7 dingen waarmee ik gestopt ben om tegen mezelf te zeggen

Van de week een heerlijk gesprek gehad met mijn jongste dochter en wat mij weer opviel is dat ze zichzelf, dagelijks, zoveel dingen vertelt. Ik heb geprobeerd mijn visie duidelijk te maken en een zaadje van bewustwording te planten. Vandaag wilde ik zeven dingen opschrijven waarmee ik gestopt ben om tegen mezelf te zeggen.

7 dingen waarmee ik gestopt ben om tegen mezelf te zeggen

Ik ben gelukkig wanneer …

Ik ben een groot voorstander van het hebben van doelen, hieraan te werken en vertrouwen te hebben in wat ik wens. En natuurlijk zijn er genoeg dingen die een dag(en) mooi maken of dingen die het leven een een stuk gemakkelijker maken, dat is absoluut niet te ontkennen. Geluk is een heel complexe emotie en het is niet iets dat we de hele tijd kunnen voelen, maar het is zo gemakkelijk om op je eigen manier gelukkig te zijn. Sta jezelf toe om gelukkig te zijn en wacht niet op die externe omstandigheden.

Als je alle ideeën loslaat, over hoe je leven er uit zou moeten zien. En gewoon eens stil staat bij alles wat er is om dankbaar voor te zijn. Dan kun je gewoon nu, ter plekke, gelukkig zijn. Geluk ligt niet in de toekomst of in het verleden. Je kunt alleen maar nu gelukkig zijn.

Als ik dit doe, dat zal dat gebeuren…

Als ik dit doe… dan zal dat gebeuren… en als ik zo doe… dan zal die zo reageren…. Heel veel tijd kan je hiermee zoet zijn en hele verhalen verzinnen, hoe iets zou kunnen verlopen. Bijvoorbeeld, ’s avonds laat, kun je in bed liggen en denken: “Als ik … doe, zullen de dingen minder stressvol zijn en zal ik meer tijd hebben. Als ik minder stress ervaar en ik meer tijd heb, zal ik eindelijk de energie hebben om opnieuw die fotografie cursus te gaan doen”

Dit voelt meestal goed want je maakt een plan. Maar als het je niet lukt kom je de afspraak met jezelf niet na en hiermee doe je afbreuk aan je zelfvertrouwen. Je kan dingen niet voorspellen hoe iets gaat lopen. Ontlast jezelf van die verantwoordelijkheid van het voorspellen van een toekomst. Ook verhalen die je verzint wat iemand zou kunnen gaan zeggen als je dit of dat doet…. Als je geen verhalen meer vertelt zal het je veel meer energie gaan geven en go with the flow.

Dus pak het moment als het daar is. Geniet op het moment dat het er is. Leef in het NU. Daar gebeurt het. Als het niet goed gaat, weet dan dat ook hier ooit een einde aan komt. Dit is niet de rest van je leven, het is alleen NU. Dus maak je niet teveel zorgen, laat het gebeuren, laat het passeren. Hoe minder jij je laat beperken door vaststaande ideeën en verwachtingen, hoe meer je je kunt laten verrassen door het leven.

Het had erger kunnen zijn…

Ik heb de voorrecht om hier geboren te zijn. En ik ben onwijs dankbaar voor zoveel dingen in mijn leven en eigenlijk neem ik niet veel dingen voor lief. Echter, wanneer je door een moeilijke tijd betrap ik mezelf erop dat ik zeg: ‘Het had erger kunnen zijn…’. Natuurlijk is dat zo en helpt mij het ook weer in perspectief te zien alleen ik mag mezelf ook best toestaan om een keer verdrietig te zijn. In welke situatie het ook is er zijn iemand die slechter af is.

Een zelfde soort situatie kan voor iedereen afzonderlijk toch een totaal ander ervaring zijn. Dezelfde ‘shit’ een totaal ander effect. Het heeft daarom ook geen zin om te vergelijken, te oordelen of de ene er ‘beter’ mee omgaat dan de ander. Of dat de ene er ‘erger’ aan toe is dan de ander. Iedereen heeft recht op zijn eigen ervaring.

Druk maken wat een ander denkt…

Je ouders, vrienden zijn het niet eens met je idee over succes of je doelstelling in het leven. Wat dan ook, stop ermee met jezelf te vertellen dat je iedereen moet behagen of te vriend moet houden. Als ze echt om je geven, maakt het niet uit wat je dromen zijn, en ze zullen je steunen waar mogelijk.
Als ze je plan niet goed keuren en je vertellen dat je niet moet doen en/of proberen, moet je wellicht overwegen om je distantiëren van negatieve mensen in je leven, of ga een goed gesprek aan met hen. Jij bent de kapitein van jouw schip en stop met het leven volgens iemand anders zijn normen en waarden. Leef jouw leven, niet die van hen!  Luister jij naar jouw innerlijke stem en durf jij deze stem te vertrouwen. Tip: probeer het eens en beleef jouw leven!

Het is niet makkelijk, het is moeilijk…

Vaak lees ik in de reacties op mijn facebookpagina: ‘maar het is moeilijk’ of ‘het is niet makkelijk’. Zie het niet als moeilijk maar als een uitdaging, dat brengt je waar je wilt zijn. Niets wat de moeite waard is eenvoudig. Niemand heeft ooit beloofd dat het leven alleen maar gemakkelijk zou zijn. Een beetje lef en moed is wel nodig om het leven voluit te leven.

Om jouw dromen waar te maken en iedere avond met een voldaan gevoel te gaan slapen. Maar onmogelijk is het niet. Alles wat je nodig hebt is een gezonde dosis optimisme en geloof in jezelf. Optimisme is het fundament van moed. Bouw jouw leven op een stevig fundament en niets houdt jou tegen om je dromen waar te maken. You can do it!

Ooit ga ik dat doen….

Uitstellen van je dromen of verwachten dat ze ooit eens uit zullen komen. Wie zal je dromen waar gaan maken? Een ander? Nee, dat denk ik niet. Je zal zelf achter je dromen aan moeten gaan om ze waar de maken en niet wachten dat je ooit ga doen. Wie weet of er een morgen is gegeven en het leven is maar kort. We hebben één zekerheid in het leven en dat is dat we dood zullen gaan, hoe dan ook. Wanneer is de vraag, maar dat het gaat gebeuren staat vast.Vooruitschuiven, negeren van dromen en uitstellen, dat is pas riskant. Volg je hart, altijd! Werk aan de winkel!

Ik ben niet goed genoeg…

Dat is, denk ik, iets waar we allemaal mee worstelen en het voelt een stuk makkelijker dan gewoon aardig te zijn tegen onszelf. Jezelf naar beneden halen in plaats van uiten van een gevoel van trots is iets wat in onze samenleving vrij normaal lijkt, en het is echt triest dat je vaak als arrogant wordt gezien als je trots bent. In werkelijkheid doen we allemaal toch ons best. Jezelf naar beneden halen daar zit geen enkel voordeel aan.

Indien je jezelf maar blijft vertellen dat je niet goed genoeg bent zal je het voor waarheid gaan aannemen. Zo werkt je brein nou eenmaal. Wees je er steeds van bewust dat jij in staat bent om de regie over je gedachten terug te nemen en jezelf weer kunt oppakken. Praat vanaf nu positief tegen jezelf en dat is echt een kwestie van oefenen. Begin in jezelf te geloven, wees trots op jezelf, geef jezelf complimenten en wees blij met wie je bent. Jij bent bijzonder en uniek!

Met welke dingen ben jij gestopt (of ga je stoppen) om tegen jezelf te vertellen?

Wil jij leren hoe je het beste uit jezelf haalt? Begin dan de dag met 3 stappen. Door aandacht te geven waar je naar toe wilt in plaats van het negatieve maar te herhalen. Weet je niet waar te beginnen? Ontdek wat je wilt, bereik stap voor stap je doelen en blijf gemotiveerd. Ik heb deze zoektocht zelf gemaakt en 5 stappen gebundeld in een hardcover boek om elke dag in te vullen. Check het hier…

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

goed genoeg zijn, jezelf, jezelf naar beneden halen, positief leven


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday

Kerstboodschap

Kerstboodschap
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>