Gevoelens van anderen overnemen – Deel II

en hoe je daar je voordeel mee kunt doen!

DEEL 2/2

Net zoals je de mening van anderen kunt overnemen, kun je ook gevoelens van anderen overnemen. Hierover schreef ik een vorige blog. In deze blog ga ik dieper in op hoe het komt dat je sommige gevoelens minder makkelijk van je af kunt zetten.

Je kunt je ook abonneren en luisteren op iTunes of maak gebruik van de Gratis Castbox FM App 


Gevoelens van anderen overnemen

Een opmerking die je raakt

Krijg je een vervelende opmerking maar niet uit je hoofd? Dan is er meestal iets anders gaande. Er is dan namelijk een emotie of herinnering in jou getriggerd. Dit kan een onverwerkte situatie zijn, zoals je vader die tegen jou als puber schreeuwde dat je brutaal was. Het kan ook een negatieve overtuiging in jezelf oprakelen bijvoorbeeld: ik ben egoïstisch. Daarmee is het jóuw emotie geworden en doet het er niet meer toe van wie die eerst was.

Het interessante is dat je pas door een ander gekwetst kunt worden als jij daar vatbaar voor bent. Stel, iemand noemt mij een egoïst. Dan raakt mij dat alléén wanneer ik hier zelf mijn twijfels over heb. Ben ik er heilig van overtuigd dat ik níet egoïstisch ben? Dan kan ik de sneer zo van me af laten glijden. Zodra een opmerking een gevoelige snaar raakt, heeft de ander beet en daarmee geef je jouw energie en kracht weg.

In dit geval vertellen emoties jou dus waar je op emotioneel vlak nog iets op te ruimen hebt in jezelf. Zo kun je er je voordeel mee doen. Welke negatieve overtuiging is gekoppeld aan de emotie en kan je loslaten?

Je kan pas door een ander gekwetst worden,
als jij daar vatbaar voor bent

Gevoelens van anderen overnemen.

Stappenplan: filter je gevoelens

Stap 1: Stap uit de situatie

Neem letterlijk afstand van de situatie en zoek een rustige plek op (desnoods op de wc!). Hier kun je jouw emotie even bewust toelaten en je afvragen wat deze emotie je te zeggen heeft. Het maakt niet uit als je het antwoord niet meteen weet. Dat komt later wel, of niet. Belangrijker is dat je jezelf afvraagt: wat heb ik nu nodig om me beter te voelen? Wat kan ik doen om een stapje hoger op de energieladder te komen? Zoals met een dankbaarheids- of successendagboek.

Hoe de energieladder werkt, leg ik hier uit.

Stap 2: Neem energetisch afstand

Ben je in gesprek met iemand die emotioneel wordt en die z’n verhaal bij je kwijt wilt? Blijf dan op fysieke afstand en neem een krachtige houding aan: zit of sta rechtop in plaats van naar de ander toe gebogen. Ondertussen focus je je voor 80 procent op jezelf. De overige 20 procent aandacht is genoeg om het verhaal te kunnen volgen.

Focussen op jezelf doe je door tijdens het gesprek op je eigen ademhaling te letten en je bewust te zijn van je lichaam: voel je voeten op de grond, je billen op de stoel, je rug tegen de leuning. Voelt een bepaald lichaamsdeel koud of juist warm? Op deze manier blijf je voor het grootste gedeelte bij jezelf maar hoor je wel wat de ander zegt.

Stap 3: Benoem de emotie

Hoe voel je je? Ligt er een steen op je maag? Voelt je hart als lood? Het benoemen van de emoties en gevoelens kan al verlichting geven.

Bij een van mijn eerste lezingen zag ik ineens mijn man in het publiek zitten. Dit had ik totaal niet verwacht, omdat hij een afspraak had die hij niet kon afzeggen ;-). Het bracht me zelfs even van mijn stuk, waardoor ik mijn verhaal op dat moment even kwijt was.

Ik had kunnen doen of er niks aan de hand was. Maar anderen vangen je ongemakkelijke gevoel toch wel op. Dus dan kun je het beter benoemen. Daarom zei ik dat ik iemand in het publiek zag die ik niet had verwacht en dat ik even van m’n padje was. Door dit te zeggen, had ik net genoeg tijd om mezelf te herpakken en letterlijk weer op verhaal komen en door te kunnen met de lezing.

Stap 4: Check je gevoel

Voel je je ineens rot, moe of heb je nergens meer zin in? Stel jezelf dan de vraag: is dit werkelijk hoe ik erover denk? Hoe kijk ik tegen de situatie aan? Zo kom je erachter of een gevoel of gedachte van jou is of dat je het van anderen hebt overgenomen.

Stel je vervolgens voor dat dit zware gevoel van de ander is en niet van jou. Check of er iets in jou verandert. Wordt het zware gevoel lichter? Zo ja, dan is het een ‘cadeautje’ dat je hebt aangenomen en wat je dus weer kunt loslaten. Visualiseer dat je de mood net als klittenband van je lostrekt.

Stap 5: Gebruik een denkbeeldige bodyprotector

Je afschermen voor de negativiteit van anderen doe je niet door thuis op de bank te blijven zitten en de deur niet meer uit te gaan. Met een beetje fantasie kun je jezelf energetisch beschermen. Dat maakt je minder vatbaar voor de sfeer in je omgeving. Gebruik een denkbeeldig schild en zet dit tussen jou en de ander in.

Deze bodyprotector kan een spiegel zijn of een doorzichtige tent om jou heen die je dichtritst. Of maak je los van de banden (energiebanen) tussen jou en de ander door ze in gedachten los te knippen. Voel waar deze banden precies lopen en knip ze door. Zeg in gedachten: hierbij geef ik je terug wat bij jou hoort en neem ik terug wat van mij is.

TIP: Sta met je knieën van het slot, je heupen recht (dus niet door één heup gezakt!) en je voeten plat op de grond. Op deze manier sta je steviger gegrond en kom je zelfverzekerder (en dus minder kwetsbaar) over.

Durf jezelf trouw te blijven. Dat ben je aan jezelf verplicht

Stap 6: Blijf trouw aan jezelf

Natuurlijk kun je iets voor een ander doen, ook als het niet jouw ding is. Maar koop niet het huis dat voor jou niet goed voelt, ook al is je partner er dolenthousiast over. Durf jezelf trouw te blijven. Dat ben je aan jezelf verplicht!

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.

With love,

Check het hier > Gevoelens van anderen overnemen - Deel 1

Voor meer inspiratie volg mij gerust op Instagram @justbeyounl

Gevoelens van anderen overnemen Deel 2

Tags

anderen, emoties, gevoelens van anderen overnemen, hooggevoelig, hsp


Misschien vind je dit ook leuk:

Welkom Februari 2024- Gratis Affirmatie Kalender

Welkom Februari 2024- Gratis Affirmatie Kalender

Blue Monday

Blue Monday

Laat je energie weer stromen voor 2024!

Laat je energie weer stromen voor 2024!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

optimisme en geloof in jezelf

>