Ontdek jezelf met een winactie

ontdek jezelfOntdek jezelf, door tekenen en reflectief schrijven.
Auteur: Wendy Smit

Als kind was ik altijd aan het schrijven of tekenen. Dagboeken vol, gedichten, verhaaltjes. En schetsboeken gevuld met elfjes, kabouters, clowns, Disney figuren en later ‘mode-tekeningen’.
Maar zoals dat gaat, gaandeweg het opgroeien verdwenen deze passies naar de achtergrond. Verdrongen door studie, werk, bezigheden en verantwoordelijkheden.

Het loslaten van je passies heeft als groot nadeel dat je het contact met je ware zelf verliest. Meestal gaat dat een beetje ongemerkt, sluipend, zodat je niet direct gealarmeerd bent. En dan ineens duikt ie op, DE VRAAG: ‘wie ben ik en wat wil ik?’ Die vraag kan je achtervolgen, je uit je slaap houden, onrustig maken. Of gewoon, heel gemeen, af en toe prikken.

Ontdek jezelf

Dit boekje is voor iedereen die met die vraag aan de slag wil. Maar ook voor mensen die nieuwe kwaliteiten in zichzelf willen ontdekken. Eigenlijk gewoon voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat er diep verscholen leeft en dat naar de oppervlakte wil brengen.

De schrijfster Wendy, heeft zich ook altijd bezig gehouden met schrijven, kwam terecht in het communicatie vak, en hield zich bezig met persoonlijke ontwikkeling, het onderzoeken hoe mensen naar zichzelf en hun omgeving kijken. Het werken met creatieve werkvormen heeft haar gegrepen en ze heeft zich er middels vele opleidingen en trainingen in bekwaamd.

In haar schrijfcoach- en trainingspraktijk Moolelo komen haar interesses in communicatie en persoonlijke ontwikkeling bij elkaar.
Wendy wil anderen inspireren zichzelf te (her)ontdekken door hen met behulp van woord en beeld weer in contact te brengen met hun eigen stem en wijsheid.

Wendy zegt zelf over dit werkboek: “Jezelf ontdekken is een cadeautje. Als je weet wat er in je hoofd en hart leeft, geeft dat kracht, ontspanning en meer plezier in het leven. Door de combinatie van tekenen en schrijven kwam ik op eenvoudige en ontspannen manier weer in contact met mijn eigen stem en wijsheid. Terwijl niets hoefde, ontdekte ik van alles. Ik hoop dat je net als ik geniet van je eigen ontdekkingsreis”.

 • Weet jij van jezelf welke dromen je hebt? 
 • Wat je belangrijk vindt in het leven? 
 • Waar je dankbaar voor bent? 
 • Waar word je blij van? 
 • Wat raakt jou?

Door de dagelijkse hectiek sta je maar zelden stil bij dit soort vragen. Als je de antwoorden wilt weten kun je met behulp van dit werkboek, ze al tekenend en schrijvend ontdekken. Het maakt niet uit of je kunt tekenen of schrijven. Het gaat er ‘alleen maar’ om dat je al doende nieuwe kanten van jezelf ontdekt.

Toen ik het boekje in handen kreeg was ik verrast door het ontwerp. Het heeft heel weinig tekst! Ik had gerekend op een complete beschrijving over hoe en wat, met allerlei inzichten, theorieën en mogelijke werkvormen. Nou, dat was even schakelen: het is met recht een werkboekje en zo ziet het er ook uit, een werkboekje van de basisschool, groep 2. Dat bedoel ik niet kleinerend. Ik was vooral verrast.

Het boekje heeft, gelukkig, een duidelijke gebruiksaanwijzing:
Je gebruikt steeds twee werkvormen om een onderwerp te ontdekken: tekenen en reflectief schrijven.
Op iedere linker pagina staat een tekencirkel (en een inspirerende quote).
Op iedere rechterpagina een onderwerp en het begin van een zin.

De tekencirkel symboliseert een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn, jouw veilige plek. Tekenen geeft je de ruimte om stil te worden, een manier om aan de oppervlakte te laten komen wat verborgen ligt. Door aansluitend te schrijven wat er bij je opkomt, geef je woorden aan dat wat gehoord wil worden in jou. Bewuste en onbewuste gedachten en gevoelens krijgen hierdoor een stem.

Het gaat er niet om wat je maakt, maar dát je iets maakt.

Twee belangrijke dingen:

 • Eenmaal begonnen stop je niet. Je tekent eerst en gaat gelijk door met schrijven. Teken en schrijf spontaan, ga niet nadenken, gum niets uit, verbeter niks.
 • Het hoeft helemaal niets te worden. Ga niet eerst nadenken, het hoeft nergens op te lijken, het hoeft niet mooi te worden of goed te zijn. De eerste ingeving is de beste, en die volg je.

Je gebruikt hiervoor: het werkboek, een pen, kleurpotloden, een kookwekker of timer en per onderwerp ongeveer 10 à 20 minuten waarin je niet wordt gestoord.

Het werkboek biedt jou 70 onderwerpen. Je mag de onderwerpen willekeurig kiezen. Gekozen? Adem diep in, ontspan. Maak zelf je ritueel om even goed te ontspannen. Zet de timer op 5 minuten en pak je kleurpotloden. Start direct met tekenen en zodra de timer gaat ga je meteen door met schrijven.
Als je klaar bent met schrijven ga je kijken naar wat je hebt ontdekt.

De onderwerpen zijn b.v.: ‘Vrijheid’, met als inleidende zin ‘Ik voel me vrij als…..’ Of: ‘Ontmoeten’, met als beginzin: ‘Wie ik nog wel eens zou willen ontmoeten…..’ Ook een mooie: ‘Ontvangen’. ‘Onlangs ontving ik….’ Het boekje staat vol met inspirerende, en niet altijd voor de hand liggende, ‘triggers’.

Je kunt het werkboek op verschillende manieren gebruiken, voor zowel een persoonlijk- als professioneel (leer)proces.
Verder geeft de gebruiksaanwijzing nog wat ‘reisadviezen’, o.a.:

 • Volg je eigen ritme
 • Vind je ideale teken- en schrijfstand
 • Wat te doen als je blokkeert tijdens het schrijven
 • Geen inzicht, wat nu?

En uiteindelijk is het werkboek vol. Achterin wordt je uitgenodigd om het boek op je gemak door te bladeren, de tekeningen te bekijken, je schrijfsel te herlezen en te ontdekken. Misschien vind je wel een rode draad. Wat valt op, welk vormen of woorden/gevoelens komen steeds terug.
Zo maak je als het ware een samenvatting. En uiteindelijk kom je uit bij wat jij hebt ontdekt over jezelf.

Ik merkte bij mezelf een bepaalde ‘weerstand’ om met het boek aan de slag te gaan. Terwijl het hele concept mij heel erg aanspreekt en ik er van overtuigt ben dat het werkt. Ook schrijven en tekenen zijn mij niet onbekend, dus vanwaar die weerstand? Het boek bleef maar liggen op mijn leestafel, steeds opnieuw werd het bedolven onder ander lees materiaal dat voorrang kreeg.
Dat was op zich wel grappig natuurlijk, alleen al door het feit dat het boekje in huis was ‘ontdekte’ ik bij mezelf dat mijn perfectionisme mij nog steeds behoorlijk in de weg zit.

Er altijd nog een restje ‘faalangst’ is achter gebleven. Want dat is wat er gebeurde, ik wil mooi tekenen, ik wil zinnig schrijven. Ik wil dat het wat oplevert. Ik wil er voldoende tijd in stoppen. Ik wil er serieus mee omgaan. Ik wil er een mooie review over schrijven.
Wat was het heerlijk ‘veilig’ geweest als het boek vol gestaan had met tekst. Dan had ik al die kennis kunnen absorberen en vervolgens met jou kunnen delen.
Nu moest ik zelf ‘aan het werk’. Niet alleen maar ‘weten’ maar ‘doen!’.

Ook het feit dat je echt een klein half uurtje ongestoord moet gaan zitten, bleek in de praktijk nog niet zo gemakkelijk. Ook dat heeft te maken met goed voor jezelf zorgen, jezelf belangrijk genoeg vinden om tijd voor vrij te maken. Jezelf en je persoonlijke ontwikkeling serieus nemen.

Kortom, ondanks dat het mij nog niet gelukt is om überhaupt een potloodstreep in het werkboekje te zetten, of een enkel woord op te schrijven, heeft het boekje me toch al het een en ander over mezelf geleerd. Knap werk van Wendy.

Het boekje blijft voorlopig zeker in het zicht liggen. En ik ben ook vast van plan er mee aan de slag te gaan, want ik ben meer dan nieuwsgierig naar de uitkomst. Maar buiten dat, wil ik ook gewoon het plezier ervaren van lekker spontaan schrijven en tekenen.

Ik nodig je bij deze uit om de uitdaging met je zelf (en het werkboek) aan te gaan en maak kans ‘Ontdek Jezelf’

Winactie van ‘Ontdek Jezelf’

Justbeyou.nl mag drie boeken weggeven van A3 boeken.

Wat moet je doen?

Beantwoord de onderstaande vraag door een reactie onder dit blog bericht achter te laten. Delen hoeft niet om te winnen maar ik zal het natuurlijk wel waarderen!

Wat wil jij graag in jezelf ontdekken?

Zaterdagochtend 16 november om 10.00 uur maak ik de winnaar bekend

Laat me gerust weten wat jouw ervaring is met ‘Ontdek jezelf door tekenen en reflectief schrijven’.
Ik kijk uit naar je reactie.


Tags

faalangst, inspireren, jezelf, ontdek jezelf, perfecionisme, tekenen en refectief schrijven, wendy smit, wie ben ik


Misschien vind je dit ook leuk:

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?
 • Alweer 6 jaar geleden kwam ik vanuit een geweldadige relatie terecht in een blijf van mijn lijf huis.
  Erg…dat was toen niet leuk nee,
  Maar ik weet nu dat ik deze weg mocht afleggen om te worden wie ik vandaag de dag ben.
  In het huis kreeg ik ruimte om anders te leren denken om anders te leren doen.
  Al vrij snel keerde ik naar een fijn huisje waar ik opnieuw begon.
  Ik ben een opleiding gaan volgen als tandartsassistente heb er super leuke vriendinnen aan over gehouden.
  Maar ik had de cirkel nog niet leren doorbreken weer kwam ik terrecht in een relatie die niet goed was voor mij.
  Ook dit had zo moeten zijn.
  Door de relatie hunkerde ik om meer te weten te komen over me eigen ik…waarom neem ik steeds genoegen met een relatie die niet goed voor mij is..het dwong mij om op reis te gaan inmezelf en die heb ik gevonden.
  Keerpunten is onder andere de cursus van Marian en een retraite die ik heb gevolgd.
  Ik vind moed inmezelf en heb ook deze relatie verbroken.
  Een hele tijd ben ik bezig met het lezen van zelfontplooing boeken en het volgen van positieve blogs.
  Ik wordt er mega turbo blij van en wil mezelf vooraltijd blijven ondekken.
  Elke keer als ik denk dat ik het weet vind ik weer een nieuwe inzicht in mezelf waar ik blij van wordt.
  Ondertussen heb ik veel inmezelf weten te veranderen en voel ik me compleet daardoor ben ik tegen de liefste man van de wereld aan gelopen.
  Ik ben in staat om een gezonde relatie te hebben.
  Echt super al dat ondekken

 • Esmée schreef:

  Afgelopen twee jaar heb ik mezelf heel erg leren kennen, en daarbij heb ik ook van mezelf leren houden. Dat heb ik mooi met een tattoo bekrachtigd. Nu ik beter in mijn vel zit, ben ik begonnen met een nieuwe opleiding. Ik wil van mijn passie mijn werk maken en dus ben ik begonnen met een massage opleiding. Ik zou graag willen ontdekken hoe ik als persoon (en als massagetherapeut) iets voor anderen kan betekenen.

 • Tja.
  (Ik moest zojuist wel even grinniken om mezelf. Werd enthousiast over het idee van het boekje, vrijuit creatief zijn, maar gezien de minuten die verstreken voordat ik dan maar ’tja’ typte in het grote witte vlak is het misschien toch not my piece of cake – of juist wel?)

 • Marjolein schreef:

  Graag zou ik met behulp van dit boekje mijn verborgen talenten ontdekken. Talenten die ik als gevolg van aanpassen aan anderen en behoefte aan goedkeuring nog niet hebt ontdekt. Dit past mooi in het proces waar ik mee bezig ben. Om mezelf te laten zien en durven te zijn.

 • Godelieve schreef:

  Ik wil steeds opnieuw mezelf ontdekken door grenzen te verleggen door de vele obstakels die de afgelopen jaren al op mijn pad zijn gekomen waardoor ik me letterlijk en figuurlijk door alle bochten doorheen wring , steeds de puzzelstukjes weer opnieuw weet te vinden . Daarbij ook nog veel begrip toon voor medemensen in probleemsituaties waar ik al heel veel heb uit geleerd . Dank zij de verschillende obstakels op mijn pad ben ik ongelofelijk trots op mezelf omdat ik nu diegene geworden die ik echt hoef te zijn , doelgericht , plichtsbewust , vooruitkijkend … kortom ik ben iemand waar anderen met trots naar kunnen opkijken !

 • Wat ik graag in mezelf wil ontdekken:
  Ik zou heel graag m’n eigen ik terug willen, zoals ik geboren ben, zoals ik hoor te zijn. In de afgelopen jaren zijn er dingen op m’n pad gekomen die mij veranderd hebben. Ik wil weer de ” kim” ontdekken die ik hoor te zijn!

 • Ik ben er achter gekomen dat ik altijd bezig ben om het andere naar de zin te maken of het makkelijker en gezelliger voor hen te maken. Ik zou eigenlijk wel eens weten wat ik zelf wil (doen)

 • Yolanda schreef:

  Sinds halverwege oktober ben ik op aanraden van iemand anders gaan schrijven om tot mezelf te komen, en rust te vinden. Erna kan ik dit gaan uitdragen naar anderen toe.
  Het boek: Ontdek jezelf is dan ook zeer welkom. Door met tekenen en in reflectief te gaan schrijven ontstaat daar een aanvulling en een verdieping op, in de weg die ik nu al ben ingeslagen.
  Alles is gebaseerd op liefde natuurlijk.

 • Jolanda Baan schreef:

  Ik merk dat ik door omstandigheden op de automatische piloot loop en niet zo vrolijk ben. Ik wil graag ontdekken waar ik mijn energie vandaan haal, zodat ik weer mijn oude vrolijke ik kan worden.

 • Corien schreef:

  Ik wil graag ontdekken hoe het komt, dat ik graag anderen help, door oprechte aandacht te schenken, er voor hen te zijn en dat ik het heel moeilijk vind om mezelf op diezelfde manier aandacht te geven, oftewel om ‘me-time’ voor mezelf te creëren.

 • Monique schreef:

  Ik wil in mijzelf ontdekken, dat ik ben die ik ben, en waar mijn diepste ik nu zit. Contact leggen tussen wat ik bewust en onbewust weet, zodat ik niet alleen zelf kan groeien, maar ook anderen kan bijstaan in hun groeiproces.

 • yolanda schreef:

  Wauw, wat een mooie wensen allemaal! Ik wens jullie allemaal veel succes en een goed contact met je hart.
  Laat je niet weerhouden om ermee aan de slag te gaan, desnoods zonder boek.

  Liefs,
  Yolanda

 • Graag zou ik ontdekken dat ik zelf geloof en weet dat ik het kan! Ik leef mijn grootste droom na, maar door al mijn angsten en twijfels aan mezelf kan ik er nauwelijks van genieten.

 • Serina schreef:

  Liefde terugvinden en mijn twijfels kwijtraken! <3

 • Dikkiedik schreef:

  Ik bevind me op een kruispunt in mijn leven, wat zal ik doen, wat is wijsheid?

