Vertrouwen op je intuïtie, naïef of noodzaak?

Heb jij wel eens een moment dat je iets ‘zeker weet’ zonder dat je kunt begrijpen waar die zekerheid vandaan komt? Een ingeving die meteen goed voelt, als een waarheid? Dat buikgevoel heeft vele benamingen: intuïtie, zesde zintuig, innerlijke stem, instinct, voorgevoel etc.

De ‘Dikke van Dale ’omschrijft intuïtie als: ’inzicht zonder nadenken’.

Ik vind ‘instinct’ een beetje primitief klinken, maar eigenlijk komt het wel heel dicht in de buurt van de functie van je intuïtie. Het begeleidt je door het leven, behoedt je voor gevaren, wijst je op kansen, zorgt ervoor dat je weet wat te doen in nieuwe situaties, ondersteunt je creativiteit en probleem oplossend vermogen, kalmeert je en geeft vertrouwen.

vertrouwen

Durf jij te vertrouwen op je intuïtie?

Of heb jij volgens jouw mening geen ‘zesde zintuig’?
In onze westerse maatschappij, waar het denken en analyseren tot hoofdzaak geworden is en alles wetenschappelijk bewezen dient te worden, voordat het als waarheid wordt aangenomen, is ‘gevoel’ een inferieure raadgever geworden.

En dat is heel vreemd, als je bedenkt dat vele generaties voor ons geen wetenschap ter beschikking hadden en het moesten zien te redden in barre omstandigheden.

Maar zoals dat altijd gaat, als iets doorslaat komt er een tegenbeweging. Zo zie je de aandacht voor ‘het gevoel’ langzaamaan weer terugkeren. En is ’gevoel’ niet langer alleen het terrein van vrouwen.

Vrouwen staan over het algemeen wel beter in contact met hun gevoel, en dat komt ze goed van pas bij bijvoorbeeld het verzorgen van jonge baby’s, die zelf nog niet zo goed kunnen aangeven wat ze nodig hebben.

Ik denk dat iedere moeder zich momenten kan herinneren dat ze ‘voelde’ dat er iets met haar kind was, en dat ook zo bleek te zijn.

De meeste HSP-ers zijn van nature heel intuïtief. Doordat hun zenuwstelsel veel gevoeliger is, zijn ze ook veel gevoeliger voor de signalen. Ze pikken ze gemakkelijker op.

Dat ‘voelen’ wat zich aandient als ‘weten’ is een belangrijk kompas. Als je dat kompas weet te gebruiken in je leven volg je het pad van je hart, het pad dat jouw ziel bedoeld heeft. Het brengt synchroniteit en flow in je leven.

Hoe dat ‘weten’ zich bij jou aandient zul je moeten ervaren, leren herkennen en leren interpreteren. Dat is voor iedereen anders. Het kan zelfs per situatie anders zijn.

 • Soms is het letterlijk een stem die duidelijk klinkt in je hoofd, alsof iemand van binnenuit tegen je praat.
 • Soms is het als een soort flash-back, een beeld dat door je hoofd schiet.
 • Soms is het iets wat iemand tegen je zegt en wat je als een bliksem lijkt te treffen.
 • Soms is het een liedje op de radio dat lijkt alsof het speciaal voor jou op dat moment geschreven is.
 • Soms is het kippenvel langs je ruggengraat als je iemand ontmoet, waardoor je gealarmeerd bent.
 • Soms is er iets in je omgeving dat je aandacht trekt en wat een link legt in je gedachten.
 • Soms is het een lichamelijke sensatie, pijn, een geur of iets dergelijks wat opmerkelijk is.
 • Soms ….vul maar in het kan van alles zijn.

De kunst is dat je jouw eigen signalen leert herkennen.

Toeval bestaat niet, als het jouw aandacht trekt is het voor jou bedoeld. Het ‘valt jou toe’. Aan jou de taak om het te analyseren. Dus je hebt je hoofd er soms wel bij nodig om de juiste interpretatie te maken.

Soms is analyseren onnodig, is er enkel een ‘helder weten’, wat zo raszuiver en echt voelt, dat er geen twijfel mogelijk is. Als je dan je verstand erop los laat ontstaat er wel twijfel.

