Het gevecht met de kilo’s

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"07932":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"07932":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"07932":{"val":"rgb(72, 154, 247)","hsl":{"h":211,"s":0.91,"l":0.62}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__

Gratis Online Workshop

Reset je energie, verhoog je energiefrequentie en creëer het leven dat jij wilt.

Gevecht met de kilo'sHet RTL 4 programma ‘Obese ‘ is gisteravond weer van start gegaan. En, zoals zovelen, zat ik me weer te verbazen bij de introductie van Ruben, 222kg kwam uit bed gerold in de openingsscène.

‘Hoe heeft het in godsnaam zover kunnen komen?’ Is toch het eerste waar je aan denkt. Vervolgens wordt precies uit de doeken gedaan hoe het inderdaad zover is gekomen. Nog steeds zit ik met een bepaald ‘eigen-schuld-dikke-bult’ gevoel te kijken.

Dan gaat Ruben aan de slag met coaches, trainers, therapeuten, video-camera en familie. En warempel, hij gaat als een speer! De kilo’s verdwijnen met tientallen tegelijk. Mijn aanvankelijke weerstand slaat nu toch echt om in bewondering. Want ruim 40 kg verliezen in amper 90 dagen is toch wel een prestatie.

Het gevecht met de kilo’s

Vervolgens word ik geconfronteerd met mijn eigen gewichtsperikelen. Als hij in die periode 40 kg kan afvallen, waarom is het voor mij dan zo moeilijk om 10 of 15 kg af te vallen?

De conclusie is natuurlijk: ‘ik ben een slappeling’. Dan de excuses: ‘ja maar, ik heb ook geen persoonlijke coach!’

Toch blijft het mij bezig houden. Ik ben niet obese, mijn overgewicht is met name cosmetisch van aard. 15 kg lichter betekent dat ik me weer 20 jaar voel [ik ben 44, hoe realistisch is dat?]. 10 kg lichter betekent winkelen en gewoon aandoen wat je leuk vind.  5-6 kg minder is gewoon een gezonde, hollandse maat 40, hoe moeilijk kan het zijn?

Ik ben verpleegkundige, met voldoende kennis van goede voeding, de werking van het menselijke lichaam, het belang van een gezonde levensstijl, de winst van voldoende bewegen, met een gezond verstand om te analyseren en acties te bedenken.

Ik weet het allemaal wel..

En daar zit nou net de clou: ik WEET het allemaal wel, maar de ACTIES zijn van een zeer slechte kwaliteit en uitvoering.

Mijn boekenkast is rijk gevuld met meesterwerken van Mr Monignac, mevrouw Sonja Bakker, een leven lang fit, slanke recepten voor elke dag. Verzin het en je kunt het uit mijn bibliotheek komen lenen. [behalve Dr Frank, die rage heb ik voorbij laten gaan]. Het lezen van al deze boeken gaf al een behoorlijke mate van voldoening: ‘kijk mij eens even goed bezig zijn’. Ik raak ook snel enthousiast als de methode me logisch lijkt en aanspreekt. Maar het lezen ervan gaf meestal al zoveel voldoening dat de acties al heel snel sneuvelden.

Vorig jaar was de grens echt bereikt, de 80 kg kwam in zicht. Een absolute no-go-area!!!  Samen met een vriendin, die ook wel wat wilde doen aan de steeds krapper wordende spijkerbroeken, ging ik wandelen. 2 x in de week anderhalf uur [bovenop mijn wandelingetjes met de hond, dagelijks]. Verguld waren we met ons doorzettingsvermogen. Na de wandeling koffie, met een bescheiden koekje, verdiend toch? Maar dat zette natuurlijk echt geen zoden aan de dijk.

Afgevallen

Toen heb ik me laten overhalen tot iets wat ik NOOIT zou gaan doen: De Weight Watchers! Maar wat ik niet had verwacht, het werkte hartstikke goed voor mij! We starten in november, na een week  punten tellen: winst, -2kg. Zelfs in de sinter-kerst-oud en nieuw periode viel ik enkel onsjes af i.p.v. kilo’s aan te komen. Wij waren goed bezig.

Na een klein half jaar was ik 7 kg afgevallen en daar was ik heel blij mee. Toen werd ik iets nonchalanter, het ging tenslotte best gemakkelijk. Dus die saaie rijst-zoutjes op zaterdagavond werden weer gewoon lekkere hamka’s. En op een wilde ik heus wel een stuk taart. Ik bleef stabiel, niks erbij maar ook niks meer eraf.

Waar ging het toch weer mis?

