Het vijfde inzicht van Don Miquel Ruiz

Het vijfde InzichtHet eerste boek van Don Miquel Ruiz, de vier inzichten, heb ik gelezen maar deze is niet meer te verkrijgen.

Hier voor in de plaats is het boek “Het vijfde inzicht” gekomen en dit boek begint met een herhaling van de vier inzichten. Deze herhaling bevat ongeveer de helft van het boek.

Het eerste inzicht: Wees onberispelijk in je woorden

Bedenk eens hoe vaak je hebt geroddeld over degene van wie je het meest houdt om steun van anderen voor je standpunt te krijgen. Maar jouw mening is niet meer dan alleen maar jouw zienswijze. Jouw mening komt voort uit jouw overtuigingen, jouw eigen ego, jouw persoonlijke droom. Als we onberispelijk in onze woorden worden, zal onze geest geleidelijk aan worden gereinigd van al het emotionele gif en zullen we dus anders gaan communiceren in onze relaties.

Het tweede inzicht: Vat niets persoonlijk op

Als je er een gewoonte van maakt je niets persoonlijk aan te trekken, hoef je geen belang meer te hechten aan wat anderen doen of zeggen. Je zult alleen op jezelf moeten vertrouwen om tot verantwoorde keuzes te komen. Je bent nooit verantwoordelijk voor wat anderen doen, je draagt alleen verantwoordelijkheid voor jezelf. Als je dit begrijpt en dingen dus niet meer persoonlijk opvat, kun je nauwelijks meer worden geraakt door de willekeurige meningen of daden van anderen.

Het derde inzicht: Ga niet uit van veronderstellingen

Bijna alle drama en verdriet in je leven is veroorzaakt door uit te gaan van veronderstellingen en het persoonlijk opvatten van woorden en daden. Omdat we iets niet begrijpen, bedenken we iets, iets wat het zou kunnen betekenen, en als de waarheid dan aan het licht komt, blijkt onze veronderstelling nergens op te slaan. Daarom is het altijd beter om vragen te stellen dan om uit te gaan van veronderstellingen.

Het vierde inzicht: Doe altijd je best

De eerste drie inzichten zullen alleen dan werken wanneer je altijd je best doet. Verwacht niet dat je altijd in staat zult zijn onberispelijk in je woorden te zijn. Je vaste gewoontes zijn zó ingeslepen in je geest, dat het je niet altijd zal lukken. Maar je kunt “je beste best” doen om onberispelijk in je woorden te worden. Verwacht evenmin dat je nooit meer iets persoonlijk zult opvatten, maar doe je best ervoor. En verwacht ook niet dat je nooit meer van een veronderstelling zult uitgaan. Maar je kunt het in ieder geval proberen. Oefening baart kunst.

Het vijfde inzicht:

Wees kritisch, maar leer te luisteren. Je weet nu dat het meeste wat je hoort niet waar is; zowel in je hoofd als buiten je. Door kritisch te luisteren naar de ander, luister je voorbij het woord en hierdoor begrijp je de ander beter en daardoor wordt de communicatie beter waardoor er meer duidelijkheid en begrip voor elkaar zal ontstaan. Er is geen oordeel maar respect voor de ander.

 

Het vijfde InzichtHet vijfde inzicht

“Wees onberispelijk in je woorden.Vat niets persoonlijk op. Ga niet uit van veronderstellingen. Doe altijd je best.”
Don Miguel Ruiz

 

 

 

Zie ook mijn boekentips of boeken reviews. Aanvullingen zijn altijd welkom!

Heb jij dit boek gelezen? Weet jij meer inspirerende boeken? Geef hieronder een reactie en help hiermee weer anderen.


About the Author

Leave a Comment:

Add Your Reply