Jezelf goed genoeg vinden

Dat klinkt eenvoudig en vanzelfsprekend. Toch zal ook jij niet de eerste zijn om toe te geven dat je in het verleden van alles hebt gedaan voor het plezier van andere mensen, zodat ze je niet zouden afwijzen. Je hield je mond dicht als je eigenlijk je mening wilde geven. Deed je anders voor dan wie je werkelijk was. Dacht na over hoe te handelen in het bijzijn van andere mensen, en hebt dingen gezegd of gedaan om aandacht te krijgen. Met andere woorden: je was jezelf niet maar was iemand anders aan het behagen, pleasen. Om confrontaties te voorkomen, aardig of interessant gevonden te worden, in ieder geval op goede voet te blijven met die ander(en).

Jezelf goed genoeg vinden

Wat doe je dan eigenlijk? 

Je haalt jezelf onnodig naar beneden, je doet jezelf tekort en eigenlijk lieg je ook nog tegen de andere persoon en tegen jezelf. Je bent tenslotte op dat moment niet jezelf. Je doet je voor als iemand anders, want je speelt een rol.
De remedie is simpel maar ook lastig: Just Be You. Het mooiste wat je kan zijn is jezelf!

Dat is waarom ik ook zo blij ben met de Just Be You armband om een reminder te hebben om jezelf te zijn. Het start allemaal met bewust worden. Aan de binnenkant ook de tekst: het mooiste wat je kunt worden is jezelf gegraveerd maar dat even terzijde.

Zet er een punt achter om jezelf tekort te doen om iemand anders te behagen. Wees gewoon wie je bent, ook al voel je je anders dan de meeste mensen. Wat maakt het uit als je gek doet, een maatje meer hebt, een bijzondere kledingkeuze, een baantje onder je niveau, een andere mening, even geen zin, etc.? Als jij oprecht staat voor wie je bent, kunnen mensen niet anders dan dat respecteren.

Maar zolang jij jezelf blijkbaar niet goed genoeg vindt, zal je er alles aan blijven doen om te voldoen aan de door jouzelf gecreëerde, goedgekeurde, meegaande, geaccepteerde versie. Stop daarmee, en wordt een realist. Je partner is leuk genoeg zoals hij/zij is met recht op eigenaardige eigenschappen. Maar dat geldt ook voor jou. Je hoeft geen vrienden te zijn met de hele wereld. Met collega’s moet je vooral goed kunnen samenwerken, als je het dan ook nog comfortabel hebt samen, is dat alleen maar mooi meegenomen.

Familie heb je niet zelf gekozen, dus maak er het beste van. Respecteer iedereen om zijn/haar eigenschappen maar stop ermee jezelf steeds te schikken om de lieve vrede te bewaren. Ook voor hen geldt dat ze jou alleen maar in je waarde hoeven te laten. En voor alle mensen die in een nog grotere cirkel om je heen leven geldt helemaal ‘leven en laten leven’. Het is helemaal OK te zijn wie je nu bent.

Andere mensen

Niet iedereen zal je leuk vinden, maar jij vindt ook niet iedereen leuk, toch? En als mensen je gek, overgevoelig, druk, dik, dom of wat dan ook vinden, zegt dat altijd nog meer over hun denkwijze en referentiekader dan over jou als persoon.

Wees er zeker van dat als je ‘ja’ zegt op een verzoek van een ander, dat het geen ‘nee’ is tegen jezelf. Voel even voor je antwoord geeft, vraag desnoods even bedenktijd als je niet zeker bent van je eigen motieven. Je hebt dan geen gezeur met jezelf achteraf en de ander kan ervan op aan dat je oprecht bent. Zelf als je een ‘negatief’ antwoord geeft op het verzoek. Je ‘ja’ wordt er alleen maar waardevoller van.

Een valse identiteit aannemen om de goedkeuring van de buitenwereld te krijgen is het ultieme verraad naar jezelf toe. Je bent dan een fundering aan het maken op drijfzand. Maar, dat wat niet echt is, houdt geen stand.

Stop met je druk te maken over wat andere mensen van je denken en wees jezelf. Van jou is er maar een op deze planeet, des te meer reden om dat te vieren en uit te bouwen. De juiste personen zullen in je leven blijven, omdat ze bij je passen. Mensen voor wie jij je uiterste best moet doen om ze in jouw leven te houden, horen daar niet.

Heb de moed, helderheid en zelfliefde om de verkeerde mensen te laten gaan. Er zullen weer andere mensen in je leven komen die jou erkennen om wie je bent. Het loont echt om oprecht tegen jezelf te kunnen zeggen: ‘Ik ben OK’. Het geeft zelfvertrouwen en rust.

Al die energie die je niet meer in je ‘rol’ hoeft te stoppen kun je nu gewoon gebruiken om jouw mooiste versie van jezelf te laten stralen!

Als je met je gezicht in de zon loopt, dan valt de schaduw achter je


Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

acceptatie, accepteren, jezelf, jezelf goed genoeg vinden, van jezelf houden


Misschien vind je dit ook leuk:

Innerlijke rust (incl. 9 tips)

Innerlijke rust (incl. 9 tips)

Kerstboodschap

Kerstboodschap
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>