 • Wauw wat een mooi (werk)boek!
  Ik heb al twee jaar een depressie helaas en ben op zoek naar mezelf. Ik heb ontdekt dat ik het heerlijk vind om te schrijven. Laatst heb ik een artikel geschreven over zelfvertrouwen voor een wedstrijd. Helaas heb ik niet gewonnen, maar dat vind ik niet erg. Want ik heb het aan veel familieleden en vrienden laten lezen en zij vonden het prachtig en door dat artikel begrijpen ze mij ook beter. Ik heb ontdekt dat ik mezelf beter kan uiten door het op te schrijven dan door er over te praten.
  Dit is een van de dingen die ik nu ontdekt heb over mezelf, maar ik wil nog veel meer ontdekken over mezelf en dit boek zou me daarbij helpen.

 • Anneke schreef:

  Wat een mooi boek lijkt me dat. Leuk dat hij te winnen is!
  Ik probeer al maanden, nou eigenlijk jaren te schrijven, maar ik loop dan ontzettend tegen mijn innerlijk kind aan. Vind het zo eng om naar binnen te gaan.
  Dit boek zou me enorm kunnen helpen, want schrijven is wel iets waar ik enorm van droom!
  Liefst schrijf ik (als ik door die barrière heen ben) verhalen schrijven over de handpoppen die ik heb.

 • eigenlijk vind ik het ook wel eng om mezelf beter te leren kennen of dingen voor mezelf te erkennen, maar dat is wel nodig voor een beter leven waarin ik meer tevreden zal zijn en kan genieten.

 • Mia Feddahi schreef:

  Welke kant ik nu echt op wil. Voor eeuwig achter het bureau of eindelijk mijn eigen zaak starten met het verkopen van zelfgemaakte meubels…..ik durf het niet aan omdat ik zoveel twijfel! Het boek lijkt me super interessant!

 • Sandra schreef:

  Ik heb de laatste jaren nogal wat meegemaakt, gelukkig ben ik nogal van het blije ei-type en dat houdt mij heel goed op de been. Ik realiseer me wel dat ik alle gebeurtenissen nog wel een plekje moet geven, graag zou ik met deze methode willen kijken of dat werkt !!

 • Ik zou graag mijn dromen willen begrijpen….

 • Wat wil ik graag in mijzelf ontdekken? Waarom mijn agenda vol staat met activiteiten die betrekking hebben op de zorg voor anderen en zo weinig vrije ruimte voor zelfzorg.

 • Amerens Jansma schreef:

  Als MWD’r in opleiding moet ik heel veel over mezelf ontdekken. We hebben zelfs vakken die alleen maar hierover gaan. Ik vind dat best moeilijk! Ik zou super graag mezelf beter willen leren kennen niet alleen omdat dit mij een beter persoon maakt, maar ook een betere professional. Ik kan dit zo goed gebruiken <3
  Heel veel liefs,
  Amerens

 • Anita H. schreef:

  Heel veel eigenlijk. Maar wat op dit moment wel een belangrijk punt is: ik ben langdurig werkloos en de kansen op werk in de richting waar ik eerst werkte zijn zo goed als nihil. Ik wil eigenlijk graag ontdekken wat ik verder nog leuk vind, maar vooral ook waar mijn talenten en kansen liggen.

 • leonie schreef:

  ‘Wat wil ik graag in mijzelf ontdekken’…ooohhh..wat lijkt me dit een top boekje voor mij..waarom?..dat vind ik wel moeilijk te verwoorden ..(en sorry, ben niet zo goed in typen..beter in praten..maar ga het proberen.. komt ie..)…Wat ik wil ontdekken in mijzelf?..Zoveel eigenlijk..Ik ben momenteel erg op zoek naar wie IK ben en wat IK wil en dat dat goed voelt..ik ben het een beetje (flink) kwijt..al zit het vast ergens allemaal in mij..maar denk wel eens..waar? Hoe kom ik daarbij?..Wat zijn mijn creatieve kanten?, waar word ik nu echt blij van?, wat wil ik nog allemaal voor acties gaan doen in mijn leven?, wat zijn mijn dromen? wat zijn mijn ambities?…’mijzelf (her)ontdekken’ wat klinkt dat fijn..ben erg benieuwd…

