1 maart: Nationale Complimentendag!

1 maart: Nationale Complimentendag!

In het jaar 2003 is 1 maart uitgeroepen tot de jaarlijke complimentendag.

Jabbertje, voor jou een groot complimentHet geven en ontvangen van dankbaarheid en complimenten werkt als een positieve stimulans voor onze gemoedstoestand. Het zit in de aard van de mens dat hij of zij niet zonder waardering kan. Eigenlijk zou het iedere dag complimenten dag moeten zijn.

Het klinkt zo vanzelfsprekend…

…..een complimentje geven als iets goed gaat! Tóch doen we het in de praktijk maar bitter weinig. Dat komt omdat het geven van complimenten helaas (nog) niet echt in de volksaard van de Nederlanders zit. We zien wel vaak wat fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. Jammer, want juist in deze uitdagende tijden kunnen we wel wat extra positivisme gebruiken!

Een gemiste kans met grote gevolgen! “De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden”  aldus William James (Amerikaanse psycholoog 1842 -1910) En hoe waar deze stelling is wijzen onderzoeken ons dagelijks uit.

Dit verklaart ook waarom het gebrek aan waardering inmiddels de nummer 1(!) reden is waarom werknemers ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan onze maatschappij en (privé) relaties stuk lopen. Alhoewel we dit gemis natuurlijk niet met één dag ‘extra aandacht’ kunnen oplossen, kan het geen kwaad er eens een dag (wat langer) bewust bij stil te staan.

Het meest indrukwekkende ‘kado’ is niet te koop!

De Nationale Complimentendag draait puur om oprechte(!) ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’. Twee ‘zaken’ die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken! Dit verklaart ook waarom het succes van de Nationale Complimentendag niet gekocht kan- en mag! worden. Woorden vervangen door een kado is op deze dag dus geen optie!

Complimentje geef je zo

Een compliment is een manier om je waardering uit te spreken.

Wees serieus. Als je met een vette lach zegt dat iemand er vandaag retegoed uitziet, kan die ander denken dat je het niet meent. Dat kan natuurlijk ook het geval zijn, maar dan is het dus géén compliment.

Motiveer je compliment.

Net als bij kritiek, is het de inhoud die telt.

Geef je compliment aan diegene die het verdient.

Ook als je eerst een groep aanspreekt op een gezamenlijk resultaat. Als je een paar personen in het bijzonder wilt belonen, herhaal dan in een persoonlijk gesprek wat je goed vindt. En waarom.

Ook thuis horen ze graag wat vaker wat je leuk vindt aan de ander.

Een leuke opmerking over de dresscode van je partner, geeft de ander nu eenmaal een goed gevoel. Wederom: geen grappen als "Wat ben jij toch sexy als je alleen je sokken aan hebt.''

Het indirecte compliment is de meest sterke vorm van waardering.

Als Dennis van Margreet hoort dat Paul zei dat Dennis zulk goed werk heeft verricht, zal Dennis dat compliment hoger waarderen dan wanneer Paul dat compliment rechtstreeks gaf. Het indirecte compliment heeft een hoge geloofwaardigheid, omdat de boodschapper minder belang heeft bij de boodschap. Immers, een compliment uitdelen kan ook betekenen dat iemand wil scoren…

Pas op voor complimenteren uit eigen belang.

Als je een voorwaarde stelt, is het geen echt compliment. Dus niet: "Ik vind je leuk, als….''.

Complimenten en waardering ontvangen

Voor veel mensen is het veel lastiger om een compliment te ontvangen dan te geven. Veel mensen die een compliment krijgen zwakken het af door bijvoorbeeld te zeggen: " ach dat is toch gewoon", " was maar 3 euro op de markt", "die trui heb ik al jaren", "dank je wel maar ik moet eigenlijk hoog nodig naar de kapper" etc.. Ben jij degene die dat doet?

Je doet jezelf te kort door het niet in ontvangst nemen van een compliment en voor de degene die de compliment geeft is het ook niet leuk. Het lijkt dan net of je degene niet serieus neemt.

