Dagboek van een HSP vrouw in scheiding – deel 3 - Just Be You
Just Be You
Shares

Het is bloedheet.. ik heb de hele dag gewerkt en daar sta ik. Op de parkeerplaats van een bungalowpark. Mijn huis voor de komende maanden. Mijn auto is volgeladen en omdat het een auto-loos park is, kan ik niet met de auto voor de bungalow rijden maar dienen we met een bolderkar alles te vervoeren.

Voor aan het park, zit een terras. Op het terras zitten 5 mannen en ik zie ze kijken.. ik doe net alsof ik ze niet zie..

Ik pak een bolderkar met een zelfverzekerdheid die ik in de verste verte niet voel. Mijn verhuisdozen en wat losse spullen zet ik erin, vis de sleutel uit mijn tas en wil de start maken van de ca. 300 meter tocht. Iets te enthousiast maak ik een draai en daar ligt mijn hele huisraad over de parkeerplaats..

Zielig

Beschaamd, bezweet én moe raap ik als een gek alles bij elkaar. Ik voel mij 'zielig'. Zielig omdat er niemand bij me is die mij even helpt. Ja, toegegeven er is aan mij gevraagd: zal ik even helpen vrijdag? Ik heb dat allemaal lachend weg gezwaaid met de zin: ‘nee joh dat hoeft niet die paar dozen red ik makkelijk…’

Als HSP'er wil je niemand tot last zijn. Wat ik jammer vind is dat niemand door mijn masker doorgebroken is of althans niet de moeite heeft gedaan tot.. Ik voel me alleen, erg alleen, ontzettend alleen en al helemaal met al mijn spullen bezaaid over de grond..

Één van de mannen roept vanaf het terras grootmoedig: zo wijffie ben je eindelijk van hem af? (Wtf is het zo duidelijk?!) een ander corrigeert hem door te zeggen dat hij mij met rust moet laten omdat ik net aangekomen ben.

Ik huil zo vreselijk hard

Eenmaal in de bungalow, zet ik alles op de grond. Ik kijk in het rond en huil zo vreselijk hard dat ik bang ben dat ze mij over het hele park kunnen horen. Mijn verdriet komt met lange gierende halen.. ik kan niet meer stoppen.. waar komt dat ineens vandaan?

Ik besluit een douche te nemen om mijzelf weer op te frissen en hopelijk op te beuren. De tranen vermengen zich met de waterstralen. Ik leun tegen de douchewand en weet niet waar ik het zoeken moet van de intense verdriet wat naar boven komt zetten.

Ik heb geen idee hoe lang ik eronder gestaan heb. Daar sta ik onder douche, mijn eigen gevoel, mijn eigen beslissing en toch dat intense verdriet.

Het wordt écht tijd voor ME time met overzicht en rust. Na mijn tranendal sta ik verdwaasd in het rond te kijken. Ik voel me zo eenzaam, zó intens verdrietig. Ik wil vluchten, vluchten van mijn eigen gedachtes en gevoel.. Vluchten naar mijn oude en vertrouwde omgeving.

Ik spreek mezelf ernstig toe

Dan spreek ik mezelf ernstig toe en probeer de feiten op een rijtje te krijgen.

 • Het verdriet mag er zijn, ik heb grote stappen gemaakt. Ik mag er alleen niet in blijven hangen.
 • Tuurlijk kan ik mensen bellen maar dat heeft geen nut. Dit verdriet zit in me en ik moet er zelf doorheen, hoe moeilijk dat ook is.
 • Het was een lange dag. Ik heb gewerkt, het is bloedheet buiten, heb tegen de verhuizing opgezien, schaamde me voor wat betreft ‘het parkeerplaats incident’ en stond er een soort van ‘alleen’ voor. Allemaal prikkels en als iemand niet tegen teveel prikkels kan en ten gevolge daarvan alle energie uit mijn lijf onttrokken word dan is dat wel bij mij..

En daar, midden in de kamer en tussen de dozen, realiseer ik me dat dit allemaal elementen zijn voor een ware uitputtingsslag voor een rasechte hsp’er (puur omdat wij emoties zo ongelooflijk intens ervaren). Ik bedenk me dat ik ergere stormen heb doorstaan en besluit om met een doos tissues gewoon naar bed te gaan (ondanks het belachelijk vroege tijdstip en de rommel).

Slapen is bij mij altijd HET beste medicijn. Ik ben lief voor mezelf en geef mezelf gewoon toestemming.. De volgende dag sta ik vele malen monterder op. Ik ben blij en realiseer me dat ik gewoon weer even aan de nieuwe omgeving moet wennen. Ik kan terugrennen naar het verleden maar dat wil ik absoluut niet meer.

When you hit rockbottom, the only way is up
en zojuist heb ik mijn eerste schreden naar boven gezet! #trots

 • HANS schreef:

  Wederom… fout gemaakt. Knokken voor wat er is, had je uiteindelijk gegeven wat je wenst. Zwak. Sorry. Als de emoties nog zo sterk zijn dan is het beter een ander pad te zoeken.
  Daarbij krijg ik het vooringenomen idee dat je (net als de meerderheid van de door andere gestuurde mensen) denkt dat het gras groener is aan de andere kant van de heuvel. Zoek een goed aanvoelende proffesionele therapeut en bekijk het met kalme blik. Scheiden, in jouw geval, is / was niet de beste oplossing.

  • marian schreef:

   Ben ik niet helemaal met je eens, Hans. Wel dat waar je op richt dat groeit. Dat waar je aandacht aan geeft… maar in een relatie zijn er sprake van twee personen. Dat maakt het ingewikkelder.
   Lees ik hier niet een beetje een overtuiging, ervaring? Ik citeer: net als de meerderheid van de door andere gestuurde mensen, denkt dat het gras groener is aan de andere kant van de heuvel.

   Ik denk dat iedereen zijn eigen tuintje moet zien onkruid vrij te houden en mooi te verzorgen. Als ik de delen zo lees denk ik niet dat Rosalinde naar een mooier gras is gegaan. Eerder een gras
   wat nog verdort en verlept is maar nodig water moet hebben ;-).

   Dankjewel voor je reactie, altijd! En even voor de duidelijkheid, ik respecteer je mening 😉 <3.

 • Brenda schreef:

  Top om dit te lezen, ik begon bij 1 artikel, en zoals ik ben slurp ik een volgend artikel en nog 1…

  Net deel 3 uit van een dagboek van een HSP vrouw in scheiding, wat jammer… komen er nog meer delen is natuurlijk mijn vraag?

  Het is zo herkenbaar en wat schrijft ze goed, het leest als een boek.

  Hoor het graag!

  • marian schreef:

   Dankjewel voor je bericht, Brenda. Er komen nog meer delen maar hoe, wat of wanneer durf ik niet te zeggen. Ik wil eronder nog even een mogelijkheid neer zetten om je in te schrijven als er een deel online komt. Dit staat op mijn todo lijstje 😉

 • >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.