11 simpele acties die je vandaag kan nemen om beter te eten, fitter te worden en af te vallen.

Je kunt nog zoveel boeken lezen, succes verhalen lezen en/of seminars volgen,  maar niets zal je helpen als je actie achterwege laat.

Wil jij graag een gezond gewicht hebben voor de rest van je leven, begin dan met dingen één voor één te veranderen. Ik heb hier pas nog een blogbericht bericht over geschreven “kleine stappen, een groot effect”.

Vandaag wil ik graag 11 eenvoudige stappen met je delen, die je kunt doen om te beginnen met een de weg naar een  gelukkiger, gezondere jij!

Het eerste wat je moet doen is een beetje tijd en de moeite doen om een verandering in je leven te creëren. Ik ben net bezig met een 30 dagen uitdaging: bewegen en ik moet zeggen dat het went. Het is voor mij niet meer de vraag of ik wel ga lopen maar de vraag is op welk tijdstip ik dit ga inplannen. Dat ik ga is voor mij nu al gewoon. Dit na 13 dagen! Hoe meer stappen je maakt, hoe meer vooruitgang je zult maken.

11 eenvoudige stappen voor een gelukkiger, gezondere jij!

1. Verwijder de junk food uit je huis. 

Simpel maar echt waar. Als het er niet is, dan kan je het ook niet eten. Je zal waarschijnlijk even gaan zoeken omdat dat een gewoonte is geworden maar als je niets kan vinden dan zal je ook niets eten.

Wanneer de trek echt de bovenhand gaat nemen, koop dan 78% pure chocolade en neem daar een stukje van. Dat is echt genieten.

2. Stop met het zoeken naar “makkelijk”.

We willen alleen de makkelijke weg maar uiteindelijk is dat de lastigste weg. Dit leg ik ook uit in mijn boek “het mooiste wat je kunt worden is jezelf”.
Ga niet uit van mislukking! Er is geen pil, geen dieet, geen eenvoudige middelen. Kijk eens goed naar je gewoontes, leer deze te veranderen.

3. Ga Meer bewegen. 

Ik ben niet voor niets begonnen met de uitdaging 30 minuten bewegen per dag. En weet je, ik ga het nog erg leuk vinden ook en vandaag merkte ik ook mijn vaste spijkerbroek dat deze wat losser om de benen zit. Ik neem vaak mijn hond mee dus dat is dubbel op gezond, voor Beau en mij.

Het is niet moeilijk alleen je moet het inpassen. Iedereen weet dat bewegen erbij hoort. Je hoeft je echt niet in het zweet te werken maar gewoon elke dag een half uur naar buiten. Ik word er ook nog eens productief van want het ene idee na het andere idee volgt elkaar op.

De sleutel is om iets te kiezen wat je leuk vindt om te doen. Maak het je belangrijkste prioriteit van je dag. Kom de afspraak met jezelf na. Daarmee bouw je zelfvertrouwen op. Doe het voor jezelf, en voor je gezondheid.

4. Neem kleine porties. 

Kijk eens eerlijk naar wat je eet op een dag. Je eet waarschijnlijk veel meer dan je denkt. En overtollig eten is gelijk aan overtollige calorieën  waardoor je gewicht gaat stijgen.

Ga je porties wegen of eet vanaf een kleiner bord.

5. Kook ook voor jezelf. 

Dit vind ik een lastige hoor! Op de één of andere manier hebben we een overtuiging dat het veel te tijdrovend en lastig is om een maaltijd voor maken voor ons zelf. Het is natuurlijk heel makkelijk om wat naar binnen te werken voor de televisie maar lekkerder is het niet en gezonder ga je daar ook niet van worden.

Indien jij voor jezelf kookt, getuigt ook voor liefde voor jezelf. Je vindt jezelf de moeite waard.

6. Let op als je uiteten gaat

Je kan makkelijk uiteten gaan als je wilt, let alleen op met wat je eet. Dus een heel mandje stokbrood.. niet doen.  Tegenwoordig kan je bij veel restaurants op de site kijken welke menu’s ze hebben. Zo kan je thuis al een beetje kijken wat gezond is en als je twijfelt of het gezond is, zoek het dan eens op. Kijk naar het aantal kilocalorieën en hoeveel en welke vetten erin zitten. Af en toe denk je dat je gezond bezig bent maar schrik je als je ziet wat er allemaal in zit. Wil jij een beetje op de koolhydraten (wit brood) letten dan raad ik je het boek aan van Yvonne Lemmers “Grip op Koolhydraten”. Klik hier als je een recept wil zien uit het boek.

7. Dagboek

Vaak denk je dat je helemaal niet veel eet maar het gaat ongemerkt. Ga eens een paar dagen een voedingsdagboek bijhouden. Gewoon opschrijven wat je allemaal eet en heb geen oordeel. Na een aantal dagen kan je eens gaan kijken of het echt zo weinig is als jij denkt.

8. Luister naar je lichaam

We hebben het allemaal druk, druk en nog eens druk. Je krijgt signalen van je lichaam wat het nodig heeft, maar omdat je zo druk bezig bent luister je er niet naar.

Je hebt alleen maar dit leven en het is zonde om dat te verspillen door te denken dat je het alleen maar druk hebt en geen tel stilstaat bij wat jij nu nodig hebt. Je hoeft echt niet alles op te geven en een kluizenaar te gaan worden maar sta eens stil en luister naar jezelf.

Zit stil, wees stil en luister naar jezelf.

9. Ga naar buiten

Hiermee bedoel ik naar buiten om gewoon te genieten van de natuur of van het zonnetje. Gun je even de tijd om frisse lucht  en vernieuwde energie op te doen. De was blijft echt wel liggen en denk je nu echt dat je aan het eind van je leven denkt: “had ik nu toch de ramen maar vaker gezeemd.”

Ga lekker even op een bankje zitten in het park en geniet.

10. Eet écht voedsel. 

Wat jij in je lichaam stopt, dat telt. Daar functioneer je op en daar krijg jij je energie van. Indien jij ineens water in je auto gaat gooien, denk je dat je motor het dan nog lang zal doen? Heb jij wel eens aan je eigen motor gedacht? Je hart, je longen, je lever etc..?

Begin met het eten van verse groenten en fruit. Eet volkoren producten. Eet geen light producten. Het merk light mag gevoerd worden als er 1/3 van een ingrediënt minder in zit dan het originele product. Je kan light pindakaas kopen met 1/3 minder vet dan de originele verpakking maar dan zit er misschien meer suiker in en ook de hoeveelheid vet is in vergelijking met andere producten nog steeds hoog.  Leer de etiketten te lezen en laat je niet in de maling nemen door de dieetindustrie want die verdient tenslotte miljarden en dit willen ze niet graag verliezen.

11. Begin een (succes) dagboek. 

Ik vind dit persoonlijk één van de belangrijkste stappen. Ik was vroeger een onzeker, dik kind dat gepest werd op school. Ik ben gaan werken aan mijn zelfvertrouwen en een onderdeel daarvan was/is het dankbaarheid dagboek.

Richt je op je succes, wat heb je bereikt, wat heb je goed gedaan, wat heb je voor een ander gedaan. Negativiteit onthoud je 7 maal langer dan iets positiefs. Zit je even in een dip, blader dan door je boek heen.

Het gaat er niet om wat je schrijft, of hoe veel. Het gaat om het neer zetten van je successen, dromen, emoties. Het laat een uiting van je diepste zelf zien.

Ik blijf erbij dat het grootste geheim is het nemen van ACTIE en groot dromen en kleine stappen nemen.

Nog een laatste tip: Ga niet met alles tegelijk beginnen maar kies één ding uit waarmee je wilt beginnen en ga daar net zolang mee door totdat het een gewoonte is geworden en kies dan weer iets anders om mee te beginnen.

Heb jij nog aanvulling voor deze lijst? Ik lees ze graag en je help er ook weer anderen mee.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

afvallen, energie, fitter worden, gezonde gewoontes, gezonder, groene smoothies, jezelf, koolhydraten, yvonne lemmers, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>