Krijg je een compliment zeg dan: "Dank je wel" en verder niet!

wees gul met complimenten

Waardering van jezelf

Een geliefd onderdeel van mij: zelfliefde, waardering voor jezelf! Vind jezelf geweldig! Je bent waarschijnlijk gewend om jezelf op "fouten" te betrappen of dat je negatief tegen jezelf praat. Door de waardering voor jezelf, stimuleer je jezelf te kijken naar wat er allemaal goed gaat in plaats om te kijken wat er verkeerd gaat en/of wat er verbeterd kan worden. Er is altijd wel iets te vinden wat beter kan. Je zelfvertrouwen bouw je hierdoor niet op. Waardeer jezelf en bouw aan je zelfvertrouwen.

Vind je dit blog artikel een compliment waard? Ik vind het leuk als je het wilt delen met anderen en de "vind ik leuk" button van facebook aanklikt of tweet.


Tags

complimenten, dankbaarheid, jezelf, waardering, zelfbeeld, zelfvertrouwen


Dit vind je misschien ook leuk:

 • Een bijzondere dag, en een gaaf nieuwsbericht.

  Ik heb een gigantische lijst met complimenten gemaakt. Een goede toevoeging als je ernaar kunt linken.

  https://hetnlpcollege.nl/voorbeelden-beste-complimenten/

  Een externe bron maakt een artikel meer compleet, en ik zie dat dit artikel er nog een kan gebruiken.

  Heb een fantastische complimentendag!

 • Een WAUW complimentje voor Marian.
  Je bent een voorbeeld voor velen.
  Bedankt voor Justbeyou.

 • Hallo Marian,

  Hoi Marian,
  Het mooiste compliment wat ik jou wil geven is alle artikelen waar zoveel
  moois uit spreekt.Ik ben erg blij dat ik via de nieuwsbrief zo mijn vertrouwen weer kan terug krijgen Bedankt en ik hoop dat je nog veel kan betekenen voor de medemens.

 • Echt goed en mooi hoe jij met je woorden iemand weer blij en vrolijk kunt maken. Bedankt en super dat je dat overbrengt naar mensen die het nodig hebben. Goed van je…..

 • Ingrid schreef:

  Lieve Marian,
  Dankjewel voor je mooie en lieve woorden. Iedere keer krijg ik hier weer een blij gevoel van en vindt het geweldig hoe jij je voor iedereen inzet. Dankjewel en mijn complimenten!

 • Phoebe schreef:

  Lieve Marian,

  Ik vind jou een enthousiaste, krachtige, inspirerende, open en positieve vrouw. Dat jij niet alleen vandaag maar elke dag veel complimenten mag ontvangen. Dat verdien je!

  Liefs Phoebe

 • Marjan,voor jou een GROOT KOMPLIMENT voor al dat leerzaams wat wij van jou moge ontvangen….

 • Esther Klomp schreef:

  Lieve Marian,

  Mijn complimenten voor alles wat jij op deze website allemaal doet.
  Je schrijft altijd weer van die mooie pakkende teksten en ook de videoblogberichten zijn altijd geweldig om naar te kijken en te luisteren.
  Ga vooral zo door met dit alles!

  Dikke knuffel van mij, Esther

 • Ik heb geen hart van zilver, maar ook niet van goud.
  Maar wel dat hart dat veel van jouw vriendschap houdt!

 • Wow wat een leuke complimenten heb ik gekregen vandaag. Via mijn blog, facebook en de mail. Dank jullie wel!

  Wat is dit blogbericht veel gedeeld op facebook. Het beste tot nu toe dus dit speelt wel bij de meeste mensen. Aardig zijn voor elkaar. Het zijn die kleine dingen die het doen.

  Dank jullie wel!

  Liefs, Marian

 • Aan Marjan en alle mensen die hier
  de tijd nemen om berichtjes te plaatsen:

  JULLIE ZIJN ALLEN GEWELDIG!!!!

  Elke avond kijk ik ernaar uit om
  de nieuwigheden op deze blog te lezen.

 • Fijne dag…. morgen weer! Hoera, wees lief voor elkaar.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

  optimisme en geloof in jezelf

  >