 • Sylvia van Os schreef:

  Ik zit een beetje in de periode: Is dit nu alles? Ik zou graag in mezelf willen ontdekken welke dromen ik nog heb …

 • Esther schreef:

  Ik zou mezelf héél graag weer terug willen ontdekken “wie IK ben”.
  Helaas kan ik me hele kindertijd bijna niks meer van terug herinneren en dat vind ik wel héél erg jammer. Oké, ik kan wel een klein beetje dingen terug herinneren, maar helaas niet zo heel veel. Net alsof ik mij gewoon niks meer mag herinneren van de jeugd, wat ik deed, wat toen mijn hobby’s waren, wat toen mijn passie was. Alsof ik het me gewoon niet meer mag herinneren? En ja dit vind ik natuurlijk wel heel erg jammer. Ik hoop via deze weg dat ik toch weer meer dingen aan herinneringen naar boven zullen komen en vooral natuurlijk dat ik MEZELF weer mag ontdekken.
  Wat ik nog wel weet is dat ik vroeger een héél verlegen meisje was, ja nee en amen en daar had je het mee gehad. Ik durfde niet te praten, bang dat ik iets verkeerds zei of mensen mij gingen uitlachen. Gelukkig is dit nu de dag van vandaag wel anders, maar nog ben ik op bepaalde momenten wel erg geremd.

 • Marieke schreef:

  Het kunnen vertrouwen op MIJ. Niet mijn hoop leggen in dat een ander mij op de rit zet. Vertrouwen op MIJ! MIJ! MIJ! En dat mijn imperfectie juist perfect is voor MIJ.
  Op een hobbelige weg niet de hobbels voelen maar de kriebeltjes in mn buik bij het neergaan. In de regen niet de regen zien maar de regenboog. Bij fouten niet mijn fouten zien, maar dat het erger had kunnen zijn en de liefde… Genieten van de liefde OPTIMAAL! Mijn tranen niet zien als een opstakel maar als een uitting. Mezelf niet zien als dik en lelijk maar zien zoals de anderen me zien: stralend, eerlijk, lief, humoristisch, intelligent…
  Waarom blijft dat zo moeilijk? Waarom kijk ik toch zo vaak zwart. Waarom voel ik me zo vaak alleen en niet begrepen? Waarom zie ik zo vaak het mooie niet terwijl het voor mijn neus staat? Waarom ben ik zo gespannen en verwacht ik zo veel. Oh wat zou ik graag die lat pakken en m lager neerleggen zodat ik er over heen kan kijken. Ja ik wil! Ik wil dat boek! ik ga zo allemachtig mijn best doen!!! Omdat ik het waard ben!

 • Katinka schreef:

  Het lijkt mij heel leuk om mee aan de slag te gaan. schrijven lukt wel, maar tekenen kan ik niet. Ik herken ook jouw verhaal van alles goed willen doen, daarom heb ik ook nog steeds een mandala kleurboek waar ik nog niets in gedaan heb, gewoon omdat ik er niet voor ga zitten en bang ben dat het niet mooi wordt…..Dit boekje wordt dan een nieuwe start en ik ben benieuwd wat er allemaal naar boven komt bij mij.

 • Ik zou graag mezelf opnieuw willen ontdekken.. Ik heb heel veel moeite met het vinden van; wie ben ik..
  Op een paaz afdeling in het ziekenhuis krijg ik hier nu verschillende therapieën voor maar ik denk dat dit boekje een hele goede aanvulling zou zijn voor mijzelf.
  Hier moet je toch meer zelf mee aan d’r slag en dat is ook echt een leerpuntje van mezelf..
  2 vliegen in 1 klap!

 • ik wil eigenlijk gewoon beginnen en er niet over nadenken wat er uit komt: kortom geen enkele verwachting hebben en kijken hoe ik mezelf verras!

 • Weer terug vinden wat ik kwijt was, of misschien zit daar nog iets nieuws wat naar boven zal komen… lijkt me heel leerzaam groetjes els

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.