Elke dag een vraag

elke dag een vraagElke dag een vraag
Een dagboek voor 5 jaar.

Vanaf het moment dat ik leerde schrijven heb ik dagboekjes bijgehouden. Mijn eerste dagboek was een vierkant notebook met blanco papier en zo’n dikke foam kaft van spijkerstof en, niet onbelangrijk, een slotje!

Ik koester het nog steeds. Op sommige pagina’s staat niet meer geschreven dan het weerbericht van die dag ;-).

In mijn puberteit waren de schriften niet aan te slepen. Vaak van die grote in A3 formaat. Vol met vriendinnen-perikelen en eerste liefdesverdrietjes.

In mijn volwassen leven heb ik minder geschreven, niet meer dagelijks in ieder geval. Hoogte- en, vooral, dieptepunten maakte papier en pen altijd wel noodzakelijk.

Een leuke aanvulling waren de oppas-schriftjes, die zijn intrede deden toen ik moeder werd. Om als overdracht te fungeren tussen mijn oppas en mij, schreven we allebei de dagelijkse gang van zaken rondom de kinderen in dat schriftje. Ik heb er een boekenplank vol van in die 10 jaar dat zij voor onze kinderen zorgde als ik ging werken. Hartverwarmend om ze terug te lezen. Vooral de kleine, dagelijkse dingen en eigenaardigheden vergeet je door de tijd. Nu zijn ze gedocumenteerd. Zo waardevol.

Ik nam me voor om het door te zetten toen ik stopte met werken. Maar de noodzaak van het schrijven als overdracht was weg, en de dagelijkse beslommeringen en de vanzelfsprekendheid van alles zelf meemaken, zorgde ervoor dat het er meestal niet van kwam. Echte hilarische momenten krabbelde ik vaak op een kladje en bewaar ik. In de hoop ze ooit nog eens te bundelen….

Ook het mail-verkeer met mijn moeder print ik af en toe wel eens uit. Dat geeft ook een aardig overzicht van de periode waarin we op dat moment leven.

Kortom, het komt er tegenwoordig meestal niet van om de dagelijkse dingen, gebeurtenissen en overpeinzingen vast te leggen. En eigenlijk is dat jammer, want het zijn juist die kleine dingen die het leven uiteindelijk vorm geven. Zo leuk om later terug te lezen en herinneringen op te halen met je kinderen. Herinneringen worden vaak gekleurd, en als je ze op schrift terug leest is dat toch een aanvulling.

Ik ben ook een voorstander van schrijven met pen op papier. Het is zo persoonlijk en aan mijn handschrift herken ik mijn gemoed van dat moment. Zorgvuldig, netjes geschreven of juist haastig in flinke uithalen. Daar kan geen Word-bestand tegen op.

Ik mis het wel een beetje, dat dagboek schrijven, die ‘herinneringen-databank’.

Elke dag een vraag

Dus toen ik het boekje ‘Elke dag een vraag. Een dagboek voor 5 jaar’, tegen kwam was ik meteen getriggerd.

Wat een leuk idee. Een dagboekje waarbij je, vijf jaar lang, uitgenodigd wordt d.m.v. een vraag om iets van je jezelf op te schrijven.

Op de achterflap staat:

“Ik elke dag een vraag beantwoord je vijf jaar lang, elke jaar op dezelfde datum dezelfde vraag. Als je dit doet heb je na die tijd een ontzettend leuke, persoonlijk naslagwerk.

Het concept is eigenlijk heel simpel: het boek stelt je 365 vragen, één voor elke dag. Op elke pagina staan vijf vakken met elk zes regels om je vraag in te beantwoorden, één vak voor één jaar.

Je kunt dus ook nog zien hoe jezelf in vijf jaar verandert en wat je allemaal meemaakt en denkt. Een ideaal dagboek voor iedereen die geen lange verhalen willen schrijven en een geweldig boek om cadeau te geven of te krijgen.”

De vragen zijn heel gevarieerd, van ‘Wat is je diepste wens?’ tot ‘Waarom heb je het raam liever open of dicht?’ Of ‘Was vandaag chaotisch of gestructureerd?’ en ‘Wat is de belangrijkste beslissing van vandaag?’ en vele, vele andere vragen.

Ik vind het een creatieve manier van dagboek schrijven. Het geeft toch een aardig kijkje in je leven en je denkwereld over een langere periode.

De vragen zijn zodanig dat ze ook regelmatig uitnodigen voor reflectie, wat je lekker ‘bij de les’ houdt, waardoor je af en toe de gelegenheid krijgt om op een andere manier naar jezelf en je leven te kijken.

Het boekje is fris van vormgeving, lekker dik, maar niet al te groot waardoor het gemakkelijk overal mee naartoe kan als het moet.

Ik zeg, een aanrader! Geef het cadeau aan jezelf of een ander, en laat herinneringen en gedachten niet zomaar vervliegen in de tijd.

Ik wens je veel schrijfplezier.

Meer weten? Bekijk het boek hier.

5 Lines a Day van Piens

Update: Pien heeft nu ook een boekje 5 lines a Day uitgegeven en ik heb deze staan in mijn webshop. Klik hier om deze te zien en de review te lezen.


Tags

5 lines a day, dagboek voor 5 jaar, elke dag een vraag, pien, review


Misschien vind je dit ook leuk:

Kut Kanker – Review

Kut Kanker – Review

5 stappen per dag

5 stappen per dag
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.