De zomervakantie, in Italië is een prosecco toch echt veel lekkerder dan een glaasje bruiswater. Geen fietsritjes naar yoga-les een dorp verderop, geen verplichte wandelingen met de hond elke dag. De schade bleek, na 4 weken, + 1,5 kilo. Viel niet tegen. Maar de klad zat er duidelijk in. Het duurde minstens vijf weken voordat die + kilo’s weer verdwenen waren. En zo zorgde elk gezellig weekend dat volgde voor nieuwe problemen.

Inmiddels zit ik op +3,5 kg en baal als een stekker! En waarom baal ik nou zo? Is het het falen, het niet kunnen doorpakken? Wil ik toch zo graag voldoen aan het ‘schoonheidsideaal’? Is het mijn perfectionisme wat me in de weg zit? Ben ik niet goed genoeg zoals ik ben? Vind IK mezelf niet goed genoeg zoals ik ben?

Accepteren zoals ik ben

Zit daar niet veel meer de pijn: accepteren dat ik ben zoals ik ben? Dat ik goed genoeg ben zoals ik ben? Dat ik mag zijn zoals ik ben? Wie bepaalt tenslotte wat ‘mooi ’is of ‘gezond’. Was ik ruim een halve eeuw eerder geboren dan was ik een perfecte pin-up geweest met ronde heupen. Nu spiegel ik mezelf aan het figuur van een zestien jarige! Niemand heeft hetzelfde lijf als ik, waarom laat ik me dan toch door anderen, de media of wie dan ook voorschrijven hoe ik  ‘eigenlijk’ zou moeten zijn?

Back to Basic is de enige oplossing denk ik. Wat ik werkelijk wil is, dat ik blij ben met mij, dat ik me fit, vitaal en vrolijk voel. Dus alle dieetboeken gaan per direct de deur uit. Ik heb een boek gevonden dat me veel meer aanspreekt  ‘Weg met de weegschaal’, van Meijke van Herwijnen. Ik ben laaiend enthousiast, heb het al bijna uit gelezen.

Ik WEET wat me te doen staat, nu ACTIE!

Zijn de kilo’s voor jou ook een uitdaging? In welke methode kan jij je vinden? Leuk als je hieronder een reactie wilt achterlaten.

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"0328f":{"name":"Main Accent","parent":-1},"7f7c0":{"name":"Accent Darker","parent":"0328f","lock":{"saturation":1,"lightness":1}}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"0328f":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"7f7c0":{"val":"rgb(4, 20, 37)","hsl_parent_dependency":{"h":210,"l":0.08,"s":0.81}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"0328f":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45,"a":1}},"7f7c0":{"val":"rgb(4, 21, 39)","hsl_parent_dependency":{"h":210,"s":0.81,"l":0.08,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Vorig artikel
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"0328f":{"name":"Main Accent","parent":-1},"7f7c0":{"name":"Accent Darker","parent":"0328f","lock":{"saturation":1,"lightness":1}}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"0328f":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"7f7c0":{"val":"rgb(4, 20, 37)","hsl_parent_dependency":{"h":210,"l":0.08,"s":0.81}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"0328f":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45,"a":1}},"7f7c0":{"val":"rgb(4, 21, 39)","hsl_parent_dependency":{"h":210,"s":0.81,"l":0.08,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
volgend artikel

Tags

afvallen, dieet, obese, Ruben obese, weg met de weegschaal


Misschien vind je dit ook leuk:

Eet je huid stralend

Past pesto met zalm en champignons

Het eeuwige gevecht tegen mijn gewicht

 • Yolanda schreef:

  Bianca, het is voor velen van ons herkenbaar, waarom lukt het de ene wel en de ander niet? Ik geloof niet in een ‘eet-probleem’, maar wel in ‘ emotie-probleem’. Pas als de heel diep onderliggende overtuigingen t.o.v. Jezelf boven tafel komen en je daar mee in het reine komt ben je klaar voor gedrags verandering t.a.v. Levenstijl. Je moet behoorlijk goed in je vel zitten, sterk in je schoenen staan om een dergelijk proces tot een succes te maken. En zolang we om de verkeerde redenen aan de slag gaan, zullen we steeds ‘ mislukken’.
  Hoe gaat die knop om? Voor iedereen anders. Misschien is de overtuiging: ik ben het waard om goed voor mijzelf te zorgen. Je woont tenslotte in je lichaam, je hebt het maar een tot je beschikking. Niet zo zeer het slank willen zijn, maar het gezond en vitaal willen zijn. Misschien is dat een stapje in de goede richting. En gezond en vitaal willen zijn is een behoorlijk breder plan dan voeding en beweging alleen.
  Ik wens je veel wijsheid en geduld met jezelf,
  Liefs
  Yolanda Roos

 • Patricia schreef:

  En tja wáárom t niet lukt slecht excuus.. Werk in de horeca eet om 4 warm 9 uur honger en wat is makkelijker dan n zak chips.. Kies nu bewust loop hard eet veel groente en fruit voel me langzaam weer mezelf word weer naar me gefloten Hihi

  • Hoi Patricia,

   Dat is het mooie, het begint bij bewustwording en dan bij acceptatie en dan kan je veranderen. Bewust ben je al ;-). Ik hoop dat ze blijven fluiten maar voornamelijk dat je fluit naar jezelf! Thanx voor je reactie.

