Eerste hulp bij pesten. Tips van een pestdeskundige.

Pesten? Ik vind het vreselijk.

Zoals je waarschijnlijk al eerder hebt gelezen op mijn blog berichten ben ik als kind vroeger vaak gepest. Vreselijk vind ik pesten om te zien en/of te horen. Zo zit ik dan altijd met tranen in mijn ogen te kijken naar het televisieprogramma ‘over de streep’. Daar zie je zoveel kinderen die last hebben van pesten.

Vandaag zat ik in de ‘vrouw’ onderstaand artikel te lezen. De ‘vrouw’ zit elke zaterdag bij de Telegraaf en ik vind het een topblad en lees het graag. De tips vind ik zo goed voor als ouder van een kind wat leidt onder het pesten.

Onderstaand het artikel met eerste hulp bij het pesten van pestdeskundige Bob van der Meer. 

Eerste hulp bij pesten:

♥ Als u erachter komt dat uw kind wordt gepest, schrik dan niet, maar blijf kalm. Uw kind hoeft niet te weten dat u in paniek raakt of er emotioneel door wordt geraakt.

♥ Vraag aan uw kind wie het doen, wát ze doen en wáár ze het doen.

♥ Als uw kind dat niet durft te vertellen uit angst dat bekend wordt dat het ‘geklikt’ heeft, stel het dan gerust en zeg dat niemand op school erachter zal komen dat hij het heeft verteld.

♥ Maak een afspraak met de leerkracht, vertel wat u hebt gehoord en vraag een ‘heterdaadje’ te organiseren. Dit houdt in dat de leerkracht andere volwassenen op de hoogte stelt van het wie, wat en waar, met de vraag om goed op te letten. Wanneer iemand ziet dat er opnieuw wordt gepest, vertelde deze aan de betreffende leerling dat het pesten is gezien en meldt het vervolgens aan de leerkracht. die kan dan hulp inzetten. 

♥ Als blijkt dat de school deze hulp niet in het beleidsplan van de school heeft opgenomen, is de volgende stap om een brief aan het bestuur te schrijven en een beroep te doen op artikel 3 van de ARBO-wet. Op www.pesten.net vindt u onder de kopjes ‘Ouders’ en ‘Conceptbrief’ een voorbeeldbrief.

♥ Onderneemt het bestuur geen actie, meld de pestsituatie en de reactie van het bestuur dan bij de inspecteur van de school. Het adres van de Inspecteur is in de Schoolgids te vinden.

♥ Ga op zoek naar een andere ouder van wie het kind ook wordt gepest, neem contact op met een van de leden van de Medezeggenschapsraad (MR) en vraag om goed beleid. Een MR komt namelijk niet in actie bij een individueel geval, maar wel wanneer er sprake is van een gemeenschappelijk probleem.

♥ Als niets helpt, hou uw kind dan thuis. Onder het kopje ‘Calamiteiten’ op www.pesten.net is een gevalsbeschrijving hierover opgenomen.

♥ Als ook dat niet helpt, ga dan op zoek naar een andere school.

♥ Maak aan uw kind duidelijk dat het niet zelf de oorzaak is (geweest) van het pestgedrag, maar dat de volwassenen op sommige scholen niet tegen pestkoppen durven te zeggen dat ze onmiddellijk met hun foute gedrag moeten ophouden. De school zou leerlingen verantwoordelijk moeten maken voor elkaars veiligheid, maar dat lukt blijkbaar vaak niet.

Ben jij of word je kind gepest?
Hoe ga jij daarmee om?  
Wat heb jij gedaan?

Ik waardeer het zeer als je je verhaal wilt delen door onderstaand een reactie achter te laten. Daarmee help je ook weer anderen mensen.Tags

pesten, pesten.net, tips bij pesten


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Ja helaas ik ken er alles van en helaas is het niet bij kindzijn gebleven maar heeft het mijn hele leven een rol gespeeld. En heel soms voel ik het weer op komen van het gevoel van,zeker als ik hoor dat mijn eigen dochter gepest blijkt op school,omdat ze nieuw misschien is op school maar ook in de wijk waar we nu wonen.

 • Vreselijk, ik heb het niet meegemaakt en mijn kinderen gelukkig ook niet in die mate. Dat het op scholen gebeurd is algemeen bekend maar dat het ook op de werkvloer en zelfs als je ouder wordt in het bejaardenhuis gebeurt is minder bekent, en toch is het zo! Kinderen zijn soms heel hard, maar volwassenen kunnen er ook nog wat van. Daarom vind ik sites als deze heel goed die positiviteit en sociaal gedrag onder de aandacht brengen.

 • Brenda schreef:

  Mooi artikel. Ik werd vroeger zelf gepest op school en kan me nog herinneren dat mijn vader laaiend werd. Wat aan de ene kant wel fijn was (bezorgdheid), maar aan de andere kant zeer beangstigend (het maakt het meteen zoveel groter dan het is).
  Praten met de hoofdleraar heeft toen geholpen. Zowel mijn vader als ik hebben een gesprek met hem gehad. Aangezien het bij mij ook om spullen slopen ging, werden er zeer zware straffen uitgedeeld. Enkelen zijn zelfs van school gezet.

  Pesten kan heel aangrijpend voor een kind zijn. Luisteren en samen naar een oplossing zoeken. En inderdaad… het ‘klikken’ kan een groot punt zijn bij kinderen. Dus stel ze daarbij op hun gemak.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >