Het hart van alle dingen

Het hart van alle dingen

Het Hart van alle dingen

Auteur: Elizabeth Gilbert

Heb jij een aantal jaren geleden de bestseller ‘Eten, bidden, beminnen’ van Elizabeth Gilbert gelezen? Ik heb het met veel plezier gelezen in ieder geval.

Dus toen ik de nieuwste roman van E.Gilbert in het vizier kreeg was het al snel duidelijk dat die mee zou gaan in de vakantie koffer. Een 558 pagina’s tellende roman lees ik namelijk niet zomaar even ‘tussendoor’ uit. Ik ken mezelf, als het verhaal me eenmaal grijpt heb ik nergens anders meer tijd en oog voor.

Het hart van alle dingen

De achterflap van het boek schrijft o.a.: ’Het hart van alle dingen is een grootse roman over een grootse eeuw. Laat je meevoeren van Londen naar Peru, van Philadelphia via Tahiti naar Amsterdam, in een verhaal vol buitengewone personages; missionarissen, vrijheidsstrijders, avonturiers, astronomen, zeekapiteins en bovenal Alma Wittaker, de heldin van dit verhaal, een vrouw die haar tijd een stap voor was.’

Ik had geen idee wat ik me moest voorstellen bij deze introductie van het verhaal, maar ‘eten, bidden, beminnen’ was zo vlotjes, herkenbaar en toegankelijk geschreven, dat ik vol verwachting aan dit verhaal begon.

Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik de eerste 50 pagina’s best even moest doorbijten. Ik moest wennen aan de schrijfstijl, tamelijk formeel en heel goed gesitueerd in het verhaal en de tijd, de 19e eeuw.

Elizabeth is meesterlijk in haar taalgebruik en het verweven van fictie en historie. Ik bewonder haar grondigheid en veelzijdigheid.

Naarmate ik in het verhaal kennis maakte met Alma en haar leefomstandigheden, raakte ik meer geboeid en werd echt meegevoerd in het leven en de wereld van die tijd.

‘Alma wordt geboren in een bekende familie van Nederlandse botanisten en groeit op tot een slim en onafhankelijk meisje. Het duurt dan ook niet lang voor zij haar eigen onderzoeksproject start. Maar terwijl haar studie haar dieper meetrekt in de mysteries van de evolutie, leert de man van wie ze houdt haar de wereld op een andere manier te beschouwen.’

Het verhaal vertelt het leven van Alma Wittaker van geboorte tot haar dood. Een uitzonderlijk leven, ook voor die tijd, gevuld met hard werken, ontwikkelen, onderzoeken, reizen en uitdagende persoonlijke issues.

Een vrouw met, gedeeltelijke, Nederlandse genen wat ietwat extra cachet geeft aan het geheel.

Voor iedereen, die net als ik, een zwak heeft voor verhalen over sterke, moedige vrouwen. Voor iedereen die houdt van goed geschreven historische romans waarin de feitelijkheden meer dan betrouwbaar zijn weergegeven. Voor iedereen die niet bang is voor wat botanische achtergronden.

Voor al diegenen is dit een boek dat je zeker de komende wintermaanden kunt toevoegen aan je boeken wensen lijst.

Het verhaal heeft mij in ieder geval gegrepen, ondanks dat het niet even lekker snel weg leest, daarvoor zijn de prachtige volzinnen van Elizabeth te mooi, je moet ze echt proeven.

Het verhaal laat zich niet vangen in een korte samenvatting. Ga het zelf lezen en deel je oordeel met ons.

Je kunt dit boek bestellen hier bestellen bij bol.com of bij de boekhandels.


Tags

elizabeth gibert, het hart van alle dingen


Misschien vind je dit ook leuk:

Het hart van alle dingen

Het hart van alle dingen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.