14 krachtige stappen voor positief denken

14 krachtige stappen voor positief denken

Positief denken en leven wil niet zeggen dat je geen negativiteit in je leven kent of toestaat. Positief leven betekent wel dat je negatieve ervaringen gebruikt om het positieve in je leven te waarderen.

Zelf ben ik opgevoed met aan alcohol verslaafde ouders en met een moeder die heel erg negatief was.

Het is zo veel makkelijker pessimistisch dan optimistisch te zijn, is het niet? Om te kijken naar de dingen die je niet wilt in plaats van naar de dingen die je wel wilt, te klagen, te bekritiseren.

Richt vandaag je aandacht eens op waardering en dankbaarheid. Dankbaarheid ook wel instant geluk ;-). Positief leren denken is de eerste stap die ik heb ondernomen in mijn persoonlijke ontwikkeling reis.  Daarom ook zo blij met het eerste boek van Just Be You, Gedachten en Mooie Momenten, gebaseerd op mijn eerste stappen naar positief denken en het houden van mezelf.

Zoek altijd het positieve, ook in moeilijke tijden.

Iedere dag heeft iets positiefs in zich, al zul je soms iets beter je best moeten doen om het te vinden. Maar door het te blijven zoeken, zul je het vinden en zul je nooit meer een dag als een ‘verloren’ dag beschouwen.

14 krachtige stappen voor positief denken

Als jij verandert, verandert de wereld om je heen met je mee.

Dat kan niet anders, omdat jij een andere energie uitzendt, andere dingen doet, andere dingen zegt enz. Als je altijd doet wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg.
Op het moment dat jij verandert, verandert het systeem waar jij deel van uit maakt.

Richt je op wat je wilt

Geef wat je wilt ontvangen. Geef aandacht aan dat wat voor jou belangrijk is.
Geef liefde, geef aandacht, geef je vertrouwen, geef je respect.
Geef, belangeloos en met een warm hart. Wat je uitzendt komt bij je terug.

Wees jezelf

Wees jezelf, je bent er leuk genoeg voor. Twijfel niet aan jezelf, of je wel leuk genoeg bent, mooi genoeg, aardig genoeg, interessant genoeg, intelligent genoeg enz.
Jij bent jij en alleen daarom al gewoon goed genoeg. Er is er maar één zoals jij. Volledig uniek.

Alles gebeurt met een reden

Alles wat er met je gebeurt, gebeurt met een reden. Elk persoon die  je leven binnenkomt is er voor een reden, en het is jouw verantwoordelijkheid om hen niet te bestempelen als goed of slecht, positief of negatief, etc.

Alles heeft een reden, hoe het hele plaatje te zien?

Neem actie

Als er iets is wat steeds meer ruimte in gaat nemen in jouw gedachten, je steeds meer in beslag gaat nemen, dan wordt het tijd om in actie te komen.
Als het gaat om een 'probleem': los het op.
Als het gaat om een nieuwe liefde: zegt die eerste stap.
Als het gaat om een nieuw idee: werk het uit.
Als het gaat om een nieuwe wending: waag de sprong.
Kortom, kom in actie en stop niet voordat de rust is weer gekeerd in je hoofd.

Ga de juiste dialoog aan met jezelf

We hebben gedurende de dag meer dan regelmatig dialogen met ons zelf. Ben jij je er van bewust hoe die gesprekken verlopen? Meestal gaat het over iets wat je aan het herkauwen bent, totaal nutteloos. Als je in gesprek gaat met jezelf laat het dan constructief zijn.
Alle antwoorden bevinden zich al in jou, jij weet heel goed wat de antwoorden zijn.
Dus als je in gesprek gaat met je zelf: stel de juiste vragen en vertrouw de antwoorden.

Vragen om over na te denken en die je geest vrij maken

Richt je gezicht altijd naar de zon en de schaduw valt achter je

Leef als een zonnebloem en beweeg met de zon mee.
Door je altijd te richten op het goede in een situatie heb je veel minder last van de 'schaduw'.
Je hoeft het niet te ontkennen, de schaduw mag er gewoon zijn. De schaduw bestaat namelijk bij gratie van de zon. Je hoeft jezelf daar niet op te richten. Accepteer de schaduw als een onderdeel van jou, maar laat het je niet definiëren.

Jij bent niet je schaduw, jij veroorzaakt de schaduw. Als je je richt naar je schaduw, blokkeer je zelf de zon. Jij mag kiezen

Keer je gezicht naar de zon en de schaduw zal achter je vallen.

Spiegel jezelf niet aan anderen

Laat je niet steeds verleiden om in de competitie terecht te komen. Je hoeft niet beter te zijn dan de rest. Als je iets wilt bereiken is het belangrijk dat je jezelf verbetert, iedere dag opnieuw.
Iedere dag steeds een beetje meer jezelf worden. Die verantwoordelijkheid kan alleen jij op je nemen.

Innerlijke rust, geef de controle niet weg

Innerlijke rust, we zijn er allemaal naar op zoek. De drukte in- en om ons heen kan angstaanjagende vormen aannemen. Toch is er een manier om die innerlijke rust te leren beheersen.
Op het moment dat je ervoor kiest een ander persoon of een gebeurtenis, niet langer controle te geven over jouw gevoelens, ben jij in staat om je innerlijke rust te handhaven.

→ Bescherm jezelf tegen negatieve energie

Jij bepaalt zelf hoe je reageert

Praat voor jezelf en denk niet voor een ander. Wat jij zegt en de ander verstaat zijn niet altijd hetzelfde. Jij bent alleen verantwoordelijk voor wat je zegt en zolang dat een 'ik-boodschap' is die respectvol is, gaat het alleen over jou. Wat de ander met die boodschap doet is zijn/haar verantwoordelijkheid.

Laat perfectionisme los

Perfectionisme en fouten-maken zijn geen goede vrienden. Op het moment dat jij perfectionisme nastreeft heb je je eerste fout al gemaakt. Perfect bestaat namelijk niet.
Gun jezelf het plezier en de kracht van het proces en laat het 'perfecte plaatje' van de uitkomst los.

Durf los te laten, durf te vertrouwen

Jouw intuïtie werkt perfect, jouw lijf weet precies wat het moet doen, jouw hart weet de weg.
Jij mag rustig ademhalen en vertrouwen hebben in het leven dat zich voor jou ontvouwt.
Niet trekken, niet pushen, gewoon vertrouwen en meebewegen.

→ Loslaten, hoe doe je dat dan?

Vertrouw op je gevoel

Het is je kompas. Iets wat helemaal oké is, voelt ook helemaal oké. Op het moment dat je gaat twijfelen, onderzoek die twijfel. Meestal is je hoofd zich ermee aan het bemoeien en ga je je best doen om het plaatje kloppend te krijgen.
Vertrouw op jouw gevoel, het is er voor jou. Als het voor jou niet goed is, is het niet goed voor jou.

Alles wat je aandacht geeft dat groeit

Zo ook je angsten. Als je je angsten blijft 'voeden' met gedachten, door erover te praten, door erover te lezen enz. worden ze groter en nemen ze steeds meer ruimte in in jouw leven. Accepteer dat je die angsten hebt, maar laat los waar dat maar kan.

Hoe groot is jouw invloed? Veel van je angsten hebben betrekking op iets wat zou kúnnen gebeuren. Investeer in vertrouwen, vertrouwen in het leven zelf. Je voelt je daardoor veel beter en daardoor heb je weer andere ervaringen, positievere ervaringen. Don't feed the fears!

Het is nooit te laat om te worden wie je bent, te worden wie je zou willen zijn, te worden wie je zou kunnen zijn. Jij bent niet de optelsom van je verleden, je opleiding, je relatiestatus en je bezittingen. 

Jij bent wie jij kiest om te zijn.

Wie jij bent is een pure vorm, los van fysieke kenmerken.
Laat jouw hart je gids zijn en wordt elke dag een beetje meer jezelf.

Vind je het moeilijk/lastig om positief te denken?

Om positiever te kunnen leven is één persoon erg belangrijk. En dat ben je zelf. Het begint allemaal bij jezelf. Van jezelf houden, vanuit jezelf handelen en vanuit jezelf verbinden met anderen. Ik help je graag verder met  '365 dagen voor een gezonde dosis optimisme, zelfliefde en geloof in jezelf’.


Als je negatieve gedachten en_of gevoelens ervaart zeg dan meteen 'next'! Hierdoor breek je de maalstroom van negatief denken af! Denk aan wat je wél wilt dat zich in je leven manifesteert

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

jezelf, positief denken


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>