Loslaten

Loslaten

“Loslaten is achterom kijken zonder spijt,  vooruit kijken zonder verwachtingen en het leven ervaren in het hier en NU!”

Loslaten is een woord wat vele keren terug komt.

‘Alles wat je aandacht geeft dat groeit. Wanneer je iets wilt loslaten zal je er geen aandacht meer aan moet geven.’

Het is en blijft lastig. Niet denken aan een roze varken en waar denk je aan?… juist aan een roze varken.

Wil je graag iets loslaten dan moet je eerst bewust worden. Bewust worden wat je graag wilt loslaten bijvoorbeeld: angst, stress, negativiteit e.d. Deze emoties zijn het gevolg van ‘iets’.

Indien je bewust wordt waarom je iets wilt loslaten dan kan je het accepteren en/of actie ondernemen. Door te accepteren creëer je voor jezelf wel rust. Acceptatie kan je doen doormiddel bijvoorbeeld mediteren, de stilte op te zoeken en/of leren in het NU te zijn. 

Loslaten is dus bewust worden wat je vasthoudt en dat van je af zetten.

Je zelfbeeld en zelfwaardering is ook een proces in het loslaten wat anderen van je denken en doen wat jij leuk en belangrijk vindt in het leven. Je kunt alleen jezelf veranderen, niet een ander. Besef dat alles gewoon doordraait, of jij nu vasthoudt of niet.

Geloof in jezelf, geloof dat het universum je verder helpt en je zult zien dat veel (on)belangrijke zaken worden losgelaten.

Ik geloof ook dat je pas kunt loslaten als je er echt aan toe bent. Laat los en het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Vertrouwen erop dat alles in het leven is zoals het moet zijn. Het is zoals het is, laat maar los!

Je kan leren om van jezelf te houden (jezelf te accepteren) en houden van de dingen die bij je horen. Herinner jezelf eraan dat acceptatie (liefde) en goedkeuring twee verschillende dingen zijn.

Voorbeeld:

Je hebt sproeten. Je hoeft je sproeten niet leuk te vinden maar je hebt nu eenmaal sproeten en dit kan je niet veranderen. Als je je sproeten accepteert en uiteindelijk van je sproeten gaat houden, dan zal je je een stuk beter voelen dan wanneer je blijft vechten tegen het idee dat je sproeten er zijn.

Voorbeeld van niet geheel loslaten maar het de ruimte geven:

Je kunt een steen vasthouden met een gesloten hand. Als je dit lang doet, ontstaat er kramp helemaal wanneer je je hand stevig dicht houdt. Kramp in je arm, in je hand en soms ook in je schouder. Je kan de steen ook anders vasthouden, namelijk door je hand te openen, en de steen op je platte hand te leggen.

Als je met aandacht leeft, zal je deze steen niet verliezen. Je houdt iets vast zonder kramp. Dit voorbeeld illustreert loslaten perfect. Je houdt je niet krampachtig aan iets vast, maar je geeft het ruimte, en met aandacht hou je het in de gaten.

Loslaten als je aan het douchen bent:

Heb jij een negatieve emotie en die wil je graag loslaten dan kan dit mooi onder de douche. Als je onder de douche staat heerlijk te genieten van het warme water wat je helemaal schoon spoelt dan visualiseer je wat je wilt loslaten en dat het water het meeneemt het doucheputje in. Je wordt letterlijk en figuurlijk schoon gespoeld.

Als je dit artikel waardevol vindt voor inspiratie en/of motivatie help dan mee dit te verspreiden door het te delen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

accepteren, bewust worden, leven in het hier en nu, loslaten, negativiteit, van jezelf houden


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Hoi ik ben Chantal en ik werk als spiritueel coach/counselor. Dat ik echter mensen heel goed advies kan geven over loslaten, zelfvertrouwen en in je eigen kracht blijven staan, houd niet bepaald in dat ik dat voor mezelf kan. Ik ben 1.5 jaar geleden in aanraking gekomen met mijn tweelingziel en dat zijn ontzettend ” moeilijke” ( maar net hoe je het wit zien ) relaties, aantrekken/afstoten en je verliest volledig de controle in het leven zowel over jezelf als over de ander. Je houd elkaar een spiegel voor en schijnt lichtjes op elkaars schaduwkanten, zulke relaties gaan alleen maar over leren loslaten! Je moet iedere keer WEER terug naar het stuk waarvan jij dacht dat je die al verwerkt had, iedere keer ervaar je een stuk angst, verdriet, ongenoegen, pijn of zelfs soms paniek. In deze relatie wilde ik met man en macht WEL de controle houden over m’n eigen gevoel en emoties maar dat heb je nu eenmaal niet meer in de hand, hoe vaak ik wel niet de ” harde ” les heb moeten doorstaan om los te leren laten is niet meer te tellen. Ongeduld is hier ook een belangrijke rol in, weten wat je wilt, zelf al station E staan terwijl je partner nog op B staat, op zo’n moment ben je geneigd om terug te rennen naar station B, je partner te pakken en weer hard terug te lopen naar station E onder het mom van: Zo, nu ben jij er ook. Nee die persoon moet zelf de stations C en D nog doorlopen wil hij/zij ooit goed aankomen op E. Weer een les in loslaten… Zo vaak als dat loslaten voor komt in je leven is ontelbaar, iedere keer weer denk je: Ja ik kan loslaten, maar je beseft je niet dat er een nieuwe situatie op de loer ligt om jou weer een stukje ” les” te geven zodat je opnieuw lijkt te moeten leren loslaten. Iedere keer 3 stapjes vooruit betekend 1 achteruit, loslaten is het mooiste wat er is, van jezelf houden is het krachtigste wat je kan voelen en vertrouwen houden is de beste raadgever die een mens kan bezitten! Lieve groetjes, Chantal

  • Mooi, Chantal! Dank je wel voor je reactie. Op naar steeds meer een stukje loslaten in het leven.

   Warme groet, Marian

  • De Brandt Lea schreef:

   Hé Chantal en Marian … hoe fijn hier mijn verhaal te lezen. Loslaten van een tweelingziel of een zielsverwant … de lessen die me elke keer aangeboden worden … en elke keer weer pijnlijker zijn … de spiegels die we elkaar voorhouden … het afstoten en aantrekken … En, ja, klopt: ook nu dacht ik véél verder te staan in mijn proces maar nog opnieuw raakt het me als een mokerslag … vertrouwen op het universum … soms bikkelhard want ik begrijp niet dat de pijn soms niet te harden is; en dan lees ik jouw verhaal en denk ik: okay, loslaten en geduld hebben zijn ook mijn werkpunten. Zo’n goed gevoel dat ik mijn verhaal hier zo in herken … en moed put om weer aan de slag te gaan … Dankjewel … Lea

 • Beste Marian,

  Bedankt voor jou tips, altijd voor mij weer een opkikker ! Vrede met onszelf, geeft vrede met anderen. Groetjes uit Brabant !

  • Hoi Inge,

   Jij dank je wel voor je reactie, altijd leuk.

   Warme groet, Marian

 • jacqueline schreef:

  Lieve Marian,
  Ik begin het steeds beter te leren, loslaten , en vooral onder de douche is heel herkenbaar. Waar ik soms tegen aan loop is dat ik ( soms ) ongeduldig ben. Als ik iets graag wil, visualiseer ik dat ik het los laat, maar kijk bv. als ik een reactie terug moet krijgen, ieder uur op de mail. En als ik het druk heb, en niet kan kijken, is het er ineens. xx

  • Hoi Jacqueline,

   Mooi dat je bewust bent dat je ongeduldig bent. Vertrouwen hebben is zo belangrijk. Vertrouwen hebben dat het goed komt. En inderdaad wanneer je ‘loslaat’ dan is het er ineens. Mooi voorbeeld.

   Dank je wel voor je mooie reactie.

   Warme groet, Marian

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >