bent en onvoorwaardelijk te houden van al je talenten, je eigenaardigheden, je unieke uiterlijke kenmerken en alle liefde die je te geven hebt. Dan schrijf jij een hele mooie, liefdevolle toekomst voor jezelf.

Geluk betekent van jezelf houden en je minder druk maken om de waardering van anderen

Nog meer tips om Van Jezelf te houden en meer zelfvertrouwen?

Wil je meer van jezelf gaan houden en je zelfvertrouwen de komende weken vergroten?
Bekijk de 21 stappen…

Ontvang Gratis het online Feelgood Magazine

X

Misschien vind je dit ook leuk:

About the Author marian

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig. Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

follow me on:

Leave a Comment:

Add Your Reply