Hoe ga jij om met het maken van keuzes?

Keuzes maken.

Het leven bestaat iedere dag uit het maken van veel keuzes.  Dit zijn soms grote, belangrijke beslissingen, maar vaak gaat het om kleine, onbelangrijke zaken.

Het begint al wanneer je ’s morgens uit je bed komt: “wat zal ik vandaag aantrekken”?
Bij het ontbijt denk je: “wat voor beleg zal ik op mijn brood doen”?
Op het werk of thuis met je kinderen kom je voor heel veel keuzes te staan.
’s Avonds moet je bedenken wat je gaat eten. Wanneer je in de supermarkt staat, staan er zoveel artikelen; ook daaruit moet je keuzes maken. Waarschijnlijk heb je al bedacht wat je wilde gaan eten, maar de verleiding is groot om toch iets anders (en veel extra’s) mee te nemen. Want er ligt zoveel lekkers! En wanneer je in de rij wacht bij de kassa, staat daar altijd een rek met een aanbieding waarbij het lijkt alsof je dit echt niet kunt laten liggen, ook al heb je het helemaal niet nodig. Zal ik het wel of niet meenemen?

Vaak hebben we het helemaal niet door wanneer we weer een keus hebben gemaakt, omdat het zo vaak terugkomt. Het leven zit vol verleidingen, waardoor je constant de keus moet maken of je daaraan toegeeft of niet.

Nou zijn de bovenstaande voorbeelden beslissingen die je zelf moet nemen.
Maar hoe vaak gebeurt het niet dat een ander aan je vraagt: “we hebben vanavond afgesproken, maar waar wil jij naartoe gaan”?
Je gaat bij iemand eten en diegene vraagt: “wat wil je eten”?
Je bent op een verjaardag en er wordt gevraagd; “wat wil je drinken”? Ik zeg dan: “het maakt niet uit, doe maar wat je los hebt staan”.
Je gaat naar de bioscoop met een vriend/vriendin en jij mag kiezen welke film het wordt.
Mijn antwoord op dit soort vragen is vaak: “het maakt mij niet uit, wat wil jij”?
Dit zijn echt luxe-problemen. Het feit dat we de keus hebben tussen zoveel dingen, daar mogen we heel erg dankbaar voor zijn. Maar aan de andere kant is al deze luxe wel heel lastig!

Moeite met keuzes maken

Ben jij ook iemand die, net als ik, moeite heeft met keuzes maken?
Het zijn vaak de kleine, onbelangrijke, beslissingen die ik lastig vind om te maken. Over grote beslissingen kun je vaak langer nadenken en  kun je de mening van anderen vragen. Maar bij dit soort, onbelangrijke, beslissingen moet je direct een keus maken.
Ik vind dit lastig, omdat ik hierover vaak geen mening heb. Tenminste, dat denk ik. Ik zal er vast, diep van binnen, wel een mening over hebben, maar ik laat de keus liever aan de ander over. Juist omdat het zo onbelangrijk is. Voor mij is het feit dat je samen iets gaat ondernemen al leuk, en wat we nou gaan eten, of welke film we nou gaan kijken, dat is bijzaak. Misschien wil ik de keus ook wel niet maken uit angst om de “verkeerde” keus te maken, waardoor de ander teleurgesteld raakt. Ik wil daar liever niet verantwoordelijk voor zijn.
Maar wanneer ik geen keus maak, luister ik op dat moment niet goed naar mezelf en ga ik voorbij aan mijn eigen gevoel.

Hoe onbenullig de beslissing ook lijkt, ik denk dat het wel heel belangrijk is om deze keuzes toch te maken. Juist om dicht bij jezelf te blijven en dicht bij je gevoel te blijven.
Ik probeer de situatie nu vaak om te draaien. Stel dat ik aan de ander vraag wat hij/zij wil en diegene zegt; ”het maakt mij niet uit, zeg jij het maar…” Je krijgt de vraag dan direct weer terug. Je vraagt de ander naar z’n mening en geeft hem/haar de ruimte om een keus te maken en hierbij bestaat er geen goed/fout antwoord.
Ik vind het zelf onprettig als de ander geen gebruik maakt van deze mogelijkheid. Waarom doe ik zelf dan precies hetzelfde? De ander zal dit ook niet altijd kunnen waarderen. Aangeven wat jij op dat moment het liefste wilt, geeft veel meer duidelijkheid. De ander laat jou kiezen en jij mag bepalen wat jij wilt. Eigenlijk is dat heel mooi en mag je dankbaar gebruik van maken.

Het is belangrijk om niet voor de ander te denken, niet in te vullen wat de ander zal vinden/denken. Nee, als de ander jouw keus niet zal respecteren, had diegene de beslissing niet bij jou moeten leggen. Dus wat ik steeds vaker probeer te doen;  Duidelijkheid, een standpunt hebben, zodat de ander weet wat hij/zij aan je heeft.
Ik ga hierbij nog vaak de fout in, maar ik denk dat het besef dat je het wilt veranderen een goed begin is.
Elke verandering begint bij bewustwording.

Hoe ga jij om met het maken van keuzes?


Tags

beslissingen nemen, bewustwording, eigen gevoel, geen mening, jezelf, keuze, standpunt hebben


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>