Maak ruimte voor je toekomst

‘Ik zie er tegenop om weer opnieuw te beginnen’. Het is een zonovergoten middag en om ons heen is het druk op het terras. Ondanks mijn zonnebril ziet hij mijn verbazing. ‘Ja, je mag het gerust weten, ik vind het heel moeilijk weer opnieuw te beginnen’. Naast mij zit een ondernemer die het zakelijk heeft gemaakt. Hij kon zijn hobby combineren met zijn werkzaamheden en heeft het helemaal voor elkaar als je zo naar hem kijkt.

Maar wat bijna niemand weet is dat zijn vrouw op jonge leeftijd aan kanker is gestorven, zijn tweede vrouw na een paar jaar Alzheimer kreeg en nu in een verpleeghuis woont. En dat de vrouw die hij daarna leerde kennen hem na een relatie van drie jaar plotseling in de steek liet – ze wilde of kon geen band met hem opbouwen. In zijn eigen woorden: “LAT sprak haar meer aan: Liever Alleen Thuis”. Maar de grap doet pijn, dat zie ik aan zijn ogen.
Hij wijst op een leuke vrouw die met twee drankjes onze kant op komt.
‘Dat is ze, mijn nieuwe vriendin,’ zegt hij. ‘We kennen elkaar nu twee maanden.’

Maak ruimte voor je toekomst

Na wat small talk neemt zijn vriendin afscheid.
‘Wat maakt het dan zo moeilijk voor je?’ vraag ik na een paar minuten.
Hij moet even nadenken en draait zich weer naar me toe. ‘We hebben geen gemeenschappelijk verleden. Er is niets wat ik met haar deel. We moeten samen nieuwe herinneringen gaan verzamelen. Ik weet niet of ik dat nog wel durf.’
Ik ben even stil en kijk hem van opzij aan. Zijn openheid maakt hem een mooi mens.
‘Is er in jouw leven wel een plek voor haar?’ vraag ik.
Hij neemt even de tijd voor een antwoord. ‘Ja, die is er denk ik wel, graag zelfs.’
‘En anders maak je toch plek voor haar?’ stel ik voor.
Hij begint te lachen. ‘Ruimte maken voor de toekomst,’ zegt hij.
Ik knik langzaam. Maak ruimte voor je toekomst. Met die woorden drukt hij op mijn rode knop. Voorzichtig zoekend naar woorden vertel ik hem hoe ik de afgelopen zes maanden bezig ben geweest om ruimte voor mijn toekomst te maken. Dat ik een week de tijd heb genomen om naar vijf onderwerpen in mijn leven te kijken: emoties, lichamelijke conditie, relaties (zowel privé als zakelijk), financiële situatie en het “doel” in mijn leven.
‘En heeft het nog wat geholpen?’ grijnst hij.
We moeten lachen en ik vertel dat ik zakelijk afscheid heb genomen van mensen en dat ik “rommel” heb opgeruimd.
‘Hoe bedoel je?’ vraagt hij.
‘Rommel is voor mij verplichting minus betrokkenheid,’ zeg ik, ‘als iets geen goed gevoel meer geeft, er niet meer toedoet, als het voorbij is of gewoon teveel energie kost om er nog iets van te maken, soms tegen beter weten in.’
‘Ja, en nu dan?’ Hij laat niet los.
‘Ik heb meer rust, overzie beter waar ik mee bezig ben. Maar vooral waarom ik ergens mee bezig ben. Minder het hoe, meer het waarom.’
Hij knikt.
‘Zo deed ik dat vroeger zakelijk ook. Misschien moet ik dat weer doen. Ook voor haar’, zegt hij doelend op zijn vriendin. ‘Ruimte maken voor onze toekomst, maar zonder herinneringen weg te gooien. Wellicht moet ik ze gewoon netjes opbergen.’
Even zitten we stil naast elkaar.
‘Nog iets drinken?’ vraag ik.
‘Doe maar,’ zegt hij, ‘dit is eigenlijk best wel een leuk gesprek.’

Zijn woorden spelen nog dagelijks door mijn hoofd: ruimte maken voor de toekomst. En ook de afgelopen week heb ik opnieuw ruimte gemaakt. Door een dating site te beëindigen, door nieuwe zakelijke afspraken te maken, door werk door te spelen naar collega-ondernemers. Ruimte makend voor de toekomst. Mag ik voorstellen dat jij deze of volgende week een uurtje vrijmaakt om even na te denken hoe jij meer ruimte voor jouw toekomst kunt maken? En schenk dan ook aandacht aan die vijf onderwerpen die in ons leven een grote rol spelen: emoties, lichamelijke conditie, relaties, financiële situatie en het “doel” in jouw leven. Het waarom je elke dag opstaat en aan de slag gaat met jouw talent, met wat je in huis hebt.

[social_warfare]


Tags

toekomst


Misschien vind je dit ook leuk:

Maak ruimte voor je toekomst

Maak ruimte voor je toekomst

Je magische toekomst!

Je magische toekomst!
 • Mooi en inspirerend artikel, Wouter. Dank voor het delen.
  De herfst is een prachtige tijd om de balans weer eens op te maken.
  Naar binnen te keren en dichtbij ons authentieke zelf na te gaan of het nog klopt wat we doen en te voelen waar ons hart naar uit gaat.

  Ik ben er inmiddels mee begonnen.
  De balans opmaken en de tijd nemen om te voelen voor welk doel ik iedere ochtend op wil staan.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >