Rustiger leven (met tips…)

Ik heb al geschreven dat ik de afgelopen week even in de lappenmand heb gezeten en toch is alles voor elkaar gekomen.

Is het mogelijk om nooit haast te hebben, maar om toch alles te doen?

Het lijkt in tegenspraak met de tegenwoordige tijd. Iedereen heeft het druk en alles moet snel, snel en nog eens snel. In die valkuil stap ik ook nog wel eens, hoewel ik al veel vaker geniet en tijd vrij maak voor mezelf.

Bij veel mensen die ik spreek tijdens coachsessies komt naar voren dat ze niet lui en onproductief mogen zijn.

Drukker, hoe beter?

We zijn allemaal druk, druk, druk. Maar is dat echt zo of heb je het alleen in je hoofd heel erg druk? Als je je constant haast dan gaat het leven zo voorbij en mis je het leven zelf. Stop met haasten, vertraag en geniet van het leven en zie dat je nog steeds alles gedaan krijgt.

Is gehaast lopen beter of is het fijner rustig lopen en genieten van de dingen om je heen.
Is snel leren beter of heerlijk ervan genieten en je begeven in het verhaal?
Is het beter om je eten naar binnen te proppen of om het minstens 25x te kauwen zodat je spijsvertering het makkelijk aankan en je een seintje krijgt van je lichaam dat je genoeg hebt gegeten?
Is het beter om 10 dingen tegelijk te doen of om iets af te maken?
Is je tijd beter besteed als je meteen je e-mails en sms’en leest als je aan het lunchen bent met een vriendin of  de telefoon uitzetten en genieten van het samenzijn?
Alles snel te doen en dan niet meer herinneren waar je iets hebt gelaten of weten dat je iets wel hebt gedaan?

Ik ben ervan overtuigd dat het je mindset oftewel je overtuiging is dat je het druk hebt.

Veel mensen zeggen ook dat ze niet kunnen veranderen. Dat hun baan dit eist etc. Hallo…., neem eens verantwoordelijkheid voor je leven.

Ik las een interview met een vrouw die een kind op het schoolplein aanreed omdat ze op tijd op haar werk moest zijn voor een afspraak. Een paar uur na de aanrijding hadden ze nog niet haar gebeld van het werk, was het nu zo belangrijk? Jaren later tobt deze vrouw nog met wat er gebeurd is en allemaal met ingebeelde haast.

Tips voor een langzamer tempo in je leven, een rustiger leven…

Doe minder. Richt je op wat echt belangrijk is. Plan je agenda niet te vol zodat er nog ruimte is voor meer spontaniteit en dat je niet zo hoeft te rennen van hot naar her.

Oefen niets doen. Ben je ook altijd ongeduldig als je moet wachten? Wil je dan ook het liefst je smartphone of een tijdschrift? Er wordt vaak gedacht dat wachten verspilling van tijd is. Het is iets wat je niet gewend bent, wachten, zitten zonder doel en zonder schuldgevoel. Ga gewoon eens gewoon zitten, kijk in de rondte en kijk naar de mensen om je heen, lach naar andere mensen. Het vergt oefening maar na een tijdje zal je eraan gewend zijn.

Het is OK, als je iets niet gedaan krijgt. Er is altijd nog een morgen en anders een overmorgen. Natuurlijk baal ik ook als ik iets graag af wil hebben en het lukt niet. Het is wel de realiteit en de wereld vergaat niet als je de ene taak niet afkrijgt. Leer om niets te doen. (Boek: de Kunst van het niets doen)

Mindfulness. Leer te leven in het heden in plaats te denken wat er allemaal nog moet gebeuren of wat je allemaal nog moet doen. Als je eet, eet dan bewust. Als je met iemand praat, wees er dan ook.

Verminder je verplichtingen. Als voorbeeld: ik dacht ook altijd dat het hoorde om mijn kinderen minstens twee verschillende sporten moesten beoefenen. Dat was mijn idee, mijn waarneming. Het leven is al zo druk met werk, kinderen, bijeenkomsten, vergaderingen, sporten etc. Is het nodig om zoveel verplichtingen in je leven te stoppen? Maak eens een lijst van wat voor jou echt belangrijk is in het leven. Passen deze verplichtingen daarin? Probeer het eens uit.

Rij langzamer. Vaak kom je echt niet sneller op de plaats van bestemming aan en het maakt je alleen maar gestrest. Ik heb een andere auto en ik wilde graag file zodat ik even naar de nieuwe bluetooth set kon kijken etc.. maar alle stoplichten zaten mee en geen file…… Potver….;-) Mindset? Een file lost ook niet op als je gaat schelden en dat kost je een berg energie. Vertrek op tijd, rij langzamer, geniet van alles onderweg en zit het tegen dan gewoon een belletje dat je wat later komt. Makkelijk toch?

Leer om minder bewust te zijn van de tijd. Een vriendin van mij doet haar horloge af als ze thuiskomt. Als ze moe is gaat ze naar bed en dit kan om 19.00 uur zijn of 02.00 uur. Ze kijkt niet meer op de klok en luistert naar haar lichaam. Zelf heb ik dit nog niet doorgevoerd in mijn leven. We gebruiken wel vaak ons horloge om achter de tijd aan te rennen. Je horloge of de klok is alleen een apparaat om de tijd aan te geven.

Adem. In onze gepastheid kunnen we verkeerd ademhalen. Haal een paar keer diep adem. Leg een hand op je buik en probeer diep in- en uit te ademen. Adem in naar je buik toe. Door je te richten op je ademhaling kom je ook in het NU.

Zet je telefoon uit. Ook in het bezit van een geweldig smartphone zoals een Iphone, Blackberry, Samsung Galaxy of een andere telefoon? Heerlijk om overal je mail te kunnen checken en te kunnen surfen, zorg dat dit niet je leven gaat beheersen. Zet regelmatig je telefoon en/of mail uit. Voortdurend bereikbaar zijn betekent ook voortdurend gestoord kunnen worden.

Ga de natuur in. Onderzoek heeft aangetoond dat de natuur een rustgevende invloed heeft. Ga lekker een half uur wandelen en word weer lekker fris.

Leer nee te zeggen. Als je geen nee kunt zeggen dan zal je veel te veel op je ” bord” krijgen en dat zal steeds groeien. Bewaak je eigen grenzen en bedenk wat jij graag wilt.

Doe wat je leuk vindt. Doe zo nu en dan rustiger aan en heb daardoor meer tijd voor jezelf. Ga eens doen wat jij prettig vindt en hou zo je energie in balans.

Kijk eens naar deze bovenstaande lijst en pak een of twee tips waarmee je zou kunnen beginnen. Ga niet alles tegelijk doen wat de kans dat dat slaagt is uiterst klein.

Vind je dit artikel leuk? Ik vind het leuk als je de “vind ik leuk” knop van facebook aan wilt klikken en weer deelt met anderen ;-). Of even tweet.

 
Tags

nee zeggen, relax, rustiger leven, verplichtingen


Misschien vind je dit ook leuk:

Grenzen aangeven

Grenzen aangeven
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>