Just Be You
Shares

Vijf redenen Waarom een Werk – Leven Balans een Mythe is.

Een gast blog geschreven door Irene Lamet van Maminc Magazine.

Maminc. een Online Hulpbron waar Ondernemende Moeders werken en spelen op HUN Voorwaarden. Missie: Het ondersteunen van ondernemende moeders met het realiseren van hun bedrijfsplannen en het in balans brengen van hun zakelijk leven en gezinsleven.

Ben jij een carrière moeder die balans probeert te vinden?

Je wilt dolgraag alle ballen in de lucht houden maar een voor een vallen ze toch uit je handen. Het valt je misschien op dat je kinderen in moeilijkheden zitten, je relatie lijdt, je al in maanden geen sex hebt gehad, je gewicht langzaam maar zeker omhoog kruipt, dat je werk een heel karwei begint te worden en dat niets goed gaat. Hoe kun je in hemelsnaam alles in balans houden zonder ook maar een klein beetje gek te worden?

Ik, naar mijn bescheiden mening, geloof dat een werk-leven balans een mythe is waarin wij zelf erg graag willen geloven. Wil je weten waarom? 

Vijf redenen Waarom een Werk – Leven Balans een Mythe is.

1. Als carrière vrouw heb je niet alleen heel veel tijd en energie geïnvesteerd in je opleiding, maar ook in het vergaren van de ervaring die je nodig hebt om in je werk te kunnen uitblinken en winnen. Je draagt in waarde bij aan de gemeenschap en bent gepassioneerd met het feit dat je een verschil kan maken in de levens van de mensen en in de bedrijven die je bedient.

2. Als carrière vrouw heb je misschien ook een liefdevolle intieme relatie (of je bent er naar op zoek) en ben je getrouwd of heb je een vaste relatie. Het balanceren van een carrière en een relatie (of afspraakjes) kan leuk en spannend zijn.

3. De volgende stap na carrière en relatie zijn kinderen. Je kunt enorm veel vreugde vinden in het koesteren en leren kennen van kinderen. Hieraan gekoppeld zijn jouw overtuigingen, verwachtingen, dromen en angsten over hoe je vol vertrouwen vorm kunt geven aan hun leven.  Je wilt een expert zijn in de ontwikkeling van het kind, gezondheid, voeding, opvoeding en de unieke behoeften van jouw kind.  Je bent hun advocaat, adviseur en ouder maar ook degene die ze disciplineert.

4. Uit eigen ervaring en volgens de ervaringen van veel van de moeders waar ik mee in contact kom, kunnen drukke carrière moeders zich enorm overweldigd voelen door al deze eisen. De constante drang naar perfectie terwijl je ondertussen moet doen alsof alles goed gaat kan voor sommige moeders soms teveel zijn.

5. Balans impliceert dat er evenveel aandacht wordt gegeven aan alle dingen zodat een ding niet zwaarder weegt dan het andere. Hoe nobel dit concept ook mag klinken, het is gewoon onmogelijk. Als je 8 tot 12 uur aan je werk spendeert  is er niet genoeg tijd in een dag om dezelfde hoeveelheid tijd te spenderen aan je relatie, je gezin of aan jezelf.

In mijn gesprekken met moeders hoor ik dat het niet de hoeveelheid tijd is die belangrijk voor ze is, maar dat het gaat om het feit dat ze volledig aanwezig zijn voor de dingen die het allerbelangrijkst zijn, zelfs als andere dingen het merendeel van hun tijd en aandacht opeisen. Om dit op een effectieve manier te kunnen doen kun je leren hoe je “naar een andere versnelling kunt schakelen”.

Stel je eens voor dat je binnen een tel naar een andere versnelling zou kunnen schakelen en helemaal aanwezig zou kunnen zijn voor je kinderen: luisteren, problemen oplossen, ze laten weten dat ze op “dat moment” het allerbelangrijkste in jouw leven zijn.  Uit eigen ervaring weet ik dat kinderen gelijk reageren op deze plotselinge aandacht. Als je ze eenmaal de algehele aandacht hebt gegeven die ze willen en nodig hebben en jij voelt je compleet, dan kun je terugschakelen naar de eisen van je bedrijf en doorgaan met wat je daar moet doen. Het “binnen een tel naar een andere versnelling kunnen schakelen” is gedrag dat je jezelf kunt aanleren. Als je dit eenmaal onder de knie hebt dan heb je het krachtigste gereedschap dat er bestaat in handen om de beste van “haar carrière houdende” moeder te zijn

Misschien vind je dit ook leuk:

About the Author

Leave a Comment: