52 weken Spaar Challenge

Heb jij ook iets teveel uitgegeven in de maand December? Januari is vaak de maand van bezinning en de ‘broekriem weer wat strakker aan te trekken’. Zelf heb ik nimmer moeite gehad met sparen. Toen ik klein was hebben mijn ouders altijd gezegd alles wat je van iemand krijgt (rapport, verjaardag e.d.) daarvan mag je de helft ‘vrij’ besteden en de andere helft spaar je. Jammer genoeg heeft mijn vader, na de scheiding, mijn bankboekje leeggehaald en heeft deze methode voor mij niet gewerkt zoals het zou moeten zijn.

Toch heb ik dit ook mijn meiden meegegeven.

Gelukkig heb ik nooit gedacht: ‘dat sparen ga ik nooit meer doen’. Bij de ING heb je bijvoorbeeld mooie online spaarpotjes die je kan maken en daar maak ik ook dankbaar gebruik van. Toen ik net begon te werken (toen had ik de spaarpotjes bij de Aegon maar die hadden dit gestopt) legde ik meteen een deel van mijn salaris in de potjes en wachtte ik niet totdat ik wat over zou houden want dat deed ik niet ;-). Ik had een potje voor mijn meiden, auto, vakantie, honden en onverwachtse dingen.

Zonder deze potjes had ik zeker niet kunnen doen wat ik nu allemaal doe en zeker niet toen de crisis net begon. Ik heb geleefd van de potjes en met twee studerende kinderen was dat geen overbodige luxe.

Op Facebook, via Ineke Hurkmans, kwam ik onderstaande challenge tegen en te leuk om niet te delen ;-).

Spaar Challenge

Spaar dit jaar maar liefst € 1.378,00 bij elkaar met deze handige methode. Volg het spaarschema en aan het eind van het jaar kan je met de kerst op vakantie. Ik heb zelf maar even een nieuwe excel programma gemaakt. De originele bron is mij niet bekend.

52 Weken Spaar Methode

Klik op de foto om deze te vergroten.

Je kunt dit schema ook omdraaien. Begin meteen met het hoogste bedrag en het wordt elke week minder. Dit heeft mijn voorkeur! Streep, na je storting, deze week door en je zult zien wat voor voldoening dit geeft!
Ben je heel erg creatief dan kan jezelf een schema maken en mooie kleuren gebruiken.

Susanne Oljans maakte haar eigen variant :

Spaar Challenge

Ga jij meedoen met deze challenge of heb je een ander spaarsysteem? Leuk als je een reactie wilt achterlaten.


Tags

bank, bezuinigen, ing, spaar, spaarmethode, sparen, vakantiegeld


Misschien vind je dit ook leuk:

52 weken Spaar Challenge

52 weken Spaar Challenge

Leven met een low budget.

Leven met een low budget.
 • Wauw, ik ga dit ook doen. Elke week 1 euro extra sparen zoals het plaatje bovenin. Ik ben benieuwd of ik het vol kan houden maar het is het proberen waard 😛

  • marian schreef:

   Succes, Sara! You can do it! Ik hoor het dan ook graag ;-).

   With love, Marian

 • Automatisch een vast bedrag sparen via de bank is voor mij de basis. Dat deed ik ook toen ik heel weinig inkomen had, kon nauwelijks rondkomen maar juist toen gaf dat beetje spaargeld me een veilig gevoel.
  Het idee is: je doet net alsof je inkomen ietsje lager is, en merkt weinig verder. Zo kweek je een buffer voor moeilijke tijden of grote uitgaven.
  Daarnaast heb ik een echte spaarpot thuis. Dat is leuk en stimulerend, echt geld ;-). Dat potje gebruik ik voor de extraatjes, zomaar eens iets leuks kopen of een cadeautje geven.

 • Ik leef van 900 euro maar ik ben toch begonnen met het Spaarchallenge ik zie wel hoever ik kom ik kan het altijd nog aanvullen met mijn kleingeld pot en ik spaar zegels ik ga ervoor 🙂

  • Wow wat goed van je, Gea! Ik hoor graag hoe het is gegaan! Keep up the good work.
   Warme groet, Marian

 • Ik doe dit al, heb een excelbestand gemaakt maar houd niet de volgorde aan. De ene week kan ik 4 euro sparen en een andere week 50 euro. Aan het einde van het jaar moeten alle data en bijbehorende bedragen gespaard zijn. Als ik bijvoorbeeld vakantiegeld krijg spaar ik week 52.

 • Ik zag dit spaarprogramma al ergens anders. Het is echt een super leuk idee, maar de laatste paar maanden zijn erg moeilijk. Misschien een leuk idee om dit spaar programma iets anders te maken voor mensen die een kleiner budget per week hebben. Bijvoorbeeld standaard 5 euro per week. Dan heb je toch 260 euro gespaard. Wat uiteraard veel is voor iemand met een budget.

 • Beste Marian, dit is mijn theorie;
  Een kind die spaart hoor je te stimuleren, dit kun je doen door ze zakgeld te geven en te zeggen dat het deel wat ze sparen aan t eind verdubbeld wordt. Of je geeft ze een aanmoedigingspercentage als bonus als je vindt dat deze verdubbeling te gortig is.
  Zo kiezen ze zelf wat ze willen en voelen ze zelf de consequenties.
  Het spaarschema vindt ik geweldig, wie van minima leeft kan bv stoppen met het bedrag te verhogen als het een onmogelijke taak wordt en blijft n vast bedrag inlossen totdat er een extraatje binnenkomt (verjaardag, vakantiegeld e.d.) en er meer gespaard kan worden.
  Sparen hoort met plezier gedaan te worden en moet je een goed gevoel geven omdat je in jezelf investeert. Ik zie het als een traktatie. Daarom is dat voor mij altijd na alle vaste lasten te betalen de 2e post die automatisch wordt geïncasseerd.
  Ik wens allen een financieel gezond 2016!!

 • Agnes Wiggers schreef:

  Als je van een klein maandbedrag b.v bijstand moet leven zijn die bedragen niet op te hoesten hoor. De eerste 2 maanden gaan misschien nog wel maar daarna zijn de bedragen al vrij hoog! Dus het idee is goed als je een normaal inkomen hebt of 2 verdieners bent.

  • Dank je wel Agnes voor je bericht. Je kunt de bedragen ook halveren of 1/10 deel. Ik noem maar wat op ;-). Het gaat even om het idee.

   Warme groet, Marian

 • Ik ga andersom beginnen! Als ik het een keer niet heb dan pak ik gewoon een andere week en kras ik deze door. Ivm drukte en overprikkeling wilde ik altijd graag een keer weg met kerst en nu zie ik de mogelijkheid. Dank je wel voor het delen. Bllij mee.

 • Spaar ze schreef:

  Als je je kind geld geeft is het van dat kind hiermee moet het dan zelf principes uittesten. Van bovenaf opgelegde regels daar leer je niets van. Als je iets wil kopen en je hebt net je eigen geld verbrast waardoor je nu niets kan kopen, dan ga je nadenken. Voorgekauwde waarheden opvolgen leert alleen gehoorzaamheid.
  Als je als kind eigenaar van al het geld bent wat je krijgt of verdient kun je zelf leren wat het is om te sparen of niet, en de gevolgen van beiden ervaren en daardoor zelf andere keuzes maken of niet. Suggesties doen of beter nog het voorleven, is iets anders dan zeggen; ” daarvan mag je de helft besteden”.
  Als je als ouder zegt daarvan mag je de helft besteden betekend dat eigenlijk dat het kind niet vrij kan beschikken over de totale som. En als je niet iets te zeggen heb over je eigendom, is het niet je eigendom.

  Helaas worden mensen zo geprogrammeerd om voor altijd kind te blijven, eerst van de ouders daarna pappie of mammie staat die hetzelfde doet. Zelf denkende mensen moet je met een lampje zoeken. De meesten doen hun hele leven niets anders dan orders opvolgen in elk gebied van hun leven. Daarom hebben “we” ook oorlogen.

  Als ik lees dat je vader je spaarpot leeggehaald heeft zie ik grote overeenkomsten met de staat die minstens (zacht uitgedrukt) de helft van je geld steelt met geweld of de dreiging van geweld om het te geven aan hen die het niet toebehoord of om er leuk oorlogen mee te voeren.

  Authoriteit leid niet tot zelfstandig nadenkende kinderen die opgroeien tot volwassenen. Maar tot gehoorzame dronen die doen wat hen gezegd wordt I.p.v. de vreugde van het uittesten van principes te mogen ervaren.
  En daarmee op te groeien tot volwassenen.

  P.S. ik ben niet tegen het leren aan kinderen dat sparen een verstandige bezigheid is. Alleen de manier waarop.

  • Mee eens schreef:

   Je bent wel erg triest als ouder zijnde om een bankboekje leeg te halen van je kind.
   @SPAAR ZE.. alles perfect omschreven, helemaal gelijk. Denk er net zo over…

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >