Spiegelen“Oei, ik groei!” Vele jonge ouders kennen en maken gebruik van dit boek. Volgens mij blijven wij die groeisprongen en -stuipen houden, no matter what the age. Na mijn eerste kennismaking met onderwerpen op het gebied van spiritualiteit ging ik me afvragen hoe en waar ik terecht zou kunnen voor begeleiding hierin.

En, wat is spiritualiteit of ‘spiritueel zijn’? vroeg ik me af. Zijn er ook “Oei, ik groei spiritueel!”boeken? Zwiepend met een pendel op de klanken van een slechte new-age cd, bestookte ik mijn omgeving met overdadig riekende wierook en deed zuiveringsritueeltjes om negatieve energieën te weren. Nou, prima. Goed bezig vond ik zelf. “Baat het niet, schaadt het niet” was een veel gehoorde uitspraak. Nou, daar was niet iedereen in mijn omgeving het destijds mee eens. Uiteindelijk besefte ik ook dat daar mijn antwoorden niet uit zouden komen.

Spirituele zelf vinden

Hoe kun je je spirituele zelf vinden, was mijn hamvraag. En hoe ziet dat er uit? Gemotiveerd door een aantal zelfhulpboeken die ik had aangeschaft was ik aan een ‘zelfreflectiedagboek’ begonnen. Zoiets als spiegelen met jezelf. Poeh, dat viel niet mee! Eigenlijk, eerlijk gezegd viel het me echt heel zwaar. Om dagelijks bij te houden wat me emotioneel en innerlijk bezighield en wat ik daar dan van zou kunnen leren.

Het lastige was dat het gevoel dan ‘herbeleeft’ werd. In emotie moest ik dan voor mijzelf bepalen welke les ik kon leren en, het vervolgens ‘een plek geven’. Ik haakte af… Terwijl, het bijhouden van een dagboek was me niet vreemd. Tijdens mijn tienerjaren schreef ik behoorlijk wat versierde schriften vol met mijn dagelijkse beslommeringen over school, vriendjes, lastige leraren en de nodige roddels en klaagzang over mijn sociale omgeving. Compleet met bijgehorende krabbels en tekeningen van hartjes, bloemetjes en, indien een slechte dag, hier en daar een doodskopje met bliksem. Nog altijd ben ik dol op schrijven en word ik erg blij van tekenen. Het ruimt zo lekker op.

Maar, eind jaren ’90, startende met de volgende stap in mijn ontwikkeling, was de behoefte om hele epistels à la Bridget Jones te schrijven er niet meer. Steeds een nieuwe bladzijde beginnen met de woorden lief dagboek kwam niet in me op. Dit boek was niet mijn vriendin zoals vroeger. Dit was anders, meer serieus en écht. Voor mijzelf en om van te leren. En ik bedacht: mijn zelfreflectiedagboek werd mijn boek der ervaringen.

Zelfreflectie dagboek

Zo was ik van het woordje ‘dagboek’ af, want dagelijks erin schrijven deed ik toch al niet en zo voelde ik in ieder geval niet de drang om mijn hele leven woordvoorwoord te omschrijven. De druk was er af. De ‘druk’ die ik mijzelf overigens had opgelegd en nu, hierdoor gelukkig ook weer had weggenomen. Een aantal kernwoorden om de dag te beschrijven was voldoende. Datum, weertype, emotie, wat leuk was die dag. En wat minder leuk was. Wat me opviel. Hoe mensen reageerden op mij en vice versa. Ook gekrabbel maar soms ook uitgebreide tekeningen met symbolen. Soms ook een brief of kattebelletje aan mijzelf. Door het schrijven en krabbelen op papier en soms gedachteloos te schrijven gebeurde er iets. Er ontstond een dialoog met mijzelf en ik merkte dat ik, door mijn vragen en emoties op papier te uiten, zelfs op antwoorden stuitte. Op dat moment wist ik dat ‘spiritueel zijn’ niets te maken heeft met wat je doet maar hoe je dit doet. Wat je beleeft. Je ervaring!

Spiritualiteit

Vanaf die periode omschrijf ik spiritualiteit als “… een persoonlijke innerlijke beleving”. En dit kan op ieder gebied. Wil je je verdiepen in een bepaald geloof of religie of proeven aan een onderwerp door het volgen van een cursus of workshop over dromen, intuïtie, orakelen of wil je het principe van ‘the Secret’ begrijpen enzovoort. Het kan! Er zijn vele aanbieders op dit gebied, kies voor wie en wat bij jou past. En je mag afwisselend ‘ja’ en ‘nee’ of ‘misschien’ zeggen. Veel mensen starten met een intuïtieve training maar er is geen handleiding voor jouw weg. Het gaat om hoe jij het ervaart, wat jouw persoonlijke eerlijke mening is daarover en wat je er mee doet. Een innerlijke ontdekkingstocht. Zodat je ‘your spiritual self’ kunt zijn!

Just be you(r spiritual self!)

Wat betekent spiritualiteit voor jou, wat interesseert je en, wat mag jouw startpunt zijn? Schrijf je reactie onder aan deze blog.

[social_warfare]


Tags

dagboek, innerlijke beleving, jezelf, paarden spiegelen, spiritualiteit, zelf vinden, zelfontwikkeling, zelfreflectie


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>