Hoe geniet ik op vakantie?

Bonjour!

Terwijl ik Christina Aguilera met haar album Bionic door mijn koptelefoon hoor zingen, type ik deze blog en geniet ik van het zonnetje op mijn rug. Aah, vakantie in Frankrijk, 28 graden en een zwembad in de voortuin. Gek eigenlijk, weken kijk ik uit naar de vakantie en nu is er alweer een week voorbij, nog een weekje en dan mag ik weer naar huis. Doordat ik weet dat ik nog maar een week vakantie heb, voel ik de drang opkomen om er extra van te genieten. ‘Kom op, goed genieten van alle momenten, want ze zijn zo weer voorbij!’. Nadeel daarvan is dat ik dan een druk voel, juist terwijl ik dat op vakantie wil voorkomen. Dus..

Hoe geniet ik op vakantie?

Ten eerste besluit ik om mijn verwachtingen los te laten. Wat komt dat komt (en zo niet, dan niet). Ik heb geen specifieke wensen en pas mij daardoor makkelijk aan mijn medereizigers aan. Willen ze naar het strand? Oké, lekker pootje baden en het zand tussen je tenen door voelen. Willen ze naar de markt? Prima, rondkijken naar producten en mensen, ieder met hun eigen verhaal. Ieder een dagje voor zich? Dan ga ik voor mijn boek ‘De Kraamhulp’ van Esther Verhoef of ga ik zonnen terwijl ik mijn favoriete muziek afspeel op mijn mp3 speler.

Ten tweede heb ik mij voorgenomen om mij niet (te) druk te maken om mijn uiterlijk. Bij het inpakken van mijn koffer heb ik wel degelijk make-up meegenomen, van BB-cream tot mascara, maar eigenlijk heb ik het nog niet één gebruikt. Het is niet praktisch met al dat zwemmen en de temperaturen, maar daarnaast durf ik ook mezelf te laten zien (en daarmee mijzelf te zijn). Het voelt heerlijk vrij om mij niet druk te hoeven maken over of mijn mascara misschien uitgelopen is of mijn foundation vlekt. Verder draag ik wat ik lekker vind zitten, of het nou een leuk jurkje is of een onflatteus, dik fleece vest voor de wat frissere avonduurtjes.

Ten derde besteed ik bewust (meer) aandacht aan de dingen die ik belangrijk vind. Eens een keer vaker een knuffel geven aan mijn vriend, lekker eten niet naar binnen werken maar er rustig van genieten (met een wijntje..!). Eigenlijk gewoon mindfull bezig zijn, de tijd nemen voor de dingen die ik graag wil doen, zonder tijdsdruk of teveel streven naar perfectie, maar wel met mijn volle aandacht zodat het piekeren over het verleden en zorgen van de toekomst niet binnen kunnen komen.

Heerlijk zo een vakantie! Maar hoe neem ik dat vakantiegevoel nu mee naar huis? Want hoe ik het ook wend of keer, het punt van stress en zorgen komt altijd weer (te snel) terug als ik weer op het thuisfront ben. Het dagelijkse leven zit natuurlijk vol met dingen die ‘moeten’ en die veel energie slurpen (werk, huishouden, de hond uitlaten, kind ophalen en wegbrengen, voor pa of ma zorgen, etc.). Tijd om de nieuwe vakantie te plannen? Of iets te veranderen in mijn dagelijkse routine zodat ik net zo van de rest van mijn leven kan genieten als van mijn vakanties? Of allebei ūüėČ !

Ik neem mijzelf voor om bovenstaande ‘vakantieregels’ ook thuis eens te oefenen:

  • Loslaten van verwachtingen.
  • Niet te druk maken over mijn uiterlijk.
  • Bewust meer aandacht schenken aan de zaken die ik belangrijk vind.

Bovenstaande is heel breed geformuleerd, om echt een verandering te kunnen maken is het belangrijk om goed na te denken over de dingen waar ik echt van kan ontspannen. Voor mij kan dat bijvoorbeeld zijn: met een grote bak thee op schoot op de bank krullen, in mijn heerlijke zachte onesie en … niks doen. Geen tv aan, geen radio, geen mensen om mij heen. De stilte, ik en mijn kopje thee. Daar kan ik echt van tot rust komen, opbloeien en creatieve ingevingen krijgen!

Hoe zit het met jou, waar ontspan jij van? Tijd voor jezelf, zonder kinderen/partner/hond/vrienden/familie? Zet jij het liefst je favoriete muziek op om je hoofd leeg te maken? Of krijg je juist weer energie van een avondje uit met vrienden? Door er bewust over na te denken, heb je al een goed begin gemaakt om te kunnen gaan ontspannen op de voor jou belangrijke momenten.

Au revoir!


Tags

genieten vakantie, jezelf, loslaten, ontspan, vakantiegevoel, verwachtingen


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.