Zo word je nóg meer jezelf

Zo word je nog meer jezelf

Wie ben jij? En wie ben jij met je partner? Wie ben jij met je vriendinnen op een terras? En tijdens je werk?

Elke situatie en ieder mens roept een andere kant of kwaliteit van je op. Misschien ben je serieuzer op je werk, ben je met vriendinnen de losbol of flapuit en met je partner de sexy lady en levensgenieter. Als het goed is, zijn deze verschillende kanten van jou allemaal uitingen van wie jij bent en belangrijker nog: van wie jij wilt zijn.

Wat betekent jezelf zijn eigenlijk?

Mijn slogan is: het mooiste wat je kunt worden, is jezelf. Daarmee bedoel ik dat je nooit klaar bent met jezelf ontwikkelen. Je bént wel jezelf, maar je kunt altijd verder groeien en jezelf ontwikkelen. Net als de natuur. Een boom verliest zijn blaadjes en komt daardoor in een nieuwe groeifase terecht. Zo zijn wij als mens ook altijd in ontwikkeling en gaan we van de ene groeifase in de andere en word je steeds meer jezelf.


Je kunt je ook abonneren en luisteren op iTunes of maak gebruik van de Gratis Castbox FM App Natuurlijk zijn er genoeg momenten dat je niet bezig bent met jezelf ontplooien. Met een volle agenda en een eindeloze todo-lijst is het een uitdaging om ook tijd voor jezelf te nemen. Dan ben je blij als je aan het eind van de dag alles gedaan hebt wat er moest gebeuren. En daar is niks mis mee natuurlijk. Maar de valkuil is dat je jezelf steeds vaker vergeet en andere dingen voorrang geeft.

Herken je dit:

 • Tegen de tijd dat de kinderen op zichzelf wonen, pak ik mijn hobby weer op.
 • Eerst de verbouwing/verhuizing/werkklus/de kinderen, daarna komt er vast wel meer tijd voor mezelf.
 • Als ik met pensioen kan, ga ik eindelijk…
 • Wanneer mijn (schoon) ouders in het verzorgingshuis zitten dan ...

In hoeverre zet jij jezelf soms ook op nummer één? In hoeverre maak jij jouw verlangens belangrijk? We zijn geneigd om te reageren op situaties in plaats van zelf te bedenken en uit te stippelen waar je heen wilt of wat je wilt bereiken voor jezelf.

Het voordeel van nog meer jezelf worden,
is dat je zelfvertrouwen en zelfwaardering meegroeien

Zo word je nog meer jezelf

Het voordeel van nog meer jezelf worden, _is dat je zelfvertrouwen en zelfwaardering meegroeien

Meer jezelf zijn = meer zelfvertrouwen

Als iemand mij tien jaar geleden had gezegd dat ik zeven boeken zou uitgeven, dan had ik dat nooit geloofd. Het voordeel van nog meer jezelf worden, is dat je zelfvertrouwen en zelfwaardering meegroeien. Daardoor wordt het makkelijker om naar anderen toe nog meer van jezelf te laten zien. Hierdoor trek je andere mensen en nieuwe situaties en kansen aan.

Jezelf (durven) laten zien, heeft alles met het vertrouwen in jezelf te maken. Hoe meer jij jezelf vertrouwt en waardeert (ik ben goed zoals ik nu ben), hoe beter het lukt om jezelf te zijn in het bijzijn van anderen (bekenden én vreemden). Een bijkomend voordeel: als jij je meer openstelt, heeft de ander de neiging om dit ook meer te doen. Gevolg? Een diepere connectie met de ander en daardoor vaak ook meer vreugde, echtheid en compassie.

En dat niet alleen. Hoe meer jij in jezelf gelooft en oké bent met wie jij bent, hoe minder je je druk maakt om wat anderen van je vinden. Als je gaat invullen wat je dénkt dat een ander van je vindt of over jou denkt, heeft dat weinig met die ander te maken. Het is vooral een weerspiegeling van je eigen angsten of negatieve gedachten.

Meer jezelf zijn = meer veerkracht

Meer jezelf worden, heeft ook te maken met trouw zijn aan jezelf. Als je weet wat jij belangrijk vindt in het leven en wat je wilt, kun je hier trouw aan blijven. En door dit te doen, vergroot je automatisch ook je zelfbeeld.

Maar hoe blijf je trouw aan jezelf in een druk sociaal en werkend leven?

Trouw blijven aan jezelf heeft alles te maken met bijsturen. Als je voelt dat je iets doet wat niet goed voelt, omdat je er eigenlijk niet achter staat, is het belangrijk dat je dit niet alleen opmerkt bij jezelf maar ook bijstuurt: wat kun je voor jezelf doen om de situatie te veranderen en te verbeteren?

Met een duidelijk, positief zelfbeeld kun je dichter bij je kern (jouw waarden en normen) blijven. En dat is vooral handig op momenten dat je door iemand of door het leven wordt uitgedaagd. Dat komt omdat je zelfrespect gelijk opgaat met je zelfontwikkeling. Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe meer je van jezelf kunt (leren) houden.

Stop met zelfkritiek
en vertel jezelf een nieuw, positief (lees: lief) verhaal

Meer jezelf zijn = meer van jezelf houden

Liefde is alles. En hoe cliché ook, maar dat begint echt bij jou. Liefde voor jezelf is uitdragen dat jij net zo veel waarde aan de wereld toevoegt als ieder ander. En een gezonde mate van zelfrespect is de basis voor zelfvertrouwen en zelfwaardering. Let wel, daarmee zeg ik natuurlijk niet dat je perfect moet zijn. Dat is niemand! Perfectioneer je imperfectie, want je bent goed zoals je bent. Het zou zo een slogan van mij kunnen zijn.

Liefde voor jezelf is uitdragen dat jij net zo veel waarde aan de wereld toevoegt als ieder ander.

Ik weet nog goed dat ik mijn eerste sieradenparty avonden organiseerde. Ik vond het heel spannend, maar iedereen was meteen dolenthousiast. Op één vrouw na, die voornamelijk aan het mopperen was. Nog geen maand later kom ik uitgerekend déze vrouw bij de sieraden groothandel tegen, omdat ze zelf ook sieraden party’s wil gaan geven. ‘Wat jij kan kan ik ook’, riep ze me zogenaamd als grap toe.

Toen pas viel het kwartje dat ze al die tijd jaloers op me was geweest, terwijl ze deed alsof ze het allemaal maar niets vond. Als ik me door haar had laten beïnvloeden, was die avond mijn eerste en laatste party geweest! Gelukkig kende ik mezelf op dat moment al aardig goed, zodat ik me niet door haar heb laten manipuleren. Ik had net op tijd door dat haar opmerkingen met haarzelf te maken had en niet met hoe ik de avond organiseerde.

Of je het nou wel of niet goed doet, iedereen vindt toch wel wat van je. Je kunt niet iedereen pleasen. Daarom is het belangrijk dat je van jezelf uitgaat. Door nog meer jezelf te zijn, ben je jouw beste versie. Mensen voelen dat je niet echt of oprecht bent als je een masker opzet. En dan zullen ze waarschijnlijk ook minder met jou willen connecten.

Stop met zelfkritiek en vertel jezelf een nieuw, positief (lees: lief) verhaal. Leer jezelf honderd procent te respecteren. Je verdient (zelf)respect, net als ieder ander. Zelfliefde, zelfzorg en zelfvertrouwen leiden tot meer zelfkennis. Dit zorgt iedere dag voor zonneschijn in jezelf, dat straal je uit en het maakt je net iets beter bestand tegen de negativiteit van anderen.

Zo kom je op één lijn met jezelf

Ga uit van je eigen waarden en normen. Om dit te kunnen, is het nodig dat je weet wát jouw waarden en normen zijn. Daar staat nog een mooie bladzijde over in het boek Gedachten en Mooie Momenten Versie II. Bedenk wat jij het allerbelangrijkste in het leven vindt en waarom. Jezelf dit afvragen kan mooie, nieuwe inzichten over jezelf opleveren. Maak bijvoorbeeld een waarden-top-vijf, zoals:

 1. Liefde
 2. Genieten van het leven
 3. Eerlijkheid
 4. Respect
 5. Communicatie

Ga daarna een stapje verder en bedenk bij elke waarde hoe deze er voor jou uitziet.

Wat betekent het voor jou om te genieten van het leven? Maak het concreet. Ook hier kun je een opsomming van maken, bijvoorbeeld:

 • Wekelijks tijd doorbrengen met mijn partner, familie, vrienden.
 • Lekker en gezond koken (en eten).
 • Tijd voor mezelf hebben.
 • Keuzevrijheid hebben.

Welk item zou je vaker willen (en kunnen) doen om nog meer jezelf te worden? Zie dit als een ontdekkingstocht naar jezelf. En het leuke is, deze avontuurlijke reis stopt nooit. 

Het kan je helpen om een notitieboek bij te houden waarin je dit soort hersenspinsels noteert. Tijdens het schrijfproces trigger je je creatieve denken, waardoor je nog meer inzichten kunt krijgen.

Tot slot een tip die voor mij altijd goed werkt: zeg tegen je spiegelbeeld (kies wat voor jou het beste voelt):

Ik hou van je

Je bent veilig

Ik bescherm je

Je bent sterk

Wil je meer impact? Doe dit dan met je hand op je hart. Daarna met je hand op je buik. Vervolgens met je hand op je keel en ten slotte met je hand op je hoofd. Spreek jezelf toe, je mag er zijn. Net als ieder ander!

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Heb vertrouwen in wat kan zijn. 

With love, 

Zo word je nóg meer jezelf

Tags


Dit vind je misschien ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

optimisme en geloof in jezelf

>