Maak je niet druk wat anderen mensen van je denken

Maak je niet druk wat anderen mensen van je denkenMijn dag

6.30 uur

Ik word wakker met de eerste zonnestralen die mijn slaapkamer in sluipen. Heerlijk uitgerust spring ik van mijn boxspring, zo in mijn fluffy sloffen en badjas. Ik ga lekker ontbijten met wat super foods en gooi ook nog een groene smoothie achterover met onder andere spinazie, citroen, kokoswater, een appel en een banaan.

07.00 uur

Terwijl ik naar de slaapkamer loop zing ik het liedje Always look on the brightside of life!’. Ik trek mijn nieuwste sportoutfit aan, doe mijn haar in een paardenstaart, zet de applicatie ‘endomondo sports tracker’ aan op mijn telefoon en stap naar buiten. Ik voel een verkoelend briesje door de warme zonnestralen heen en zet mijn muziek op. Hardlopen maar!

07.45 uur

Ik ben weer thuis, tijd om onder de douche te springen! De schuimende Rituals douchegel ruikt heerlijk en laat mij helemaal ontspannen. Shampoo, conditioner, scheerschuim en facewash, vliegen in het rond. Ik zet de douche uit en wikkel mijn haren in een handdoek. Ik trek een leuke, pastelkleurige outfit uit de kast, een zachtroze paar hakken, een paar leuke oorbellen en een armband. Tijd voor make-up! Ik pak mijn everyday bakje, een bakje met make-up spullen die ik iedere dag gebruik: primer, BB-cream, concealer, poeder, blush, eyeliner, mascara en lippenstift. Ik föhn mijn haar en maak met mijn CHI-tang een paar mooie losse krullen.

08.30 uur

Hallo Fiat 500! Ik stap in mijn auto en zet de radio aan, op naar mijn werk.

09.00 uur

Ik werk als fulltime personeelsadviseur, heb hele leuke collega’s en nog leuker werk. Eenmaal op mijn werk aangekomen word ik door iedereen vriendelijk begroet. Ik start mijn computer op, geef een rondje koffie, check mijn agenda en werk mijn e-mail bij. Ik heb drie vergaderingen vandaag en af en toe loopt er eens een collega langs met een vraag. Mijn collega’s zijn lief en behulpzaam en er heerst een relaxte sfeer. Zo kom ik mijn werkdagen wel door!

17.30 uur

Tijd om naar huis te gaan, maar eerst even langs de Albert Heijn voor boodschappen! Ik ga een recept maken uit het kookboek van Jamie Oliver, het boodschappenlijstje staat al in mijn telefoon.

18.30 uur

Koken in 15 minuten, maar wel gezond EN lekker! Ik maak vandaag kip cacciatore, hmmm. Na het eten is het tijd voor een toetje: mijn zelfgemaakte appeltaart van gisteren! Even opwarmen en een beetje slagroom erbij, gelukkig kom ik er niet van aan! Snelle stofwisseling denk ik.

19.30 uur

Kleding switch! Ik heb naast mijn fulltime baan namelijk nog een hobby, een onderneming, hoe je het noemen wilt. Ik geef ’s avonds les aan honden(eigenaren), want hoe kan het toch dat sommige mensen een schat van een hond hebben en anderen een rebel? Ik verzin iedere les weer andere oefeningen, zodat mensen en honden goed leren samenwerken en ook nog eens met plezier!

22.00 uur

Lekker thuis, in bad met lekker veel schuim, een goed boek, en relaxing muziek op de achtergrond. Misschien zelfs wel een wijntje erbij. Ik word helemaal ontspannen.

22.30 uur

Met een glimlach laat ik het bad leeglopen en spring in mijn zijde nachtjapon. Mijn heerlijke bed weer in en dromen over alle leuke dingen die morgen kan gaan brengen.

Onder de indruk?

Ik althans wel. Mijn dag ziet er namelijk helemaal niet zo uit. Ik heb geen bad. Of een auto, laat staat een Fiat 500. Ik kan niet goed koken, heb geen eigen onderneming en van mode heb ik al helemaal geen verstand.

