Just Be You
Shares

Havermout muffins

havermout muffinsReny, redactie van Just Be You, heeft een hele gave website met oa recepten. Nu ben ik zelf gek op havermout omdat dit ook zo lekker vult. Nu zag ik een aantal havermout recepten van Reny voorbij komen dus heb ik haar gevraagd of ze deze op Just Be You wilt delen en/of ze meer recepten wilt schrijven. Gelukkig wilde Reny dit wel. Onderstaand dan ook een mooi artikel en recept.

Havermout muffins

Ik ben gek op havermout! Echt, wat ik er maar mee kan maken, dat maak ik er mee! Zo heb ik al havermoutpizza gegeten (recept) en eet ik dagelijks als ontbijt mijn ‘overnight oats‘. En zo kwam ik dus ook op havermout muffins; een zoete maar hartstikke gezonde lekkernij!

Ik heb onlangs gemerkt dat ik erg gevoelig ben voor tarwe. Tarwe is een graan dat door doorteelt al lang niet meer zo voedzaam is als het ooit was en ik krijg na het eten van tarwe altijd buikpijn. Ook heb ik een opgeblazen gevoel na het eten van tarweproducten. Ik heb last van PDS en zo ben ik erop gekomen om tarwe eens wat vaker (vaak!) te laten staan en te vervangen door andere granen, haver bijvoorbeeld.

Haver is een graansoort. Net als rogge, spelt en tarwe. Het is een heel oude graansoort, die vroeger als een soort onkruid tussen de andere soorten groeide en voornamelijk werd gebruikt als veevoer…. Haver was altijd een vergeten gewas, maar is de laatste tijd enorm populair. Het is dan ook een gezonde graan, die wel lijkt op zijn soortgenoten, maar toch zeker gezonder is.

Haver bevat

  • langzame koolhydraten
  • veel vezels
  • eiwitten
  • vetten
  • zink, magnesium ijzer
  • vitamines (B, E, K)
  • antioxidanten
  • flavonoiden
  • glutenvrij

Haver is dus heel erg voedzaam en bevat langzame koolhydraten, en dat is belangrijk, want die langzame koolhydraten zorgen voor een voldaan gevoel waar je de hele morgen op kunt teren.

Je kunt deze havermoutmuffins als ontbijt eten, of als lekkers bij de thee of koffie. Mocht je nog vers fruit in huis hebben; doe dat er zeker doorheen maar wees voorzichtig met het vocht dat dit fruit toevoegt.

De ingrediënten voor ongeveer 10 havermout muffins:

1 banaan
2 eieren
150 ml lactosevrije melk
1 el bakpoeder
100 gr havermout
25 gram speltmeel
handje cranberries (gedroogd)
1 el lijnzaad
handje cacao nibs (of pure chocolade)
1 tl kaneel

(verder nodig; een muffinbakvorm en muffinpapiertjes)

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng in de keukenmachine de haver met de banaan, eieren, bakpoeder en melk. Voeg de kaneel en een snufje zout toe. Voeg daarna de aardbeitjes en cranberries toe en laat nog even kort draaien (tenzij je hele kleine stukjes fruit wilt, dan langer!). Leg de muffinpapiertjes in de muffinvorm en vul de papiertjes met het beslag. Niet te vol, tot ongeveer 2/3e, want ze gaan nog groter worden in de oven. Zet ongeveer 30 minuten in de oven en prik er dan even in met een satéprikker > is het stokje droog, dan is zijn de havermout muffins klaar! Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk:

About the Author marian

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig. Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

follow me on:

Leave a Comment: