Gevoelens van anderen overnemen

Gevoelens van anderen overnemen

en hoe je daar je voordeel mee kunt doen!

DEEL 1/2

Net zoals je de mening van anderen kunt overnemen, kun je ook gevoelens van anderen overnemen. Over het meegieren met de slappe lach van een vriendin zal je waarschijnlijk weinig bezwaar hebben. Het is een ander verhaal als je ook steeds het pesthumeur van anderen overneemt. Vaak heb je dit pas door op het moment dat je je moe of niet prettig voelt. In deze blog geef ik je mijn tips hoe je dit kunt voorkomen. En nog beter, hoe je er je voordeel mee kunt doen.

Je kunt je ook abonneren en luisteren op iTunes of maak gebruik van de Gratis Castbox FM App 


Gemengde gevoelens

Herken je dit? Je komt een ruimte binnen en al na een paar minuten voel je je moe, leeg, niet lekker of down? Of na een gesprek met een collega die z’n frustraties over iets uit, voel jij je ook geïrriteerd, gedemotiveerd of plunder je de koektrommel. Typisch gevalletje van andermans emoties overnemen. Wanneer je je niet bewust bent dat je andermans stemmingen overneemt, raakt jouw ‘emotiepotje’ snel vol.

Voor HSP-ers is het een nog grotere uitdaging, omdat bij mensen die hoog sensitief zijn alle prikkels even ‘hard’ binnenkomen (ongefilterd en ongecensureerd). Dus ook de gevoelens en emoties van anderen. Voor iedereen geldt dat de emoties die je uit je omgeving oppikt, voelen alsof ze van jou zijn. Wat van jou is en wat bij de ander hoort, is daardoor lastig te onderscheiden. Gelukkig zijn er trucs hoe je dit onderscheid kunt maken.

Zodra een opmerking een gevoelige snaar raakt,
heeft de ander beet en daarmee geef je jouw energie en kracht weg

Toets je emoties

Er zit een belangrijk verschil in een emotie van een ander voelen en een emotie van een ander overnemen. Wanneer je met iemand meeleeft, ben je begaan en kun je invoelen wat de ander doormaakt. Het voordeel hiervan is dat het je extra informatie over de ander geeft. Wanneer je de stemming overneemt, heb je het teveel tot je genomen en zit jij ermee opgescheept, ook als het contact al lang geweest is.

Checklist: het zijn (waarschijnlijk) de emoties van een ander wanneer…

  • Je in één keer wordt overmand door een naar gevoel. Van het ene op de andere moment is er niets van je zonnige humeur over.
  • Er geen duidelijke aanleiding lijkt te zijn waardoor je humeur ineens compleet is omgeslagen.
  • Je géén gedachten hebt bij het zware gevoel. Je emoties worden getriggerd door je eigen negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen. Zitten dit soort gedachten nu niet in je hoofd? Dan heb je de mood uit je omgeving opgevangen.

Train je bewustzijn

Bewustwording is het sleutelwoord om de emoties van anderen bij hen te laten. Je kunt je bewustzijn verbeteren, door jezelf goed te aarden. Hoe beter je in verbinding met je gevoel staat, hoe beter je bestand bent tegen de mood van anderen. Bovendien merk je het dan sneller op als je energiepeil en stemming veranderen.

TIP: Loop geaard een kamer binnen en check of er iets in je lichaam, gevoel of gedachten verandert. Krijg je het koud of juist warm? Word je onrustig of ben je op je gemak? En wat gebeurt er met je energielevel? Hoe vaker je deze oefening doet, hoe makkelijker je de veranderingen zult opmerken. Het voordeel daarvan is dat je sneller kunt ingrijpen, waardoor je de stemmingen waarschijnlijk minder snel (of niet) overneemt.

Zelf heb ik dit een keer gehad met vrienden. Ik zat kwam bij hun binnen en ik voelde een heel zwaar, zwart gevoel in mijn buik. ‘Zeg, kan het zijn dat er bij jullie iets gaande is?’, vroeg ik mijn vriendin. Door deze vraag te stellen, wilde ik checken of mijn gevoel wel of niet met mij te maken had.

Het bleek dat zij vlak voordat ik aanbelde, ruzie met elkaar hadden gehad. Sterker nog, de ruzie was nog steeds gaande, maar dan in stilte. Ik besloot om lekker naar huis te gaan, zodat zij het eerst met elkaar konden bijleggen en ik de ellende niet op me zou nemen. Win-win.

Het is lastiger als je in een ruimte bent waar heel veel mensen zijn, zoals tijdens een concert of in een omgeving met veel prikkels zoals tijdens mijn vakantie in Las Vegas. Dan is het moeilijker om te ontdekken waar het gevoel vandaan komt.
Je kunt dan twee dingen doen: de situatie accepteren zoals die is of uit de situatie stappen. In beide gevallen is het belangrijk om daarna met self-care weer in jezelf en in je energie en kracht te komen.

Leestip: Tijd voor jezelf nemen

Als je met een collega praat en je herkent het zware, zwarte gevoel in je buik, check ook dan bij diegene of er iets aan de hand is, je ergens mee kan helpen of dat hij/zij iets aan je kwijt wil. Met de check-vraag leg je de donkere energie buiten jezelf.

TIP: Om te aarden, visualiseer dat er een dikke energiestroom van je hart via je buik, benen en voeten de aarde in stroomt. En dat vanuit de kern van de aarde een energiebundel door je voeten omhoog stroomt. Zie je het voor je? Voilà, je bent geankerd! Doe deze oefening vooral vóórdat je je onder de mensen gaat begeven (en tijdens kan ook).

In een volgende blog ga ik dieper in op emoties en vertel ik hoe het komt dat je sommige gevoelens minder makkelijk van je af kunt zetten.

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Heb vertrouwen in wat kan zijn. 

With love, 

Gevoelens van anderen overnemen

Tags


Dit vind je misschien ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

optimisme en geloof in jezelf

>