Hoe vaker jij je gevoel de ruimte geeft en erop durft te vertrouwen zul je ook merken dat het steeds gemakkelijker wordt om het te herkennen en zul je steeds minder aan je interpretatie twijfelen.

Intuïtie is niet voorbehouden aan ‘spirituele’ en ‘verlichtte’ mensen of paranormaal begaafden.

We zijn allemaal uitgerust met deze antennes, het is een overlevingsmechanisme en een kompas dat voor iedereen voorhanden is.

Hoe herstel je het contact met je intuïtie?

 • Geef je hoofd even een break en maak contact met je lichaam. Doe een soort body-scan en voel plekje voor plekje van beneden naar boven hoe het aanvoelt. In het begin kom je waarschijnlijk overal spanning tegen. Probeer daarom regelmatig ontspanningsoefeningen te doen. Een ontspannen lichaam is ontvankelijker voor de signalen van je intuïtie.
 • Waar je ook bent, of wat je ook doet, probeer helemaal in het Nu te zijn. Met aandacht bij wat je aan het doen bent.
 • Als je in de natuur bent, gebruik al je zintuigen. Voel je voetstappen, voel de wind, ruik de geuren, zie ieder boomblad, hoor de vogels, proef de bosbessen etc. Kortom ervaar met je hele lijf.
 • Zorg dat je goed slaapt. Een uitgerust mens is ontvankelijker. En ‘een nachtje ergens over slapen’ geeft je ziel de kans zonder inmenging van je ego, zijn ‘zegje’ te doen.
 • Zorg dat je goed ‘geaard’ bent (gegrond). Als je niet goed geaard bent, ben je als een lamp die niet in met zijn stekker in het stopcontact zit. Je kunt dan niet genoeg energie aantrekken om je hogere bewustzijn te activeren. ( https://www.justbeyou.nl/gronden-uitgebreide-oefening/)
 • Zorg voor een kalme geest. Angst en stress zorgen voor blokkades in je energiestroom waardoor de communicatie tussen je hart en brein verstoord raakt.
 • Zorg voor stilte. In een stille omgeving is het gemakkelijker om ook je denken het zwijgen op te leggen omdat er minder externe prikkels zijn die weer reacties uitlokken. Je zesde zintuig is heel subtiel en nooit opdringerig, dus die heeft wel een vriendelijke uitnodiging nodig.
 • Observeer, maar absorbeer niet. Als je je meer openstelt loop je ook het risico de (negatieve en zware) energieën van anderen op te pikken. Dat vertroebeld je eigen gevoel, waardoor je niet meer weet wat van jou is en wat van een ader. Goed gegrond zijn is een manier om stevig in je eigen energie te blijven. Maar ook door jezelf op te stellen als een observator en de emoties van anderen jou niet te laten besmetten. Dat betekent niet dat je onverschillig bent, het betekent wel dat je je eigen gevoel zuiver houdt.
 • Volg de stroom van je leven. Als je alles plant middels strategieën om een bepaald doel te halen en alles strak dichttimmert is er weinig ruimte voor het universum om jou op een ander spoor te zetten als dat nodig is. Leef losjes, en laat je leiden door wat er op je pad komt.
 • Ontrommel je leven. Zowel in materieel opzicht als emotioneel. Alles wat jou niet meer dient, weg ermee!! Ruimte maken voor licht en lucht. Spullen die je niet meer gebruikt, overtuigingen die je niet meer dienen, pijnlijke herinneringen die je blijft herkauwen, mensen die niks positiefs toevoegen aan je leven, bezigheden die alleen maar energie kosten etc.
 • Laat je vertrouwen groeien. Naarmate je meer leert vertrouwen op je intuïtie zal je vertrouwen en je intuïtie alleen maar toenemen. Een manier om dit te bestendigen is door al je ervaringen op te schrijven. Elke keer dat je een ingeving kreeg, een ‘aha-moment’, een impuls, een sensatie of andere reactie, hoe gek ook, schrijf je deze op. Ook al denk je dat je het je alleen maar verbeeld, schrijf het op. En na een tijd je kun je teruglezen wat voor zinnigs je allemaal hebt opgeschreven.

(Voor nog meer tips en uitgebreide informatie, lees het boek : ‘Vertrouw je gevoel, sleutels tot intuïtief leven, zonder de regels van het ego’, van Sonia Choquette).

7 Voordelen van intuïtief leven:

 1. Als je durft te vertrouwen op je intuïtie, krijg je vertrouwen in het leven. Dan weet je dat er altijd leiding voorhanden is voor jou. Dat er geen reden is voor angst of onzekerheid, je wordt geholpen.
 2. Als je je innerlijk kompas volgt kun je nooit ‘verdwalen’.
 3. Als je in contact staat met je eigen gevoel, voel je andere mensen ook goed aan.
 4. Als je goed voelt wat je nodig hebt, kun je ook goed voor jezelf zorgen.
 5. Als je durft te vertrouwen op je eigen leiding, ben je niet gevoelig voor wat andere mensen van je denken en heb je hun bevestiging niet nodig.
 6. Als je je intuïtie serieus neemt, leer je ook genieten van stilte en alleen zijn. Je hebt niet perse iemand anders nodig om je goed te voelen.
 7. Als je leert voelen wat goed voor jou is in de betreffende situatie, zul je steeds vaker de juiste keuzes maken.

Intuïtie is dus niet iets voor een select groepje mensen, of spiritueel georiënteerde mensen.

Intuïtie is jouw kompas in het leven. Door ervoor te zorgen dat dit zintuig in eren hersteld wordt, wordt jouw leven vloeiender. En wie wil dat nou niet.

Begin gewoon eens met het erkennen van de ‘signalen’ uit het verleden, die je of opgevolgd hebt of juist genegeerd hebt.

Oefen met het herkennen van de signalen die iedere dag voorbij komen, schrijf ze op en kijk over een poosje terug hoe het uitgepakt heeft.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen, deel ze gerust en nodig iedereen uit om intuïtie weer de plek te geven in ieders leven die het nodig heeft.

Intuïtie is niet naïef, intuïtie is noodzaak om het leven te leiden dat voor jou bedoeld is.

Hoop, geloof en liefde is alles wat je nodig hebt voor een mooi(er) leven.

Hoe je dat doet? Begin met onvoorwaardelijk van jezelf te houden, vertrouw op jezelf en je talenten en kracht. Het leven is niet langer iets wat je overkomt, maar creëer een leven waar jij van droomt. Steuntje nodig? Bekijk deze effectieve eCursus met 21 stappen…

vertrouw me - het universum

Vertrouw altijd op je eigen gevoel

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

energie, gevoel, hsp, intuïtie, jezelf, oordeel


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Angelique Peters schreef:

  Hoi Marian, ook ik ben opgegroeid met alcholistische ouders. En emotionele beschadigde oudere. Mijn overtuiging is altijd geweest dat ik een slecht mens moet zijn waar niet van gehouden kon worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik als ik een man ontmoet het nooit verder komt dan 3 weken. Dan heb ik ze al weer weggejaagd. Nu heb ik weer een man ontmoet, waarbij ik heel goed eenzaamheid, afstand irritatie voel. Als we samen koffie drinken (hij is een collega voel ik vaak spanning bij hem, hij ontkent dat het er is, maar ik voel en zie het) Hoe ga ik hier dan nee om? Diep van binnen voelt hij aan als een pijnlijk gewond persoon. Ik weet dat hij een hele lieve man is. Zo gedraagt hij zich echter niet. Ik raak er van door de war en voel me onzeker. Is deze man in mijn leven zodat ik leer om weg te kunnen gaan. (Hoe slecht mijn vader me ook behandelde ik heb hem nooit in de steek gelaten) of is deze man in mijn leven zodat ik me goed kan voelen? Hoe kan ik daar achter komen? Welke vragen kan ik mezelf stellen? Hoe ga je om met iemand die zich afgesloten heeft voor andere mensen?
  Alvast bedankt voor je antwoord
  Groetjes Angelique

 • Dag Yolanda, wat een mooi geschreven en herkenbaar artikel over intuïtie. Ik ” luister” vaak naar mijn intuïtie en weet dat het goed is. Echter, ik loop er wel eens tegen aan dat ik twijfel aan wat ik in mezelf “hoor” als het bepaalde vriend in mijn vriendenkring betreft.. Voor hem heb ik gevoelens en juist in dit geval twijfel ik aan wat mijn intuïtie ingeeft. Herkenbaar?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >