Afscheid nemen van het jaar

afscheid nemen van het jaarIk heb net een cusrus kindermassage afgerond. En hoop nu al deze kennis in de praktijk te gaan brengen.De cursus is bedoeld om  kinderen te helpen die problemen hebben op vele vlakken, van pesten , verdriet tot adhd en autisme.

Ik leer technieken om contact te maken, om ze te laten voelen en zich te kunnen uiten.Kinderen vanaf 9 jaar zitten in mijn doelgroep.

De laatste les mag ik een lesdag voorbereiden die ik kan geven aan ouders samen met het kind, om er zo voor te zorgen dat men het thuis kan toepassen. Het is zo belangrijk om in je eerste levensjaren een veilige omgeving te hebben. Daar kan ik uit eigen ervaring over mee praten.

Aanraken en gehoord worden zijn onderdelen waar ik aandacht aan mag besteden Tijdens de afgelopen cursusdagen hebben we veel tijd besteed aan verhalen die je kunt voorlezen. Vooral verhalen met dieren, die een betekenis hebben. Ik ben daar zo door geraakt, en wil dat graag met jullie delen.

Afscheid nemen

Ik las een verhaal over afscheid nemen van Armin Beuscher & Cornelia Haas.

Over de grote rivier

Op een dag zei haas tegen wasbeer: ‘Ik moet op reis, maar ik kan jou niet meenemen. Eend, olifant en muis blijven hier bij jou’. Ga je dan helemaal alleen op reis? Zei wasbeer. ‘Wij kunnen je toch helpen? Je moet een rivier oversteken en die is heel erg breed en heel diep’. 

Haas knikte. ‘Ja, het is een grote rivier. Maar ik kan hem in mijn eentje oversteken. Breng jij me tot aan de oever?’ Ze liepen samen naar de rivier.

Op de oever zei de haas: ‘Nu moet ik echt gaan. Jij blijft hier, bij eend, olifant en muis. Je kunt aan me denken, als ik er niet meer ben. En ik vind het fijn als je eend, olifant en muis verhalen over me vertelt’. Haas omhelsde wasbeer. Even hielden ze elkaar stevig vast. ‘Ik had graag bij je willen blijven’ zei haas. Toen liep hij naar het water. Stak zijn poot omhoog en zwaaide voor de laatste keer. 

Haas verdween tussen het riet. Wasbeer zag hem nergens meer. Hij hoopte dat haas veilig aan de overkant was gekomen en het daar mooi vond. Verdrietig ging wasbeer op een steen zitten. Hij huilde een beetje. 

Wasbeer veegde de tranen uit zijn ogen. Hij dacht aan haas. Haas had vaak gezegd: ‘Alles heeft een begin en een eind’. ‘Dat is zo,’ fluisterde wasbeer. Hij haalde diep adem en zei hardop: ‘Alles heeft een begin en een eind.’

Toen liep wasbeer naar huis. Hij omhelsde eend, olifant en muis. ‘Haas is de grote rivier overgestoken,’ zei hij zacht. ‘Komt hij nog terug?’ vroeg olifant. ‘Nee,’ zei wasbeer. ‘Haas blijft aan de overkant’.

Eend, olifant, muis en wasbeer gingen een eindje wandelen. Ze dachten allemaal aan haas. Opeens struikelde olifant over een steen. Hij viel en zijn trompet rolde uit zijn tas.

Olifant raapte zijn trompet op en begon een liedje te spelen. Eend sloeg de maat en muis pakte zijn fluit.

Ze maakte de hele avond muziek en zelfs wasbeer danste mee. Het was al nacht toen ze naar gingen om te slapen.

‘Wasbeer, slaap je al?’ vroeg muis. ‘Mmm’, antwoordde wasbeer. ‘Denk je dat haas onze muziek gehoord heeft?’ ‘Natuurlijk,’ zei wasbeer gapend. ‘Dan moeten we vaker muziek maken’.

 ‘Ja,’ fluisterde wasbeer. Toen was het weer stil. Alleen de wind ruiste door de bomen.

 

Ja, afscheid nemen. Eerst dacht ik aan letterlijk afscheid nemen van mijn ouders.

Deze periode is voor mij verbonden aan dat afscheid namelijk. Ik heb momenten waarin ik denk,’ is het al januari’,  dan kan ik weer door met leven. Deze dagen moeten toch altijd leuk zijn. Ik moet leuke dingen gaan doen en zeker niet eenzaam zijn lees ik overal.

Gelukkig , dat hoeft het niet. Ik probeer deze dagen eigenlijk te zien als dagen om eens rustig te genieten. De kerstboom zet ik op omdat ik het gezellig vind. Ik krijg de kans om eens lekker te gaan koken, recepten uit te proberen. Eindelijk weer eens naar de bioscoop die dan ook nog bijna voor mij alleen is.

Terug denken aan hoe mijn jaar is geweest. Ik heb een jaar met muziek en een traan achter de rug, en wie niet. Een jaar die uniek is, volgend jaar wordt het namelijk anders. Maar het is ook afscheid nemen van een jaar. Elk jaar heeft zoveel te bieden. Ik heb zoveel geleerd van al mijn tranen. En ben zo trots op al mijn pieken.

En nu mag ik weer door naar een nieuw jaar. Ik kijk ernaar uit. Ik hoop dat er veel momenten zullen komen met muziek en dans. En af en toe een verhaal over hoe het was.

Hoe heb jij je jaar ervaren?

 


Tags

afscheid nemen, armin beuscher, cornelia haas, een begin, een eind


Misschien vind je dit ook leuk:

Afscheid nemen

Afscheid nemen

Afscheid nemen van het jaar

Afscheid nemen van het jaar
 • Ik ben er zeker van dat je veel kinderen kan helpen met die kennis.
  Mooi verhaal, eentje om te onthouden.

  • Henriette schreef:

   Dank je Anneke, het is zo mooi om met verhalen aan de slag te gaan. En het voorlezen van verhalen vond ik ook weer heel erg prettig om te ervaren. Het kan zo simpel zijn.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.