Tip 3: positief leren denken

Het is weer tijd voor tip 3 voor meer positief leren denken.

Heb je wel eens van affirmaties gehoord?

Affirmaties zijn positieve uitspraken die je doet over jezelf, over anderen of over het leven.
Als ze negatief zijn, zoals “ik ben dom”, “ik ben lelijk” of “wat ben ik toch weer een kluns” dan ondermijnen ze je zelfvertrouwen. Als affirmaties positief zijn, zoals “dat heb ik goed gedaan” of “ik zie er leuk uit” peppen ze je op.

Wanneer je affirmaties herhaalt, zinken ze in je onderbewustzijn  en brengen ze een verandering in je stemming teweeg.

Hoe gebruik je affirmaties?

Denk ze in jezelf, zeg ze hardop, zet de affirmaties op de achtergrond van de computer of schrijf ze op in je dagboek. Zeg en schrijf alleen affirmaties die je een goed gevoel geven!

Het is goed om een paar affirmaties op te schrijven en op een zichtbare plek te hangen. In ieder geval dat je de affirmaties regelmatig ziet en dat je niet kan vergeten om er mee te werken.

Hier zijn een paar voorbeeld affirmaties waarmee je kan starten:

1        Ik richt mij op positieve en goede dingen

2        Ik hou van wie ik ben

3        Ik ben een vriendelijk, krachtig en creatief persoon

4        Het leven steunt mij

5        Ik ben trots op mijzelf

6        Mijn zelfwaardering neemt met de dag toe

7        Hoe groter mijn vertrouwen is in wat ik wil, hoe meer zelfvertrouwen ik krijg

8        Dit wordt mijn geluksdag

Je voelt je beter als je de affirmaties herhaalt en hou het een paar weken vol en kijk wat het met je doet. Het zal jezelf veranderen.

Onthoud dat je de affirmaties een paar keer per dag zegt of opschrijft, ook als je niet zo in de moed bent. Maak de affirmaties wel geloofwaardig voor jezelf. Als je 30 kilo overgewicht hebt zeg dan niet: “ik ben slank” maar “elke dag zal ik slanker worden en beter voelen”.

Geloof wat je zegt en het zal zo zijn.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Ik zal het leuk vinden als je een reactie zou plaatsen..

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Het werkt!
  Ik denk altijd heel erg negatief over van alles bijv. (school enzo).
  Maar het gaat wel heel goed!
  Ik heb dit nu een tijdje gedaan en ik zit nu beter in mijn vel!

  • marian schreef:

   Hoi Klaas,

   Bedankt voor je reactie! Wow, wat top dat je het doet en nu volhouden en in de flow blijven.

   Warme groet, Marian

 • Ik ben er pas mee begonnen om affirmaties te denken/zeggen. vooral omdat ik nogals eens negatief (over mezelf) kan denken.
  misschien is het toeval maar vandaag gebeurde er iets leuks.Normaal win ik nooit wat, maar ik besloot eens anders te denken.Ik stond in de speelgoedwinkel.Ze hebben daar een actie waarmee je je aankoopbedrag terug kan winnen. de vrouw voor mij had niks. op dat moment dacht ik ” ik ga dat winnen,ik win alles terug” en je raad het al….ik had gewonnen! misschien toeval, maar wel erg leuk. dus het kan geen kwaad om t te proberen!

  • marian schreef:

   Hoi Sanne,

   Ik zeg altijd toeval bestaat niet en dat is ook mijn overtuiging. Wat leuk dat je wat hebt gewonnen en dat je het wilt delen. Dank je wel hiervoor en als je nog meer voorbeelden hebt…. altijd leuk.

   Warme groet, Marian

 • En zo is het mijn gelukt om te stoppen met roken en drinken. Wees eerlijk tegenover jezelf en geef je verslaving toe!! Daarna, elke keer als je een sigaret opsteekt, “Roken is smerig en het is giftig, ik vind het smerig en ik stop ermee. Wat een smerige troep is dit toch, ben blij dat ik er van af ben”. Herhaal dit bij elke sigaret en zie je zelf voor je als een hele trotse gestopte roker die zich heel proud voelt dat die kan stoppen! Met drinken ongeveer ook zo!

  Take care en hou van jezelf dan gaan anderen vanzelf van jou houden!!

 • Dag,

  Wie een staaltje van positief denken wil zien, dient de film ” La vita e bella’ te bekijken! Piewww!

 • Ik heb er ook ervaring mee.

  Indien ik een moeilijk gesprek in ga dan zeg ik vantevoren een paar keer tegen mezelf, “Ik geloof in mezelf” en dan straal ik dat ook echt uit en mijn negatieve gedachte “ik kan dit niet” verdwijnt dan echt!

 • Hi Marian,
  Weer zo’n leuk blog bericht. Dit keer heb ik het ook aan de lijve ondervonden. Het werkt echt!!
  Zal ’t kort houden: heb een jaar of 5 terug goed in de put gezeten. Zo erg dat ik er zelf niet meer uit kon komen. Heb hulp gezocht….. Had eigenwaarden “NUL” (dus helemaal niet). De dame, die mij hiermee hielp, vertelde me dat ik elke dag in de spiegel mezelf in de ogen moest kijken, en 7 x moest zeggen: “ik ben Heleen en ik hou van mezelf” (en ik moest het ook nog eens echt menen!)

  Je kunt je niet voorstellen hoe moeilijk dit was. Die paar woorden KON ik ECHT NIET zeggen. De eerste paar maanden kon ik met moeite: “ik ben Heleen” zeggen. Op het moment dat ik echt tegen mezelf kon zeggen: “ik ben Heleen, en ik hou van mezelf” en het ook echt meende, was ik uit mijn “dip” !!!!

  Ik doe deze (en anderen) oefeningen nog wekelijks. En ik weet dat ik van mezelf hou! En ik meen het ook!

  Het is een wereld van verschil. Dus mijn tip: GEWOON DOEN!!!

  groetjes
  Heleen

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >