Het is eigenlijk zoals stress (incl. 6 tips)

Het is eigenlijk zoals stress

Hee, welkom terug. Superleuk dat je weer kijkt bij de YouTube aflevering, of de podcast. Vandaag een aflevering dat het op het oog niet zichtbaar is. Want ik had een tijdje geleden een gesprek met mijn vriendin over haar vader, die de ziekte van Alzheimer heeft en door een jetlag was dit verergerd. M'n vriendin doet het natuurlijk  zeer om haar vader zo te zien. Helemaal als het slechter gaat. 

Ik zei tegen haar moet je nagaan wat dat met je doet, gewoon een jetlag. Want als "normaal" persoon heb je hier ook last van. Maar je weet niet wat er onder water gebeurt. Toen zei ik tegen haar: Je kunt het eigenlijk zien als stress. Je voelt vaak niet wat stress met je doet, totdat het zichtbaar is en dan ben je vaak veel verder van huis. Denk onder andere aan een burn out. Ze vond het een super mooi voorbeeld. En dat is eigenlijk weer een inspiratie geweest voor deze podcast en/of YouTube video.


Transcriptie van de podcast: Het is eigenlijk zo

Stress is namelijk iets waar we allemaal mee te maken hebben en/of mee te maken krijgen in ons leven. Daar is niet aan te ontkomen. Zolang het maar niet langdurig is en het lijntje niet breekt, dan is er niets aan de hand. We hebben allemaal wel stress. Een deadline die gehaald moet worden, of je zegt bijvoorbeeld dat je nooit genoeg uren hebt in een dag. Werken, je gezin, hollen, vliegen, rennen, om alles maar zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Stress voor het verliezen misschien van de controle. Er gebeurt iets buiten jou waar je geen vat op hebt, dat levert je stress op. 

Als je bewust wordt kun je dingen veranderen en/of accepteren. Wij vooral, namelijk vrouwen, willen zo graag controle hebben en zijn sneller van slag als het niet gaat zoals we bedacht hadden. Helemaal als je hooggevoelig bent. (Leestip: Ben ik een HSP'er?)

Weer een inkopper, maar hopelijk wel bewustwording, dat je geen controle hebt over bepaalde omstandigheden, maar wel over je gevoelens van stress.

Of je hebt stress bijvoorbeeld van iets wat nog helemaal niet is gebeurd. Je richt je op de toekomst van wat er misschien zou kunnen gebeuren en hier krijg je stress van. Het bedenken van als weg A niet gaat: Wat dan? En als dat niet kan, dan dat. Of allemaal worst case scenario's gaan bedenken.

Vroeger dacht ik aan een worst case scenario, als ik daar aan dacht dan dacht ik dan kan het alleen maar meevallen. Niet wetend dat het de energie is die ik de wereld had ingestuurd en dit weer naar mij toe reflecteert. 

Ik vertel je hier ook meer over in de gratis online workshop: Reset je energie. Ik heb m'n link hieronder in de beschrijving gezet. Er is vast iets herkenbaars voor je. Stress is op 't oog vaak niet zichtbaar. Maar het doet zoveel met je, met je lijf. 

Veel stress kan je mentale, emotionele en je fysieke lichaam beïnvloeden. Gezondheidsexperts zeggen wel eens dat chronische stress één van de belangrijkste oorzaken is van ziekte of ziektes.  

Het is als druk, zo moet je het zien, die constant op een ketting staat. Op een gegeven moment bezwijkt die ketting onder de druk en laat de schakelaar los. En een schakelaar die belangrijk is voor een stuk fabriek wat jij bent. Dus een stukje fabriekje in jezelf. Jij bent namelijk een prachtige fabriek waarbij alles automatisch loopt en smeert.