Ik ben op dit moment werkloos nadat ik een lichte burnout heb gehad dankzij te veel stress op mijn werk en ‘pesterij’ van een collega. Ik heb mijn contract daarom laten aflopen en heb hulp gezocht bij de huisarts, die mij weer heeft doorverwezen naar de psycholoog. Zij helpt mij om mijn kracht te vinden, zodat ik weer kan gaan leven zoals ik dat graag zou willen. Niet meer in angst leven van wat anderen van mij vinden of over mij denken (sociale angst).

Maak je niet druk wat anderen mensen van je denken

Ik denk namelijk vaak voor een ander. ‘Die zal mijn kleding wel lelijk vinden’ of ‘Ze fluisteren, dus het zal wel over mij gaan’. Het is ook altijd negatief. Gevolg is dat ik van alles ga vermijden: oogcontact, mensen, uitdagingen, van alles! Zonde..

Een van de dingen die ik extra moeilijk vind, is om mensen aan te spreken op hun gedrag, wanneer ik deze als onprettig ervaar. Ik schiet dan vaak emotioneel door, in boosheid of in verdriet. Ik heb hiervoor een oefening meegekregen:

Oefening:

  • Zet je beide voeten plat en naast elkaar op de grond;
  • Leg je handen op je buik;
  • Doe eventueel je ogen dicht;
  • Adem langzaam en diep in en uit, beeld je in dat je via je voeten ademt;
  • Adem niet via je borst, maar via je buik. Dit helpt met ‘loslaten’.

Doe dit net zo lang tot je rustig bent. Bij mij werkt het.

Vervolgens heb ik als huiswerk gekregen om moeilijke situaties te analyseren (cognitieve gedragstherapie). Je kan hiermee inzicht krijgen in je eigen gedrag, waarom je op een bepaalde manier reageert. Je kunt hiervoor het volgende schema gebruiken:

  • Gebeurtenis (Wat gebeurd er?)
  • Gedachten (Wat denk ik?)
  • Gevoel (Wat voel ik?)
  • Gedrag (Wat doe ik?)
  • Gevolg (Wat gebeurd er voortaan?)

 

Een voorbeeld:

Sanne Piet
Gebeurtenis Wordt wakker van een harde knal. Wordt wakker van een harde knal.
Gedachten Er is een inbreker! De poes heeft weer iets omgegooid.
Gevoel Angst. Irritatie.
Gedrag Blijft nog een uur wakker en is heel alert. Draait zich om en slaapt verder.
Gevolg Is de volgende dag moe en checkt voortaan de ramen en deuren goed voor het slapen gaan. Is de volgende dag uitgerust en checkt of er iets is stuk gegaan door de poes.

 

Zo zie je dat mensen op een zelfde situatie heel verschillend kunnen reageren. Ik reageer heel vaak negatief, dat heb ik jarenlang zo gedaan en het zal moeilijk zijn om daar een omslag in te vinden. Maar niet onmogelijk. Ooit krijg ik mijn perfecte dag.

“Life is like a camera. Focus on what’s important. Capture the good times. Develop from the negatives. If things don’t work out, take another shot.”

Wat is jouw perfecte dag?

 

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"0328f":{"name":"Main Accent","parent":-1},"7f7c0":{"name":"Accent Darker","parent":"0328f","lock":{"saturation":1,"lightness":1}}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"0328f":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"7f7c0":{"val":"rgb(4, 20, 37)","hsl_parent_dependency":{"h":210,"l":0.08,"s":0.81}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"0328f":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45,"a":1}},"7f7c0":{"val":"rgb(4, 21, 39)","hsl_parent_dependency":{"h":210,"s":0.81,"l":0.08,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Vorig artikel
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"0328f":{"name":"Main Accent","parent":-1},"7f7c0":{"name":"Accent Darker","parent":"0328f","lock":{"saturation":1,"lightness":1}}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"0328f":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"7f7c0":{"val":"rgb(4, 20, 37)","hsl_parent_dependency":{"h":210,"l":0.08,"s":0.81}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"0328f":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45,"a":1}},"7f7c0":{"val":"rgb(4, 21, 39)","hsl_parent_dependency":{"h":210,"s":0.81,"l":0.08,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
volgend artikel

Tags

cognitieve gedragstherapie, loslaten


Misschien vind je dit ook leuk:

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Wat te doen als je teveel onder druk staat?

Ben jij een pleaser?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.