Wie ben jij?

wie ben jijIedereen heeft een eigen karakter. Iedereen is uniek. Gelukkig maar!

Dit is de reden dat sommige mensen je aantrekken en het goede in jou naar boven halen. Terwijl de ander zover mogelijk bij je uit de buurt moet blijven, omdat diegene juist irritaties oplevert en het slechtste in jou naar boven haalt. Sommige karaktertrekken van een ander kun je niet uitstaan, terwijl je een andere eigenschap graag zou willen bezitten.
Ook over ons eigen karakter hebben we vaak genoeg aan te merken. Maar goed, zo zijn we geboren. We moeten het accepteren, we moeten het ermee doen.
Tenminste…..dat dacht ik. Tot voor kort! Want wat blijkt? Ik bezit ALLE eigenschappen die jij ook bezit, en andersom! Maar waarom zijn we dan toch zo verschillend?

Door de jaren heen word je gevormd. Je maakt van alles mee, wat jou tot jou heeft gemaakt en wat mij tot mij heeft gemaakt.

Wie ben jij?

Als je nu heel bezitterig bent, en veel waarde hecht aan je eigen spullen, dan heeft deze kant het ooit gewonnen van de gulheid die je daarvoor bezat. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Misschien is jou ooit alles afgenomen, waardoor je nu bang bent om opnieuw alles te verliezen. Dat zal jou geen tweede keer gebeuren!

Heb je faalangst?

Het kan heel goed zijn dat je vroeger heel zelfverzekerd voor de klas hebt gestaan om een spreekbeurt te houden. Je had alles goed voorbereid en voelde geen angst. Maar toen je voor de klas stond, kreeg je een black-out en werd je uitgelachen door de hele klas. Je kon wel door de grond zakken. De zelfverzekerdheid van toen zal zich niet zo gemakkelijk meer laten zien, want de onzekerheid die je toen opeens voelde achtervolgt je nog steeds. Door één gebeurtenis kun je voorgoed angst ontwikkelen.

Als kind was je vast en zeker heel tevreden over de dingen die je bereikt had en die je had geleerd. Je kon trots zijn op jezelf. Tot het moment dat iemand jou zei dat je niks voorstelde. Heb jij dat diploma behaald? Dat stelt toch niks voor; ik ben veel slimmer! Wellicht was je heel goed in een bepaalde sport. Je won van iedereen. Maar ineens kwam er iemand in de groep die nog beter was dan jij. Weer een bevestiging voor jezelf dat er geen reden is om trots te zijn. De criticus wint het van de tevreden kant. Niets is goed genoeg voor jezelf.

Ben je iemand die de ander graag tevreden wil stellen en alles voor de ander overheeft?

Gaat dat zelfs zo ver dat je je eigen behoeftes hierbij ontkent? Dan heb je de pleaser in jezelf ontwikkeld. Misschien kun je je eigen gevoel niet toe staan, doordat er geen aandacht voor jou is geweest in het verleden. Nu kun je dat gevoel uitschakelen door je te focussen op wat de ander wil, want jij hebt toch niets nodig! Je hebt jezelf onbelangrijk gemaakt in de afgelopen jaren. Maar vergeet niet: we doen er allemaal toe! De wereld is van ons allemaal!

Het is heel spijtig hoe bepaalde mooie karaktereigenschappen naar de achtergrond verdwijnen, alsof ze er nooit geweest zijn. Zo voelt het ook: alsof je onveranderlijk bent. Het goede nieuws is: ze zijn niet verdwenen. En je kunt ze trainen! Zorg dat er balans komt tussen het ene uiterste en het andere uiterste.

Uiteindelijk zal het karakter dat je nu bezit altijd de voorkeur blijven hebben. Dat wil zeggen: dit heb je je zo eigen gemaakt, dat dit karakter het eerst tevoorschijn zal komen in bepaalde situaties. Vergelijk het met de voorkeur die je hebt wanneer je schrijft. De meeste mensen zijn rechtshandig, maar er is ook een gedeelte van de mensen linkshandig.

Er bestaat geen goed of fout

Dit is een onderdeel van jou als persoon. Wanneer je je bewust bent van de kwaliteiten die naar de achtergrond zijn verdwenen, kun je ze op de gewenste momenten wel weer voorzichtig tevoorschijn halen. Wanneer je in een situatie komt, waarin je een eigenschap kunt gebruiken die je weg hebt gestopt, bedenk dan eens hoe je vroeger zou hebben gedacht, of zou hebben gehandeld. Verplaats je in een situatie van vroeger, waarin je je wel krachtig voelde, of zeker was van jezelf, of het moment dat je trots kon zijn op jezelf en probeer dit gevoel over te brengen in de situatie waarin je het nu nodig hebt. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je deze kant kunt ontwikkelen. Haal de vergeten eigenschappen weer naar de voorgrond! En zo kun je van jezelf diegene creëren die je altijd hoopte te zijn, maar dacht niet te kunnen zijn. Niets is onmogelijk!

Wees wie je wilt zijn!

Welke eigenschap wil jij het liefst naar de achtergrond sturen, en welke zou je graag terugwillen?

Wil jij meer zelfvertrouwen?

Gelukkige mensen hebben een hoog zelfvertrouwen. Aan de slag, vertrouw op jezelf! Als je aan je zelfvertrouwen wilt werken dan raad ik je deze zelfvertrouwen cursus aan. Laat met deze cursus je zelfvertrouwen stap voor stap groeien. Bekijk het hier…


Tags

black-out, faalangst, geen goed of fout, jezelf, pleaser, trots zijn op jezelf., wie ben jij, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>