Dus leer omgaan met stress. Er zijn heel veel verschillende manieren om met stress om te gaan. Wat voor de één werkt hoeft voor de ander helemaal niet te werken. Maar je kunt wel actiestappen gaan ondernemen, om te testen en om te kijken of het werkt. Vaak lezen we iets, of luisteren we iets, zoals nu. En dan gaan we al bedenken: "Ah, dat gaat niet werken". Of: "Dat is makkelijker gezegd dan gedaan". Zo werkt het helaas niet. Want dat is niet anders dan jezelf een verhaal vertellen. Is het waarheid? Heb je het getest?

Ik heb eerder een blogbericht met 100 tips hoe je omgaat met stress. Met de bedoeling dat je eruit gaat pikken of eruit gaat halen wat goed voelt voor jou om mee aan de slag te gaan.

Dus laat je leven niet beheersen door stress. Laat stress je niet ziek maken, je energie tot een nulpunt doen laten belanden. Je ouder laten lijken dan dat je bent, et cetera. Want het is het allemaal niet waard.

Angst en stress zijn echte gevoelens. Hoewel het misschien niet mogelijk is om elke stressfactor in je leven te verwijderen, weet dat er dingen zijn die je kunt doen om te veel in je leven te verminderen, of te elimineren. Doe het voor jezelf, doe het voor je lijf, voor je gezondheid, voor je energieniveau.

Mijn allereerste stap in de persoonlijke ontwikkelingsreis is geweest het leren positief denken. Opgevoed worden met een ras negatieveling als moeder, was dat de beste stap die ik ooit had kunnen doen. En nog steeds werk ik daaraan, want het blijft werken. 

Ik zeg altijd: 'het is hard werken voor een makkelijker leven'. Dat zeg ik natuurlijk met een knipoog.

De grote vraag is natuurlijk: hoe kun je stoppen met je zorgen te maken, om meer overvloed te manifesteren?
Piekeren, je zorgen maken, is een gewoonte die we op één of andere manier nuttig vinden. Maar als je eerlijk bent naar jezelf, dan weet je dat 't alleen maar een negatief effect heeft, piekeren en ook vaak helemaal niet nodig is.  

Word een optimist

Dus de tip nummer 1 eigenlijk: word een optimist. Verwacht dat er goede dingen gebeuren, maar zie ook het goede in alles. Als je je minder zorgen wilt maken, is dit ook een belangrijke. Want je hoeft je geen zorgen te maken als je een positieve uitkomst verwacht.

Waar richt jij je energie op? Op dingen die je niet wilt, of die je juist wilt? Als je altijd denkt dat alles negatief zal aflopen, of verkeerd zal gaan maak je je natuurlijk meer zorgen. En als klap op de vuurpijl ga je de negatieve dingen echt aantrekken. Dat is de wet van aantrekking.

Alles wat je aandacht geeft dat groeit. Geniet van dat wat er is en heb vertrouwen in wat kan zijn. Dat is niet voor niets een deel van mijn slogan, met een goede reden. Wees gelukkig, geniet. En maak je minder zorgen, want dat is zo belangrijk. Niet alleen om te gaan voor wat jij wilt, om te manifesteren van wat jij wilt. Maar vooral ook om als je een beter leven in het algemeen wilt hebben. 

Verspreid geluk ook en maak je minder zorgen. Zoals ik in mijn gratis masterclass Reset je energie vertel: als je in de spiegel lacht, lacht deze terug.

Ik weet het en ik hoor het je zeggen, het leven is niet alleen maar lachen. Ook ik word onderuit geslagen in het leven. Het geef me uitdagingen, hindernissen.

Dat is het leven. Het is eb en vloed. Daar kun je niet aan ontkomen. Beslis nu dat de uitdaging op je pad, dat je die met een optimistische houding tegemoet treedt.

Je gedachten zijn belangrijk, dus zet je in voor een positieve mindset, voor positieve gedachten. Zeker als het gaat om je stress te verminderen in het leven. 

