Zelfaanvaarding is eerlijk zijn…tegenover jezelf.

Bron onbekend

Gisteren kreeg ik een mail van Eva dat een artikel van mij is geplaatst op haar website met als onderwerp: jezelf aanvaarden.
Onderstaand artikel stond op de website van Eva en vond ik mooi om te delen!

Je kent wel iemand in je omgeving die zichzelf overschat, die opschept over zichzelf en wat die zoal verwezenlijkt heeft. Je kent wel zo iemand die zichzelf als de beste ziet en zich ook zo voelt. Jij niet natuurlijk, maar je kent wel iemand.

Je kent ook wel iemand in je omgeving die zichzelf steeds onderschat. Die bijv. een job onder zijn niveau doet omdat hij denkt dat hij voor meer niet geschikt is. Of iemand die op de job blijft die ze niet leuk vindt, omdat het bij een ander ‘ook altijd wel wat is’. “Wie weet wordt het nog slechter dan nu. Stel je voor!” Zo iemand die niet erkend wordt voor de kwaliteiten die ze heeft, omdat ze ook wel uitstraalt dat haar kwaliteiten niet veel waarde hebben. Je kent ook wel zo iemand in je buurt, niet jij natuurlijk. Of net wel.

Zelfaanvaarding

Noch de ene, noch de andere aanvaardt zichzelf. Bij beide speelt iets gelijkaardigs in de ‘ondergrond’. Ergens waart iets rond: angst voor zichzelf, angst om niets waard te zijn, angst om leegte, angst om zinloosheid. Er is een voortdurend niet aanvaarden van zichzelf.

Dit is menselijk. Dit is niet slecht. Noch goed. Hier zijn we niet wie we zijn. We zijn bang voor wie we zijn. We zijn bang om te schitteren. We zijn niet wat we kunnen betekenen voor onszelf. We zijn niet wat we kunnen betekenen voor onze omgeving. We zijn niet wat we kunnen betekenen voor de wereld.

Wat is die schittering aan de einder?

Je hoeft niet bang te zijn om te schitteren en voor wat je allemaal kan. Je hoeft niet bang te zijn voor een oneindige leegheid bij jezelf of dat je niets waard zou zijn. Je bent natuurlijk niet meer dan een andere mens. Je bent niet meer, en al helemaal niet minder. Jij bent jij. Je wordt net groot door je eigen schittering te erkennen én die van de ander.

Iedereen heeft ‘iets’ waar hij schitterend in is. Ja, ook jij  En ook die ‘gedemotiveerde luizak’.

Jezelf aanvaarden is heel diep eerlijk zijn … tegenover jezelf

Uiteindelijk kun je nooit liegen tegen jezelf. Uiteindelijk zullen de omstandigheden je dwingen eerlijk te zijn tegenover jezelf. Buig je niet mooi mee, dan zul je barsten. Vroeg of laat. (om het cru te verwoorden) Het is varen en surfen op eerlijkheid. En dan is er uiteindelijk geen overschatting en opscheppen meer. En is er geen valse bescheidenheid meer. Je bent hoe je bent en zoals je bent.

Jezelf aanvaarden is eerlijk vertrekken van waar je nu staat.

Jezelf aanvaarden is een aangenaam rustpunt vol ruimte. Het betekent niet dat je stilstaat. Het is veeleer een vertrekken. Eindelijk begint het. Je vertrekt van waar je nu bent, hoe je nu bent en dat is ook jij met je wensen.

Erken in alle eerlijkheid je eigen bekwaamheden. Ga verder met waar je aanleg toe hebt. Daarop kun je bouwen. Je bouwt niet op wat er (nog) niet is.

Jezelf aanvaarden is eerlijk de focus leggen op je sterktes en kwaliteiten

Vanuit je eigen mogelijkheden kun je vertrekken. Dat is wat van belang is. Wie weet geraak je wel met een omweg waar je nooit dacht te kunnen geraken. Zoals de meander van een rivier: nooit recht en toch op weg naar de monding.

Dit is niet eenzijdig en onkritisch worden tegenover jezelf. Het is wel vertrekken vanuit wat al in jou aanwezig is. Dit is jouw grond onder je voeten. Vertrek niet vanuit een put, waar je door in te spartelen nog dieper zakt.

Een paar tips op weg naar jezelf aanvaarden in alle eerlijkheid

Focus op wat je kan, je talenten, je passies, waar je warm voor loopt, waar je blij van wordt. Kijk niet steeds naar je valkuilen en hoe die te vermijden. Of probeer niet steeds die mindere kanten te verbeteren.

Ga hier actief naar op zoek voor jezelf. Laat het niet vaag in jezelf hangen. Schrijf het op papier. Je zal versteld staan van de rijkdom in jezelf.

Wees wakker en voel jezelf aan. Hoe meer je hiervoor open staat en hoe meer je hierin ‘oefent’, hoe eerlijker je wordt tegenover jezelf. Jij bent het referentiepunt hierin. Enkel jij kan aanvoelen of je goed zit. Jijzelf bent je eigen kompas. Luister naar je kompas in jezelf en leer het volgen.

Leuk als je een reactie achterlaat of op de button “vind ik leuk” klik!

Wil jij graag leren om je zelfvertrouwen op te bouwen? Jezelf te aanvaarden?
Kijk eens naar deze 21 krachtige stappen…

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

aanvaarden van jezelf, angst, jezelf, van jezelf houden


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday
 • Dag Marian,
  Het maakt mij blij dat je een artikel van mij citeert 🙂 Zo kunnen meer mensen ze te lezen krijgen en er iets aan hebben. Met sterke mensen, elk op hun manier, daar gaat de wereld mee vooruit!
  Dankbare groeten, Eva-Maria

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >