Just Be You
Shares

1 maart: Nationale Complimentendag!

Jabbertje, voor jou een groot complimentIn het jaar 2003 is 1 maart uitgeroepen tot de jaarlijke complimentendag.

Het geven en ontvangen van dankbaarheid en complimenten werkt als een positieve stimulans voor onze gemoedstoestand. Het zit in de aard van de mens dat hij of zij niet zonder waardering kan. Eigenlijk zou het iedere dag complimenten dag moeten zijn.

Het klinkt zo vanzelfsprekend…

…..een complimentje geven als iets goed gaat! Tóch doen we het in de praktijk maar bitter weinig. Dat komt omdat het geven van complimenten helaas (nog) niet echt in de volksaard van de Nederlanders zit. We zien wel vaak wat fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. Jammer, want juist in deze uitdagende tijden kunnen we wel wat extra positivisme gebruiken!

Een gemiste kans met grote gevolgen!
“De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden”  aldus William James (Amerikaanse psycholoog 1842 -1910) En hoe waar deze stelling is wijzen onderzoeken ons dagelijks uit. Dit verklaart ook waarom het gebrek aan waardering inmiddels de nummer 1(!) reden is waarom werknemers ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan onze maatschappij en (privé) relaties stuk lopen. Alhoewel we dit gemis natuurlijk niet met één dag ‘extra aandacht’ kunnen oplossen, kan het geen kwaad er eens een dag (wat langer) bewust bij stil te staan.

Het meest indrukwekkende ‘kado’ is niet te koop!

De Nationale Complimentendag draait puur om oprechte(!) ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’. Twee ‘zaken’ die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken! Dit verklaart ook waarom het succes van de Nationale Complimentendag niet gekocht kan- en mag! worden. Woorden vervangen door een kado is op deze dag dus geen optie!

Complimentje geef je zo

Een compliment is een manier om je waardering uit te spreken.

Wees serieus. Als je met een vette lach zegt dat iemand er vandaag retegoed uitziet, kan die ander denken dat je het niet meent. Dat kan natuurlijk ook het geval zijn, maar dan is het dus géén compliment.

Motiveer je compliment.

Net als bij kritiek, is het de inhoud die telt.

Geef je compliment aan diegene die het verdient.

Ook als je eerst een groep aanspreekt op een gezamenlijk resultaat. Als je een paar personen in het bijzonder wilt belonen, herhaal dan in een persoonlijk gesprek wat je goed vindt. En waarom.

Ook thuis horen ze graag wat vaker wat je leuk vindt aan de ander.

Een leuke opmerking over de dresscode van je partner, geeft de ander nu eenmaal een goed gevoel. Wederom: geen grappen als “Wat ben jij toch sexy als je alleen je sokken aan hebt.”

Het indirecte compliment is de meest sterke vorm van waardering.

Als Dennis van Margreet hoort dat Paul zei dat Dennis zulk goed werk heeft verricht, zal Dennis dat compliment hoger waarderen dan wanneer Paul dat compliment rechtstreeks gaf. Het indirecte compliment heeft een hoge geloofwaardigheid, omdat de boodschapper minder belang heeft bij de boodschap. Immers, een compliment uitdelen kan ook betekenen dat iemand wil scoren…

Pas op voor complimenteren uit eigen belang.

Als je een voorwaarde stelt, is het geen echt compliment. Dus niet: “Ik vind je leuk, als….”.

Kijk eens op de website van Nationale Complimentendag.

Complimenten en waardering ontvangen

Voor veel mensen is het veel lastiger om een compliment te ontvangen dan te geven. Veel mensen die een compliment krijgen zwakken het af door bijvoorbeeld te zeggen: ” ach dat is toch gewoon”, ” was maar 3 euro op de markt”, “die trui heb ik al jaren”, “dank je wel maar ik moet eigenlijk hoog nodig naar de kapper” etc.. Ben jij degene die dat doet?

Je doet jezelf toe kort door het niet in ontvangst nemen van een compliment en voor de degene die de compliment geeft is het ook niet leuk. Het lijkt dan net of je degene niet serieus neemt.

Krijg je een compliment zeg dan: “Dank je wel” en verder niet!

wees gul met complimenten

Waardering van jezelf

Een geliefd onderdeel van mij: zelfliefde, waardering voor jezelf! Vind jezelf geweldig! Je bent waarschijnlijk gewend om jezelf op “fouten” te betrappen of dat je negatief tegen jezelf praat. Door de waardering voor jezelf, stimuleer je jezelf te kijken naar wat er allemaal goed gaat in plaats om te kijken wat er verkeerd gaat en/of wat er verbeterd kan worden. Er is altijd wel iets te vinden wat beter kan. Je zelfvertrouwen bouw je hierdoor niet op. Waardeer jezelf en bouw aan je zelfvertrouwen.

Vind je dit blog artikel een compliment waard? Ik vind het leuk als je het wilt delen met anderen en de “vind ik leuk” button van facebook aanklikt of tweet.

.

Het Geluk van Positiviteit

Misschien vind je dit ook leuk:

About the Author marian

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig. Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

follow me on:

Leave a Comment:

Add Your Reply