Vrijgezel zijn…

Being single doesn’t mean you are weak, it means being strong enough to wait for what you deserve.

Geschreven door: Marije van Vredendaal:

Vrijgezel zijn: voor een lijkt het geweldig, je hebt immers alle vrijheid, en voor de ander is het gewoon wat het is, en is het soms ook gewoon rot. Voor mij is het vrijgezel zijn nooit een bewuste keuze geweest, maar ik ga al een tijdje als vrijgezel door het leven en heb er al wat jaartjes op zitten. De natuur maakt dat wij ons willen binden aan iemand met wie wij ons leven door willen brengen, dat is ook genetisch bepaald. Bovendien is de maatschappij nog steeds ingericht op stellen en gezinnen.

Er bestaat ook een (te) romantisch beeld van het vrijgezelle leven, voornamelijk gecreëerd en in stand gehouden door mensen die eigenlijk nooit echt alleen zijn geweest. Je bent als vrijgezel vrij om te doen wat je wilt, te gaan en staan waar je wilt. Je neemt je eigen beslissingen en je hebt alleen verantwoording aan jezelf af te leggen. Vrijheid om te zijn en te doen, met wie dan ook, wat jij wilt. Vrij om te flirten, lol te hebben en je niet te binden aan iemand. Dat zijn vaak de algemene beelden over vrijgezel zijn. En die kloppen allemaal, stuk voor stuk.

Maar als vrijgezel kom je ook elke dag alleen thuis, kun je je verhaal niet kwijt bij iemand. Verhalen over belangrijke zaken of over de kleine dingen in het leven. Alle beslissingen die je neemt, neem je alleen.

Tuurlijk kun je overleggen met familie of vrienden, maar je draagt hem alleen. Je mist weg te kruipen bij jouw partner als het leven even stom is. Sowieso het hebben van fysiek contact, wat je het gevoel kan geven dat je bestaat en dat je van belang bent. En dat je er niet alleen voor staat. Hoewel iedereen er uiteindelijk alleen voor staat, maar het delen verlicht. Dus hoe happy of tevreden je ook kan zijn als vrijgezel, uiteindelijk is dat wat we allemaal missen.

Vrijgezellen staan ook onder druk door de maatschappij en sociale omgeving, want een vrijgezelle staat moet op een gegeven moment ophouden. Je zult je moeten settelen en een gezin stichten. Er wordt vrijgezellen ook altijd naar hun liefdesleven gevraagd, terwijl dat andersom weinig gebeurd. Het gevoel van jezelf moeten verantwoorden omdat je nog alleen bent, zal geen vrijgezel vreemd zijn. Ervaring leert dat een vrijgezelle vrouw wordt vaak gezien als iemand die altijd beschikbaar zou zijn, voor een relatie maar veel vaker voor andere contacten waar geen toekomst inzit. Die contacten leveren je dan op een gegeven moment niks meer op, alleen het besef dat je nog steeds alleen bent. En de meeste vrouwen willen het hele sprookje. Dat verdienen wij ook.

Maar hoe vind je dan die man of partner? Als ik daar het antwoord op wist…….. Liefde laat zich namelijk niet afdwingen, het ontstaat of niet. Je kunt 100 mensen ontmoeten, maar dat wil nog niet zeggen dat jouw partner daar bij zit. Het enige wat je kan doen is openstaan, open minded zijn en vertrouwen hebben dat die partner voorbij gaat komen. En dat is al moeilijk genoeg.

Dus naast de vrijheid, die heerlijk is, brengt het vrijgezelle bestaan ook andere uitdagingen met zich mee. Die soms heel moeilijk zijn te dragen, maar dat wordt toch vaak vergeten. Het gevolg is dat de vrijgezelle vrouw die zich graag wil binden, want alleen is ook maar alleen, hier ook bang voor is geworden. Het vertrouwen dat mensen hebben die van de ene relatie naar de andere gaan en dus nooit echt alleen zijn geweest, langere tijd, die hebben deze vrijgezelle dames niet. Het wil namelijk maar niet lukken en als vrouw ga je dan snel aan jezelf twijfelen. De kans dat je juist voorzichtiger wordt en minder open staat voor de buitenwereld en dus potentiële mannen is groot. En zo kom je een soort vicieuze cirkel terecht.

Dit klinkt allemaal heel negatief en misschien verbitterd, maar dit is wel de harde realiteit rondom het vrijgezelle-bestaan. Alles heeft twee kanten, en het leven is soms moeilijk en oneerlijk. Maar het is de kunst om positief te blijven en vertrouwen te houden in jezelf en niet aan jezelf gaan twijfelen. Laat je niet leiden door jouw eenzaamheid of het gemis in het leven, hou van jezelf, blijf trouw aan jezelf en dan is alles goed.

En probeer het geluk niet te hard na te jagen, kans is dat je het dan niet vindt en dat je alleen maar teleurgesteld wordt. Maar blijf wel open staan. Leef jouw leven, je leeft nu en niet straks. De rest komt vanzelf. Echt. En jouw momenten van verdriet en gemis, sta ze toe. Ga ze niet uit de weg, ze zijn onderdeel van jou. Zo kun je namelijk weer door, sterk met je hoofd opgeheven en genietend van het leven. Want probeer niet te kijken naar wat je niet hebt, maar te genieten van wat je wel hebt.

Geniet jij van wat je hebt? Mis jij een grote liefde in je leven? Ik waardeer het als je hieronder een reactie achter wil laten.Tags

de ware, relatie, vrijgezel zijn, vrijgezelle leven, vrijheid


Misschien vind je dit ook leuk:

Gezond zelfrespect

Gezond zelfrespect

Is jouw relatie ten einde?

Is jouw relatie ten einde?

Iedere relatie voegt weer iets toe

Iedere relatie voegt weer iets toe
 • Minus 1 jaar ben ik al ruim 40 jaar vrijgezel en dat is zeker niet bewust of gewenst. Maar vrouwen geven zichzelf geen kans om mij een kans te geven.

 • Wanneer je vrijgezel bent, kan je alles doen wat je wil. Je hoeft geen rekening te houden met iemand anders en het is ook goed om op je eigen benen te kunnen staan. Het is belangrijk om niet afhankelijk te zijn van iemand.

 • Hallo Marian,
  Met belangstelling jouw artikel over “vrijgezel zijn” gelezen. Ik ben Jan-Anne en word ook zo genoemd, net zoals iemand Jan-Willem heet, ben man van 54 jaar, nooit relaties gehad en heb heel bewust ervoor gekozen om voor altijd single te zijn mét beperkt en klein sociaal netwerk.
  Altijd single zijn, omdat ik geen enkele behoefte heb aan een relatie.
  Beperkt en klein sociaal netwerk, omdat ik géén “mensenmens” ben. Wel heb ik af en toe behoefte aan contact met andere mensen, zoals in een kring en vereniging, die ik ook ongeveer vier keer per maand bezoek.
  Ik kan mezelf goed redden en vind mijzelf absoluut niet zielig.
  Kortom: mijn zeer bewuste en definitieve keuze is: voor altijd single met beperkt en klein sociaal netwerk.
  Ik kan me wel voorstellen dat sommige mensen mijn levensstijl vreemd vinden of mij zielig vinden.
  Regelmatig lees ik artikelen over vrijgezellen en vind deze ook erg interessant!
  Heel erg benieuwd ben ik ook naar jouw reactie op mijn levensstijl. Jouw artikel is boeiend te lezen, ga zo door. Vriendelijke groet, Jan-Anne

 • sandra schreef:

  Hallo Marian,
  ik ben ook al een tijdje vrijgezel en ik moet zeggen, in het begin had ik het er vreselijk moeilijk mee. Ik was echt bang om alleen te zijn. Maar nu, +- 6 j later voel ik me veel beter. Sinds 2 j heb ik een superlief poesje en dat maakt echt wel een verschil. Er staat iemand te wachten op me als ik thuis kom en heeft aandacht nodig. Mijn angst om alleen te zijn is volledig verdwenen. Ik ben véél zelfstandiger geworden en ook al mis ik af en toe de steun van een partner, ik voel me veel sterker en heb mezelf beter leren kennen…wie ben ik, wat wil ik ? Vroeger zou ik een relatie begonnen zijn om niet alleen te hoeven zijn, nu ben ik kritischer…past deze persoon bij mij ? Ik stel me open voor een relatie, maar ben niet op zoek…en ik voel me er heel goed bij.
  En voor de rest Marian, wil ik je danken voor al je tips ! Ik vind deze een geweldige steun !
  Liefs,
  Sandra

  • marian schreef:

   Hoi Sandra,

   Mag ik je bedanken voor je compliment en het plaatsen van je reactie! Een super reactie en het mooiste is dat je je er goed bij voelt. In mijn ogen is je goed voelen één van de belangrijkste dingen. Keep up the good work.

   Warme groet, Marian

 • monique schreef:

  Ik word gek van het vrijgezellen leven. Wil niet alleen zijn. Voel mij bijna altijd eenzaam.

  • marian schreef:

   Hoi Monique,

   Even een vraagje: hou jij van jezelf? Dit is echt het eerste vereiste voordat je van iemand anders kan houden. Het klinkt cliché maar het is echt zo. Je hebt dan niemand nodig maar het zou wel erg leuk zijn. Ik ben bezig met een aantal blog berichten, website en ebook. Wat is er mooi aan jou? Wat zijn je pluspunten?

   Warme groet, Marian

 • Zelf heb ik bewust de keuze gemaakt al’-één te blijven, omdat ik besef dat ik in een relatie mezelf vlug weg dreig te cijferen.
  Zolang ikzelf vind dat ik dit nog niet onder de knie heb, kies ik er bewust voor geen Liefdesrelatie aan te gaan.
  Ik vind het des te moeilijker omdat ik bisexueel ben alhoewel ik eerder opteer voor een relatie met een vrouw..Ik vermoed dat het vooral een kwestie is van mezelf graag te leren zien, mezelf al als compleet zie, met al mijn fouten/gebeken…
  Hier word ik in bijgestaan door een heel lieve vriendin, die me ondersteunt waardoor het gemis niet zo voelbaar voor me is momenteel…
  het blijft wel een fiet dat ik me open blijf stellen maar pas als ik voel dat het helemaal klopt, ga ik ervoor..misschien dat de ware dan nooit komt maar dat stoort me niet..
  Toch heel herkenbaar wat je allemaal neerpent Marije, goeie inzichten, Liefs

  • marian schreef:

   Hoi Sanne.

   Wat een mooie reactie en wat prachtig om te lezen dat je naar je gevoel luistert. Dat is al zo’n stap vooruit.

   Dank je wel voor je reactie.

   Warme groet, Marian

 • hoi,hoi Marian ik heb het gelezen, hierboven. Na mijn scheiding ben ik altijd alleen geweest. Okee ik heb mindere dagen maar ik heb vrede met mijn leven. Ik denk dat je een balans moet zoeken. Een positieve zelfbeeld helpt in dit geval.Ik stel bv. hoge eisen aan een relatie. Niet, dan niet; kan ik zeggen.Het is en blijft toch mijn keus..toch?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.