7 manieren om je gevoel te veranderen

In staat zijn om je gevoelens te beheren en te veranderen is één van de belangrijkste dingen in je persoonlijke ontwikkeling.

Waarschijnlijk heb je allemaal logische en leuke ideeën om iets te doen maar door je emoties kun je dat niet of sta je stil terwijl je juist zo graag verder wilt.

Hoe werken jouw gevoelens? Werken ze voor je of tegen je?

Er zijn vele manieren om te veranderen hoe je je voelt. Dan bedoel ik niet het eten van chocolade. Hoewel dat wel erg lekker kan zijn. 🙂 Lees deze tips eens rustig door en pik er dan één uit waar je mee aan de slag zou willen gaan. Ga oefenen. Als je een boek leest over “hoe leer ik piano-spelen?” en je hebt het boek uit, denk je dat je dan kan spelen? Nee, dat zal niet waarschijnlijk zijn maar wel als je gaat oefenen.

7 manieren om je gevoel te veranderen

1. Denk aan positieve ervaringen.

Ben je je aan het voorbereiden op een vergadering, een sollicitatiegesprek, presentatie of iets wat je nerveus maakt? Wil je iemand mee uit vragen? Denk aan positieve ervaringen, goede presentaties etc.  die je in het verleden hebt meegemaakt. De kwaliteiten die je hebt en je mogelijkheden die zijn er altijd maar we vergeten ze vaak omdat we “gevangen” zitten in negatieve gedachtes en gevoelens. Focussen op  je positieve ervaringen in plaats van op de negatieve ervaringen. Het kan een groot verschil maken.

2. Wat eet jij?

Voel je je moe en gefrustreerd? Heb je het idee dat je moet eten om weer beetje energie terug te krijgen? Kijk dan eens of je misschien teveel of te weinig eet. En natuurlijk wat je eet. Ik kan heel slecht tegen suiker. Als ik een paar dagen geen suiker neem dan merk ik dit gigantisch aan mijn energie. Eet ook niet te veel want dan ga je je lui en moe voelen.

3. Maak je niet druk wat anderen van je denken.

Besluit dat je een goede, slimme aantrekkelijke vrouw (man) bent. Wanneer je andere toestaat om jou te veroordelen of naar “beneden” te praten dan help je jezelf alleen maar naar meer onzekerheid en zelftwijfel. Geloof in jezelf en de rest volgt vanzelf.

Leestip: Waarom maken we ons druk wat een ander van ons denkt…

4. Doe eens rare dingen.

Ga dansen in de regen, trek verschillende sokken aan, ga eens een andere route naar je werk, loop eens achteruit of praat eens achterstevoren. Alles wat maar geen gewoonte is. Kom uit je “comfort” zone. Doe natuurlijk wel dingen die mogen. 🙂

5. Luister naar muziek.

Van welke nummer krijg jij energie? Zing dit onder de douche of in bad. Maak gebruik van de akoestiek in je badkamer. Een geweldige manier ook om je bloed te laten stromen.

6. Stel jezelf betere vragen.

We vragen stellen onszelf steeds vragen maar doen deze vragen je goed? In plaats van aan jezelf vragen: “waarom moet ik dit nu doen?” kan je ook vragen: “hoe kan ik zorgen dat ik hier meer plezier aan beleef?”.  Ook een mooi voorbeeld is: “kan ik dat wel?” stel jezelf dan de vraag: “hoe zal ik dit doen?”. Een heel verschil. Dit zijn vragen die je krachtiger maken. Stel jezelf vragen wat leidt naar oplossingen in plaats van naar problemen.

Als je jezelf goed kent staat niets je in de weg om een leven te leiden dat bij je past. Welke keuzes je moet maken, welke weg je in moet slaan, antwoorden op je vragen, wat goed is voor je gezondheid en vitaliteit, wat je nodig hebt om volledig tot bloei te komen. De wijsheid die je daar voor nodig hebt bevindt zich al in jou. De toegang tot die wijsheid is zelfkennis.

7. Wees dankbaar.

Een simpele maar effectieve manier om je beter te voelen, kijk eens om je heen! Wees dankbaar voor het dak boven je hoofd, het eten wat je eet, al de mogelijkheden in het leven, de vogeltjes die fluiten etc. Waar ben jij allemaal dankbaar voor. Sinds een tijd doe ik het volgende, als mijn wekker gaat druk ik deze op snooze. Ik rek me lekker uit en dan zeg ik gewoon hardop: wat ben ik dankbaar voor deze dag en voor dit lekkere bed etc…. Heerlijk gevoel geeft dat.

Leren om je gevoelens meer te sturen heeft tot gevolg dat je je beter gaat voelen. Als je lekkerder in je vel zit dan begin je de wereld op een andere manier te zien en zie je meer mogelijkheden. Je gevoelens zullen dan voor je werken in plaats van je te stoppen met dingen te doen die jij graag wilt doen.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

emoties, gevoel, jezelf, maak je niet druk wat andere van je denken, persoonlijke ontwikkeling, positiviteit


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Marian schreef:

  Hi Marian,

  Ik ga hier zeker mee aan de slag. En ik zou me ook zeker minder druk moeten maken over wat anderen denken maar dat is zo moeilijk.

 • saskia schreef:

  hoi marian,
  helemaal geweldig wat je zegt!
  Ik heb dit wel nodig,
  ga je tips uitproberen!
  succes saskia

  • marian schreef:

   Fijn om te lezen, Saskia. Keep up the good work!

   Warme groet, Marian

 • dit had ik niet achter u gezocht maar heeeel erg interresant!

  groetjes Auke

  • marian schreef:

   Hoi Auke, wat had je wel achter me gezocht? 😉 Geniet van je avond.

   Warme groet, Marian

 • Hoi Pieter,

  Bedankt voor je reaktie. Leuk en er komt nog veel meer informatie.

  Warme groet,
  Marian

 • Hey Marian!

  Je blog puilt uit van de waardevolle informatie! Super, ik heb al de nodige pagina’s geprint.

  Bedankt!

  Pieter

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >