Fitgirl deel twee: Van binnen naar buiten

Veerkracht werkt als een spier; hoe vaker je traint, hoe sterker je wordt. Afgelopen jaar liep ik regelmatig spierpijn op: mijn veerkracht werd zo vaak op de proef gesteld, dat ik weinig tijd had om bij te komen. Ook mijn incasseringsvermogen moest het ontgelden. Het leven deelde een paar rake klappen uit en ik kon er weinig tegen doen. Zo verloor ik in korte tijd een aantal dierbaren en moest leren omgaan met een ziekte die chronisch blijkt te zijn. Het was een zwaar jaar, het heeft er wel voor gezorgd dat mijn conditie met sprongen vooruit ging…

1. Incasseren kun je leren, train je veerkrachtspier

Bij boksen word het je vast bijgebracht; incasseren kun je leren! Als het leven rake klappen uitdeelt, kun je er op verschillende manieren mee omgaan. Voorheen sloeg ik terug. Ik werd fel, reageerde af op anderen en maakte meteen een plan van aanpak. Kaken op elkaar en doorgaan. Ik ging regelmatig met gebalde vuisten door het leven. Het was dan ook geen verrassing dat ik uiteindelijk overspannen raakte. Nu probeer ik me te ontspannen en te concentreren;
waar ben ik geraakt?
Wat is de schade?
Heeft mijn ego een deuk opgelopen?
Of is er een oud litteken opengehaald?
Waarom raakt dit mij zo en wat is de eerste stap die ik kan nemen om goed voor mezelf te zorgen?

Bepaalde klappen in het leven kun je niet voorkomen; verlies van geliefden, een ongeluk, of ziekte. Sommige dingen overkomen je gewoon. Ik kan niet bepalen wat mij overkomt, maar wel hoe ik ermee omga. Voorheen had ik angst voor de klappen, nu heb ik het vertrouwen dat ik ze te boven kom en ze gebruiken kan om te groeien.

2. Stretch je comfortzone, bewaak je grenzen.

Als je je spieren stretcht, wordt je leniger. Zo werkt het ook voor je comfortzone; als je die regelmatig stretcht, wordt deze flexibeler. Voorheen was ik geneigd om deze continu op te rekken. Ik raakte hierin overenthousiast, wat tot gevolg had dat mijn comfortzone alle vorm verloren had. Hij raakte verward met mijn grenzen en het werd een ondoorzichtige brij.
Nu maak ik duidelijk onderscheid tussen mijn grenzen en mijn comfortzone. Over mijn grenzen valt niet te onderhandelen, die staan vast. Zo ga ik niet ‘gezellig’ winkelen op koopzondag omdat ik weet dat ik dan totaal overprikkeld raak. Als ik goed voor mezelf wil zorgen, ga ik liever op een rustiger moment naar de stad.
Mijn comfortzone valt echter wel te kneden. Elke dag probeer ik iets te doen wat ik spannend vind. Een vreemde een complimentje geven op straat, een praatje aanknopen met een collega die altijd nors kijkt of iets doen wat ik nog nooit eerder heb gedaan. Door nieuwe dingen te doen, krijg ik meer vertrouwen in mezelf en plezier in het leven. Ik ga daardoor sneller nieuwe dingen aan en ontdek en leer daardoor van alles!

3. Zie je het voor je? Waar ligt je focus?

Een aantal jaren geleden keek ik vooral vooruit: wat is mijn doel en wat moet ik doen om er te komen? Ik zette alles op alles om mijn doel te bereiken en was niet te stoppen.

Tegenwoordig is mijn doel vooral om in het heden aanwezig te zijn. Dat is per slot van rekening het enige moment dat écht telt. Toch maak ik soms een uitzondering.

Wanneer ik een moeilijke tijd doormaak, stel ik mezelf altijd twee vragen: “Hoe wil ik later op deze periode terugkijken? En wat heb ik daarvoor nodig?”

Dit jaar nam ik afscheid van een goede vriendin. Het was een verdrietige periode. Onze vriendschap bevond zich nog in een pril stadium, maar het was tijd om afscheid te nemen. Tijdens deze fase stelde ik mezelf bovenstaande vragen. Ik kwam erachter dat ik me vooral wilde herinneren hoe onze gesprekken waren, hoe fijn het voelde als ik bij haar was en hoe bijzonder het voelde dat ik zo betrokken mocht zijn bij de laatste fase van haar leven. Daar ging mijn aandacht vervolgens naar uit. Het blijft een verdrietig hoofdstuk, maar doordat ik op een rijtje zette wat ik écht belangrijk vond was het makkelijker om te bepalen waar ik mijn aandacht op wilde richten. Ik ben me daardoor erg bewust geweest van onze laatste momenten samen en denk er regelmatig nog aan terug.

Fitgirl zijn betekent voor mij kracht en flexibiliteit, zowel in lichaam als in geest.
In alles zit een uitdaging om te groeien en met mijn fitgirl-bril op weet ik moeilijke momenten om te buigen naar een waardevolle les!


Tags

bewust zijn, comfortzone, focus, grenzen, grenzen aangeven, veerkracht


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.