   Warme groet, Marian

 • Patricia schreef:

  Hmm de knop ging om omdát ik wat at lopend in de stad.. 2 meisjes keken me aan ZOOOOOO die is wel heel dik.. En dat was ik ook maat 48…nu maat 42 nog wel wat strak maar stap geen grote maten winkels meer in!

 • Hoi, het is vaak een moeilijke weg om het gewicht te maintainen, zeker als je op vakantie gaat of als het weekend is bijvoorbeeld. Sinds een paar weken ben ik weer bewuster gaan eten, kleine beetjes over de hele dag, handje gemengde noten en vooral rauwe groentens, geen brood tijdens de lunch maar een dip gemaakt van verse groenten zonder saus die ik eet met kleine rijst crackers. Het is goed om vezels in je systeem te hebben zodat het verterings proces van voedsel de hele dag bezig is. Ook sta ik op om 6 uur en doe Pilates met boek en video en sta een half uur op mijn crosstrainer. Het lezen van magazines die over een goede gezondheid gaan geven mij altijd inspiratie, het is zinvolle informatie. Ikzelf vind het ook veel makkelijker als ik mezelf een doel stel voordat ik begin met een verandering. Het is soms weer frustrerend dat de kilos er weer aan zitten en dat ik makkelijker ben geworden in het volgen van die routine, maar het geeft eigenlijk niet om het WEER opnieuw te proberen. Ik weet van mezelf altijd dat ik me heerlijk voel als ik fit ben en gezond eet. Bedankt Marian voor je inspirerende website en je positiviteit!

  • Hoi Angela,

   Het draait allemaal op bewust worden. Zodra we bewust worden kunnen we accepteren en dan actie ondernemen als dat nodig is.

   Schrijf voor jezelf eens op waarom je graag wilt afvallen. Wat is je motivatie? Plak dit op je spiegel, in je agenda etc. zodat je aan je doel herinnert blijft.

   Jij dank je wel voor je reactie en openheid.

   Warme groet, Marian

 • Bianca schreef:

  Hallo, ik worstel al jaren met de kilo’s die er weer aankomen, vervolgens er weer afgaan; kortom het jojo probleem. In diëten geloof ik niet, maar juist in verandering van het eetpatroon en meer beweging. Net zoals jij weet ik het ook allemaal, maar tot op heden gebeurt er niks en daar wordt ik zo boos en verdrietig van! Hoe kan ik nu eens echt tot actie komen? Wat moet daarvoor gebeuren vraag ik mij af? Weet jij ‘t? Groetjes, Bianca

 • Patricia schreef:

  Ik ben meer dan 40 kg afgevallen vorig jaar januari naar de dokter wou een maagbalon zag t op tv ging naar de dokter”mevrouw u bent helemaal niet zo zwaar” ging staan 138 oefff.. Moest de verzekering bellen.. T werd niet vergoed maar kon wel een maagband of verkleining krijgen ik zei dat hoef ik niet dat is voor altijd.. Een hele dissussie.. Hing op.. En ben naar de .drogist gereden shakes.. Ik begon de dag erna weet nog goed 4 kilo eraf!! Na 6 mnde 36 kilo heb nog een week adkins gedaan 6 kilo maar nu doe ik al sinds een maand groene smoothies.. Ik eet smorgens yoghurt of.n cracker en n smoothie koekje rond 10 12 uur boterham met veel sla tomaat komkommer kipfilet of kaas en rond 4 eet ik warm (vanwege me werkin de horeca) als ik trek heb neem ik me smoothie en kom ik laat thuis.. Cupasoup of nog een smoothie. Veel gezonder dan drastisch lijnen en voel me goed en energiek!!hoop dat íemand er wat aan heeft! Groetjes

  • Wow Patricia wat ontzettend knap en goed van je! Ik heb met bewondering zitten lezen. Wat maakte dat de knop bij jou nu echt om is gegaan? Ik vind dat altijd echt interessant want waarom lukt het de ene keer niet en de andere keer wel?

   Echt petje af en keep up the good work!

   Warme groet, Marian

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.