Hoe beperk je de uitgaven voor de komende feestdagen?

Geschreven door: Bianka van Zijl 

De feestdagen staan weer voor de deur. Dagen met veel gezelligheid en warmte, samen met familie en vrienden.

Doorgaans is december de duurste maand van het jaar. Naast al deze gezelligheid wordt er veel te veel gegeten en maken we de meest gekke surprises en kopen we voor iedereen (te) dure cadeaus. Is het niet Sinterklaas dan wel dat er met kerst flink wordt uitgepakt, of misschien zelfs wel met allebei.

Hoe kun je er voor zorgen dat de uitgaven voor de feestdagen dit jaar wat minder hoog worden dan voorgaande jaren?

Met onderstaande bespaar tips voor de uitgaven kom je december echter een stukje zuiniger door!

  • Eet niet te royaal, wees juist wat zuiniger met eten. Tijdens de feestdagen eten we veel feestelijke lekkernijen. Zoveel dat we er in de maand januari bijna allemaal spijt van hebben dat we er zoveel van hebben gegeten. Serveer je normaal een zes- of zevengangen diner met Kerst? Maak dan deze keer eens een gang of twee minder.
  • Dit zal je naast de nodige calorieën ook veel geld aan boodschappen en voorbereidingstijd in de keuken besparen. Je kunt deze tijd beter besteden aan de gezelligheid met je gezin. Ook kun je goedkopere smeersels voor op de toastjes halen en voor een wat goedkopere wijn kiezen bij de gangen.
  • Of wat dacht je van een soort stamppot buffet. Maak, gelang het aantal personen, twee, drie of vier verschillende soorten stamppotten klaar. Dit kan makkelijk een of twee dagen van te voren (dan smaken ze zelfs nog lekkerder). Doe er wat verschillende soorten vlees bij ( bijvoorbeeld spek, rookworst, hachee of gehaktballetjes). Gegarandeerd dat dit alles heerlijk zal smaken na een stevige wandeling. Gevulde appeltjes met noten uit de oven, serveren met een bolletje ijs als dessert en je hebt een eenvoudige lekkere maaltijd.
  • Doe rustig aan met het kopen van cadeaus. Koop je vaak erg dure cadeaus voor de hele familie en wil je dit liever niet meer, omdat het je toch echt teveel geld kost? Spreek dan eens af dat je per persoon één cadeautje voor iemand anders koopt met een maximum bedrag. Het element om cadeautjes te geven en te ontvangen is natuurlijk erg leuk tijdens de feestdagen, maar de kosten moeten niet de boventoon gaan voeren. Je kunt de cadeautjes net zo duur maken als je zelf wilt en het biedt gegarandeerde gezelligheid! Maak een mooi gedicht over een verhaal met waardering en een compliment. Dit scoort altijd goed.
  • Begin alvast met de inkopen voor de feestdagen. Vind je het ook zo fijn om alles voor de feestdagen al in huis te halen, zodat je straks geen irritatie krijgt als je je auto nergens bij de supermarkt kan parkeren of geen zin hebt om in die lange rij bij de kassa te gaan staan.

    En dat je alle tijd hebt om de voorbereidingen te kunnen treffen voor het kerstdiner? Vanochtend was ik in de supermarkt en als ik kijk wat er nu allemaal al in de aanbieding is wat te maken heeft met feestdagen producten dan scheelt dat toch een beetje. Want waarom zouden die afbakbroodjes één dag voor kerst gekocht moeten worden terwijl ik ze nu volop kan krijgen in de aanbieding. De houdbaarheidsdatum geeft aan dat ik ze tot half februari kan gebruiken dus aan de smaak zal het echt niet liggen.

  • Dit geldt natuurlijk ook voor cadeautjes. Je kunt in alle maanden van het jaar presentjes kopen. Ik heb er eens op gelet, maar in de zomer maanden zijn heel veel gezelschap spellen bijvoorbeeld in de aanbieding. Als je je uitgaven verspreidt over meerdere maanden bespaar je behoorlijk op de hoge decemberlasten die je anders hebt. Zo houdt je in december wat meer geld over. Let hierbij wel op dat je een apart potje bij maakt voor deze uitgave en bijhoudt wat je uitgeeft anders loop je de kans dat je gedurende het jaar zoveel hebt gekocht dat je alsnog ruim over je budget zit.
  • Vier de feestdagen eens bij iemand anders. Of wissel het af. Meestal worden de kerstdagen ieder jaar met dezelfde familie of vrienden gevierd. Als het ieder jaar bij iemand anders wordt gevierd worden zowel de kosten verdeeld en komen niet alle taken op jou af. Eens een keer geen dure boodschappen in huis halen, geen troep in je huis en geen dagenlange voorbereiding voor het kerstdiner. Heerlijk toch? Of regel het zo dat iedereen wat mee brengt. De een zorgt voor de drank terwijl de ander voor het voor-, hoofd of nagerecht zorgt.

 

Kortom er is genoeg te besparen zodat het in deze tijd niet allemaal zo duur hoeft te zijn.

Ik krijg ieder jaar weer de indruk dat het deze dagen echt alleen maar om eten, drinken en cadeaus gaat. Iedereen roept heel cliché; “Nee, het draait deze dagen om gezelligheid, warmte en samen bij elkaar”. En natuurlijk mag daar een lekker hapje of gezellig drankje aan te pas komen. Maar we slaan vaak zoveel in dat het lijkt alsof de wereld vergaat. (Dat is volgens de Maya kalender misschien wel zo. Dan is het helemaal makkelijk hoeven we helemaal geen inkopen te doen ;-))

Als de kerstdagen dan weer voorbij zijn kunnen we er wel een derde en vierde kerstdag aan vast plakken omdat we zoveel over hebben. En klagen dat we zoveel aankomen tijdens die feestdagen. Doen we dat eigenlijk niet allemaal zelf?

Soms denk ik dat we teveel verwachten van kerst. We proberen er alle vriendelijkheid, gezelligheid en menselijkheid voor een heel jaar in te proppen. Ik houd er juist van mijn kerst beetje bij beetje het hele jaar door te vieren.

Heb jij nog leuke tips of aanvullingen? Leuk als je ze hieronder met ons wil delen.


Tags


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>