Je hoeft je negatieve of angstige gedachten niet te onderdrukken. Even voor de duidelijkheid, dat is niet wat ik zeg of wat ik bedoel. Als er een negatieve, of angst-gedachte in je opkomt, herken het, erken het. Laat deze met liefde los.

Je kunt ook positieve affirmaties gebruiken om je denkwijze te herformuleren. Klik hier voor 35 Positieve Ochtend Affirmaties.

Zorg goed voor jezelf

Dus zorg goed voor jezelf, dat is tip nummer twee. Zorg goed voor jezelf. Heb jij een baan die veel stress geeft, zorg dan dat je buiten werktijd kan ontladen en tijd neemt om voor jezelf te zorgen.

Ik hoor en lees vaak: Ja, maar Marian, daar heb ik geen tijd voor. Maar als je dat denkt of zegt, dan is het juist tijd om goed voor jezelf te zorgen. Want je wilt niet in een zwart gat van burn out belanden, want dan ben je veel verder van huis. 

Er is geen proces, of manifestatie proces, veranderingsproces waaraan geen actie verbonden is. Je zal zelf iets moeten en willen doen. Dus besluit om zelf zorg te beoefenen. Vraag jezelf af: Waar ontspan je van? Waar krijg je energie van? En dat zijn ook mooie vragen om over te journalen

Go with the flow

Tip nummer drie is: Go with the flow. Mijn vriendin had jaren na alleen zijn, eindelijk een relatie waar ze zo van genoot en blij mee was. Op een gegeven moment zei ze tegen mij: Marian, ik ga vanavond vragen waar ik aan toe ben, waar ik sta in de relatie. En ik vroeg: "Waarom?" en toen zei ze: "Omdat ik dat wil weten".

"Hij heeft een druk leven en een kindje en waar pas ik?" Dus ik zei weer: "Maar jullie hebben het toch leuk samen? Je geniet toch van dat wat er is?" En dat is ook een reflectie van mij, want ik zelf word helemaal gek als iemand druk bij mij gaat neerleggen. Je kunt me niet kwader maken, bijvoorbeeld als iemand zegt van: "Zo Marian, leef je nog?"

Wat ik al eerder zei, je hebt niet overal controle over. Door te accepteren van dat wat er is en vertrouwen te hebben in wat kan zijn, in je eigen zijn, een volgende puntje, probeer je te leven met wat er is. 

Dus go with the flow en ervaar eens wat dat het doen, zonder te proberen om die controle te hebben. Of controle proberen uit te oefenen, van: waar sta ik in dit geval? Of hoe wil je dat? Geniet van dat wat er is en bouw jouw eigen leven. Dat is zoals ik het zie en ervaar en ik hoor heel graag hoe jij dat doet. 

Ademhalen

Dan de volgende tip, dat is ademhalen. Diepe ademhalingstechnieken doen wonderen voor de ontspanning en het loslaten van spanning. Ik heb een horloge om die dat aangeeft. Maar zet bijvoorbeeld je timer  elk uur, om even een paar keer, zeker wanneer je gestrest bent en/of gestrest voelt, om diep adem te halen.

Dus haal twee tot drie keer diep adem. En adem weer rustig uit. Neem dan even de tijd om je gewoon alleen op je ademhaling te concentreren. Dan ben je lekker diep aan het ademhalen en denk dan ook mooie, liefdevolle en positieve gedachten. Over bijvoorbeeld de situatie die de stress geeft of veroorzaakt. Of wat je graag zou willen zien in het leven. Dan heb je twee vliegen in één klap.  

Journalen

Deze tip zie je altijd bij mij: Journalen, schrijven, dagboek schrijven. En dat zou je waarschijnlijk wel weten, ik ben gek op journalen schrijven. Je leven is een reis en door te schrijven wil ik graag inzicht krijgen in deze reis, mijn innerlijke reis en mijn bestemming bepalen.

Ik wil niet ronddobberen op zee en als ik dan ergens aankom niet blij zijn met waar ik ben.

Elke dag beginnen we aan een nieuw hoofdstuk. Door te schrijven is is het juist een geweldige manier om na te denken en je te concentreren op je doelen. En wat je wilt in het leven, om je te richten op wat je wilt, in plaats van wat je niet wilt.

Sommige mensen vinden het bijhouden van een dagboek en het opschrijven van hun gevoelens, dagelijkse gedachtegang, overpeinzingen, rustgevend en ontspannend. Je kunt zo vaak schrijven als je wilt.

Wees in het hier en nu

Tip nummer zes. Wees in het hier en nu, door bijvoorbeeld mindfulness en meditatie. Het zijn bekende of populaire onderwerpen, maar het heeft zoveel voordelen.

Vaak hoor ik ook dat mensen het moeilijk vinden om te mediteren. Of mindfulness te zijn. Ook hier geldt: Ga het doen en ervaar het zelf, voor jezelf. Dus ga er niet over nadenken.

Onderneem actie als het je aanspreekt. Lees er ook over wat het met je doet en lees de succesverhalen wat het doet met je stressniveau, Google is altijd mijn beste vriend. 

Met mindfulness bedoel ik niet meer dan dat je bent in het hier en nu. Dat je aanwezig bent in het moment. 

Hier op mijn website staat ook nog een grondingsoefening voor je. Die link heb ik hieronder ook met je gedeeld. Meditatie is een oefening waarbij je kunt leren je mind tot rust te brengen en te luisteren naar je innerlijke zijn.

Het Universum, oftewel "you-niversum" zit in jou. Eigenlijk is het niet meer dan stilzitten en je concentreren op je ademhaling en naar jezelf te luisteren.

Je kunt ook bijvoorbeeld een bloem pakken en alleen maar naar de bloem kijken. Of in een vlammetje van een kaars. En natuurlijk kun je ook geleide meditaties doen. Ik heb zelf ook een playlist gemaakt en hieronder, in de beschrijving, heb ik alle linken voor je verzameld, dat is net zo makkelijk.

Ook heb ik hier op deze website een gratis meditatie voor je over het loslaten van stress. Dus die zou je ook kunnen beluisteren. 

Wat ik zo belangrijk vind is dat je leert naar jezelf te luisteren. Want jij hebt alle wijsheid al in je. Jij bent wijsheid. Jij kent het vast wel dat je iets niet gedaan hebt en dat je later zei: "Chips, had ik maar naar mezelf geluisterd". Of: "Ik wist het, ik wist het". 

Maar geleide meditaties kunnen je ook helpen om je mindset en je overtuigingen te veranderen. En het maakt ook helemaal niet uit wanneer je mediteert. Of dit nu in de ochtend is voor een frisse start bijvoorbeeld van de dag. Of 's avonds om te ontspannen van een zware dag. Het maakt niet uit.

Maar het is misschien in het begin wel makkelijk om een vast ritueel voor jezelf te maken. Reflecteer ook na de meditatie. Schrijf erover. 

Kleine veranderingen aanbrengen in je leven kan voor grote veranderingen zorgen. Het hoeft niet altijd groot te zijn, maar start wel met actie ondernemen. Neem de tijd om te leren ontspannen en doe het juist wanneer je voelt of wanneer je denkt dat je er helemaal geen tijd voor hebt. Want dan is het hoog nodig.

Leuk als je hieronder je reactie achterlaat. Abonneer je gerust op mijn podcast, of YouTube kanaal om op de hoogte te blijven voor nieuwe afleveringen. 

Tot snel en heb je nog vragen, kan ik iets voor je betekenen, laat het mij gerust weten. 

Ik sluit graag af met mijn slogan:

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet, geniet, geniet, zo belangrijk en heb vertrouwen in wat kan zijn.

With love,

Uitgelicht in deze aflevering:

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

meditatie, omgaan met stress, positief leven, positiviteit, tips, wet van aantrekking, zelfliefde


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>