Verhoog je energielevel

Verhoog je energielevel en verbeter je humeur

Je energieniveau bepaalt voor een groot deel je stemming. En hoe je je van binnen voelt, straal je uit naar buiten. En dat heeft weer invloed hoe je op anderen overkomt. De basis van je goed voelen, hangt dus voor een belangrijk deel af van je energielevel. Spoiler: zodra je je energieniveau verhoogt, voel je je onmiddellijk beter!


Je kunt je ook abonneren en luisteren op iTunes, klik hierHoe zit jij in je energie?

Ruim 30 procent van de werknemers in Nederland heeft een slechte werk-privébalans. En bijna 50 procent geeft aan zich (chronisch) moe te voelen. Een gezond leven vraagt, net als bij een gezond bedrijf, om een ijzersterk energiemanagement. Als je te lang over je eigen energiegrens heengaat, put je jezelf uit. Zakelijk gezien betekent dit het uitblijven van successen, fysiek betekent dit chronisch vermoeid zijn.

Bij je telefoon zorg je dat je deze goed is opgeladen. En dat je niet de deur uitgaat met een bijna lege batterij. Maar zelf gaan we vaak wél met weinig energie op pad. Ook als is je agenda alleen maar gevuld met leuke dingen, ook dát kost energie. Met name fysieke energie. Maar om in balans te zijn en je goed te voelen, is het nodig dat alle energielevels opgeladen zijn, in ieder geval voor zo’n 80 procent.

Hoeveel dingen staan er in je agenda waar je zelf voor hebt gekozen?Verhoog je energielevel en verbeter je humeur - pinterest

Het effect van je energielevel

De energie die je uitstraalt (fysieke energie en mentale energie) bepaalt deels hoe je dag verloopt. Wanneer je veel energie hebt, voel je je beter en heb je meer power om dingen voor elkaar te krijgen. Mensen met een gezonde portie energie (enthousiasme, bevlogenheid, motivatie), hebben een natuurlijke aantrekkingskracht op anderen.

Wanneer je weinig energie hebt, heb je van nature de neiging om je terug te trekken (geen zin in alledaagse dingen) of om je kleiner te maken (jezelf oprollen onder een dekentje op de bank). Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam om energie te besparen. Maar in plaats van op de spaarstand te gaan, kun je het ook omdraaien en je energiepeil verhogen om je beter te voelen.

Door je energielevel te verhogen, kom je niet alleen in een betere stemming. Je kunt daardoor dingen (gedachten, emoties, gevoelens) ook makkelijker loslaten. Mijn slogan is onder andere laat los wat is geweest. Een snelle en eenvoudige manier om een sombere bui los te laten, is door je energielevel te verhogen. Je krikt namelijk onmiddellijk je gemoedstoestand op.

Mentale energie

Maar ook als je niet zoveel puf hebt, kun je in korte tijd ineens weer bruisen van de energie. Bijvoorbeeld door een inspirerend gesprek of doordat je heel goed nieuws te horen krijgt. Dit is vooral mentale energie die op zulke momenten een boost krijgt. Vergelijkbaar met een powerbank voor je telefoon die je in je tas hebt zitten en tevoorschijn haalt.

Deze mentale energie komt ook vrij wanneer je een missie hebt. Door met je missie of passie bezig te zijn, inspireer je jezelf. En dat geeft veel voldoening en bakken met energie. Maar zorg dat je na elke energiepiek een momentje van rust volgt. Dit om te voorkomen dat je in standje hyper blijft hangen, waardoor je juist sneller leegloopt.

“When you are enthusiastic about what you do,
you feel this positive energy.
It’s very simple.”
Paulo Coelho

Verbeter je energiemanagement

Je telefoon geeft aan als de batterij op dreigt te raken. Jouw lichaam geeft ook signalen wanneer het potje met energie leeg raakt. Het begint met het herkennen van deze signalen. Bijvoorbeeld:

 • Vermoeidheid
 • Geen zin hebben in kleine, alledaagse dingen (zoals de boodschappen)
 • Niet goed kunnen nadenken (wat zullen we eens eten vanavond?)
 • Je bent sneller prikkelbaar
 • Je hebt meer sombere gevoelens of negatieve gedachten (Leestip: Zo tem je het stemmetje in je hoofd)
 • Je slaapt slechter
 • Je hebt een laag libido
 • Je kunt je minder goed concentreren
 • Je hebt een hangerig gevoel
 • Je hebt het sneller koud
 • Je kunt minder goed dingen onthouden
 • Je bent minder productief
 • Je hebt meer snaaitrek of een hongerig gevoel

Als je deze signalen bij jezelf opmerkt, check dan hoe jouw batterij ervoor staat. Want misschien moet je net als je telefoon even ‘in de oplader’…

Doe je dit niet? Dan vergroot je de kans op ziekte. En ook hier gaat de vergelijking met een telefoon op. Want als je je telefoon overbelast, ontstaat er ook kortsluiting, raakt deze oververhit, blokkeert hij of valt gewoon uit.

TIP: Elke keer als je je telefoon oplaadt, check je ook bij jezelf hoe jouw fysieke batterij ervoor staat. Doe dit bijvoorbeeld ook elke keer wanneer je controleert of je mobieltje nog wel voldoende batterij heeft.

Hou rekening met jouw energielevel

De hoeveelheid energie die je hebt, bepaalt hoe goed jij je voelt. Op een volle batterij doet je telefoon het ook het beste. Als deze nog 20 procent heeft, gaat hij op de energie-bespaarstand.

Als jijzelf nog maar zo’n 20 procent batterij hebt qua energie, doe het dan ook rustiger aan. Lukt dit niet omdat je nog veel te doen hebt? Doe dan één ding tegelijk en doe dit met al je aandacht. Ga dus niet multitasken, want dat kost veel meer energie (én tijd).

Anders gezegd: voel je je moe en merk je dat je even totaal geen zin hebt in het regelen of doen van alledaagse, gewone dingen? Dan heb je, kort door de bocht, twee (verstandige) keuzes:

 • Stoppen waar je mee bezig bent en jezelf even terugtrekken om weer op te laden.
 • De dingen die je nog te doen hebt (dus die écht niet kunnen blijven liggen tot een later moment), op een langzamer tempo afwerken.


Zo voorkom je een energielek

Zoals een fietsband leegloopt door een gaatje, zo kunnen wij ook leeglopen door een energielek, met alle gevolgen voor je humeur en het verloop van de rest van je dag. Wees daarom alert op energielekkages.

Visualiseer een cirkel om je heen

Deze denkbeeldige cirkel beschermt je tegen negativiteit van anderen, waardoor jouw energie beter bij jou blijft. Dit helpt ook om het pesthumeur of negatieve modus van een ander buiten de deur te houden.

Doe aan self-care

Wees af en toe even extra lief voor jezelf en stel jezelf de vraag:

Wat heb ik nodig om me beter te voelen?

Check je omgeving

Neem je omgeving onder de loep: werkt jouw leefwereld voor of tegen je? Oftewel, krijg je voornamelijk energie van de mensen in je omgeving of loop je er eigenlijk vaker op leeg? Als je je hiervan bewust bent, kun je ervoor kiezen om meer met de mensen om te gaan die je inspireren (mentale energie geven) en waar je blij van wordt.

Mediteer

Dit verbetert de connectie met jezelf en je levensenergie. Zo voel je sneller wanneer je leegloopt.

Richt je aandacht op je dromen en niet op je angsten

Door je te focussen op positieve dingen, zoals je dromen, krijg je een positief gevoel en daardoor ook meer energie.

Evalueer de dag

Op welke momenten kon ik om mezelf lachen? (humor en de slappe lach geeft enorm veel mentale energie)

 • Waar ben ik dankbaar voor?
 • Wat heb ik gedaan om voor mezelf te zorgen?
 • Wat heb ik geleerd vandaag?
 • En blik vooruit naar morgen: waar kijk ik naar uit?

Blijf positief

Je mentale energie vermindert snel wanneer je je energie stopt in negatieve dingen en als je negatieve gedachten hebt, zoals er gebeurt tijdens piekergedrag en roddelen. Zonde! Blijf dus lekker positief en probeer in elke situatie de positieve kanten ervan te zien.

Voor iedere negatieve gedachte, voor ieder negatief woord bestaat een positieve tegenhanger. Dat betekent niet dat er geen vervelende dingen meer zullen zijn in jouw leven. Het betekent wel dat jij er bewust voor kiest met welke gedachten en woorden jij die gebeurtenis beschrijft. Dat bepaalt jouw gevoel over de situatie. 

Veel succes en plezier!

Je kán het!

Negatief denken, stress en zorgen voorkomen dat je je goed voelt en geniet van je leven. Wil je meer leren hoe je negatieve gedachten uit je leven gooit en vaker geniet van een positieve spiraal? Ik 'loop' een heel jaar met je mee voor een schop onder je $#@ met een e-mail serie van een jaar! Voel je weer vrolijk en positief! Check het hier...

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

emoties, energie, energielek, energielevel, energiemanagement, mentale energie, positiviteit


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>